A lakóhelyünk és az ahhoz közeli környezet sokban befolyásolja a boldogságunkat. Egy kutatás eredménye azt mutatta, hogy a magasabb jövedelemhez hasonló megelégedést vált ki bennünk a madárcsicsergés és a színes növényzet látványa. Persze, érdemes előre tudakozódni, hol él az articsóka és vajon mit szól a torreádorhoz a bölömbika?

Fokozott jelentőség

A 2020. évi világjárvány közben több tanulmány is foglalkozott azzal, ahogyan az emberek a home office és az online tanulás miatti összezártság okozta diszkomfort érzésüket a kertes övezetbe költözéssel szerették volna enyhíteni. Igen, a korlátozásokkal és a folytonos együttléttel nőtt az emberek feszültsége, míg a türelem ezzel arányosan csökkent. Arra gondolván, hogy a kertben vagy a közeli parkban lesz elegendő tér, hogy eltávolodva egymástól a felek kiszellőztessék a fejüket, és ne legyenek mindennaposak az otthoni veszekedések, sokan keresik a költözés lehetőségét. Bár tudatosan nem a madárkórust nevezik meg a nyugalom alapjaként, a későbbiekben kiderül, hogy a tollas kis szárnyasoknak igenis van hozzá közük.

Mennyit számít?

A szakemberek sem győzik hangsúlyozni, hogy a pszichés jóllétünk és az egészségünk összhangban vannak. Az pedig, hogy a szabadidőnket a természetben töltsük, nem igényel nagy befektetést – persze, ha nem a Maldív-szigetekre, hanem a közeli erdőkre gondolunk. Ha 10%-kal több madárfajtával találkozunk, az európai emberek számára közel ugyanilyen arányú fizetésemelés okozta elégedettség érzésével korrelál, olvashattuk az említett kutatás eredményeként. (Forrás: Senckenberg Biodiversität und Klima Forschungszentrum, iDiv, Universität Kiel tanulmánya.) A kutatás eleje, 2012 óta 26 000 európai polgárt vontak be a megfigyelésbe. A 26 ország lakosairól kiderült, hogy közülük azok a legboldogabb európaiak, akiknek a mindennapi életének részei a különböző madárfajták, éljenek azok a kertjükben, vagy a közeli erdőkben, mezőkön.

Biológiai sokszínűség

A madarak a városlakókat is derűsebbé teszik. A Pandemia alatt és azóta az USA-ban például soha nem látott népszerűségnek örvend a madármegfigyelés. A meditatív kültéri hobbit inspirálta az is, hogy a madarak a „szabadság” szimbólumai, ami a járvány alatt világszinten korlátozásra került. New Yorkban vezetett túra is van, 2020-ban főként helyiek vettek rajta részt. A Central Park gazdag madarakban, az északi csücskében akár 125 különböző madárfajt is láthatunk egy jobb napon.

Ha éppen nem is látjuk őket, éneküket hallhatjuk és máris könnyebb elképzelnünk a természetet. Fogyasszuk a reggelinket a konyha nyitott ablakánál, zárjuk ki a stresszt, rohanást idéző gondolatokat egy percre a fejünkből, és füleljünk csukott szemmel! Nyugodt érzés lesz rajtunk úrrá.

De hogyan keletkeznek az érzések? Amikor valami történik, bizonyos gondolatok születnek meg bennünk. Az agy reagál egy kémiai reakcióval. Ez újra érzelmi választ vált ki, dühöt, félelmet vagy örömet. Az érzéseinkért nem bizonyos személyek, események vagy szituációk felelősek, hanem a saját értékítéletünk. Ezért a viselkedésünkkel közvetlenül befolyásolhatjuk és újjá formázhatjuk őket – mondja Dr. Harlich Stavemann pszichológus. Így használhatjuk a természetet ellazulásra, érzelmeink megfigyelésére is.

Fogyatkozó egyedszám

Közel 10 000 madárfaj él a földön, ebből 500 költ Európában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint 20 éve folytat országos felmérést. A 2019-es adatok elemzéséből kiderült, hogy 20 év alatt a vizsgált 114 madárfajból 30 fajnak jelentősen csökkent az egyedszáma. Az európai létszámcsökkenésért az intenzív mezőgazdaságot nevezték meg felelősként. A hosszú távú vonulók fogyatkozására már a klímaváltozás, és a közel-keleti és afrikai élőhelyromlás is együttes negatív hatással van.

Egy amerikai kutató szerint 20-30 perc séta a természetben a stressz szintjét 20 %-ra csökkenti. A bajor Elisabeth Kals kimondta, hogy az a feltevés, amely szerint a madarak megfigyelése által az emberek egészségesebbek lesznek és boldogabbnak érzik magukat, valamint nő a teljesítőképességük is, teljesen megállja a helyét.

WR

Előző cikkVár- és kastélytúrák
Következő cikkAktívan a télből a tavaszba