Színes történelmünk sok száz évre tekint vissza, melynek szemmel látható emlékeit ma is fölkereshetjük. Ha egy kis időutazásra vágyunk, vár- és kastélytúrákra fel!

A várak és kastélyok varázsa

Felfelé ballagni az erdei ösvényen, várva, hogy a fák ágai között előbukkanjanak a mohos falak. Vagy már messziről látni a magasban tornyosuló, az egész környéket uraló erődítményt. Esetleg megpillantani a város közepén, elegáns parkkal körülvett kecses épületet. Mindig van valami különleges abban, amikor elmegyünk felfedezni egy várat vagy egy kastélyt. Aki vonzódik egy kicsit is a történelemhez, annak nincs is mit magyarázni – élőben lépdelhet a letűnt korok falai és emlékei közt. Ezek a kérdések pedig szinte mindenki fejében megfordulnak: Hogyan hozták fel ilyen magasra a köveket? Hogyan építették meg gépek nélkül ezeket a falakat? Hol volt a toalett? Milyen lehetett itt uszályos ruhában várni az ablakban a lovagokat?

Többek puszta falaknál – élő emlékek

Hazánk sokak nagy örömére bőven nyújt látnivalót a kastélyok és várak iránt érdeklődőknek. Vannak köztük gyönyörűen berendezett, korhűen felújított, jelenleg is látogatható remekek. Sok ezek közül múzeumként, konferencia- vagy rendezvényteremként, szállodaként is funkcionál, vagy otthont ad kisebb-nagyobb koncerteknek, fesztiváloknak, vásároknak. Például az Egri Várat minden iskolásnak látnia kell legalább egyszer. Irodalmi és történelmi háttere, a környék szépsége, valamint a változatos programok állandó turista forgalmat eredményeznek a várnak. A Gödöllői Királyi Kastély a szépségével, eleganciájával, és Erzsébet királynéhoz fűződő emlékeivel emelkedik ki a sorból. De mindegyik várnak és kastélynak, a legapróbbaknak is megvan a sajátos bája és „meséje”.

Vidéki szépségek

Sok kis magyar falu határában is található egy-egy különösen szép, eldugottabb kastély. Romantikus esküvői helyszínnek nem is lehetne ezeknél ideálisabbat találni. Sokuk látogatható, vagy a parkjuk felkereshető. Az ide vezető út is biztosan megér egy kisebb túrát. A helyiektől – ha máshogy nem, hát tájékoztató táblákon biztosan – megtudhatjuk a háttértörténeteket, amik sokszor egészen izgalmasnak ígérkezhetnek. E sorok írójával egyszer az is előfordult, hogy egy magyar falu kis várát akkor látogatta meg, amikor épp egy ázsiai reality műsor előkészületei folytak a falak között. Volt az egészben valami szürreális; de a díszletek egy része egész jól felidézte a várbeliek életét. Már az utolsó simítások folyhattak, mert a műanyag sonkák szép sorban lógtak a konyhában, a baldachinos ágyak pedig gyönyörűen megvetve álltak a termekben, néhány festőien elszórt hangosító berendezés társaságában.

Romokban is megkapó

A történelem képviselői a romok is, amik az egykori várak helyén álltak. Ezekben sincs hiány itthon. A felkeresésük talán még izgalmasabb, mint a helyreállított kastélyoké. Általában erdei túrával juthatunk el ezekre a helyekre, ami már önmagában is nagy élmény. Előfordul olyan is, hogy a romok annyira leamortizálódtak, esetleg a növények annyira magukénak érzik, hogy nem kis teljesítmény meglátni őket. Ezek a mohos kövek és falmaradványok előhozzák a romantikus énünket. Olyannyira hatással van ez a látvány az emberre, hogy számos parkban és kertben szándékosan építenek „műromokat” az élmény kedvéért. Ha vár- és kastélyfelkereső túrákra adjuk a fejünket, akkor üssünk fel egy ajánló könyvet, vagy nézzünk utánuk az interneten. Meglátjuk majd, milyen sok lehetőség áll előttünk.

GB

Előző cikkFérfi ékszerek és kiegészítők a hétköznapokban
Következő cikkA madarak éneke is növeli az elégedettség-érzésünket