Ékszerekkel könnyen kifejezhetjük a stílusunkat. Nem csak a nők kezében van meg ez a lehetőség, a férfiak is egyre bátrabban nyúlnak ezekhez a kiegészítőkhöz.

Van rá igény?

A fast fashion üzletek nem mutatják meg a divatvilág valódi arcát, mégis jól tükrözik az utca emberének igényeit és vásárlói szokásait. Például egyre több helyen vannak a női ékszer displayek mellett külön férfiaknak szánt ékszerekkel felszerelt állványok. A kereslet ezekre a kiegészítőkre egy nő. Nem olyan szezonálisak a trendek, mint a női ékszereknél, de itt is vannak meghatározó szempontok. Mi az, ami állandó?

Klasszikus a férfi ékszerek között

A legtöbb férfinak van belőle legalább egy; funkcionális, ugyanakkor stílusos kiegészítőként is szolgál – ez a karóra. Klasszikus ajándéknak számít, de valószínűleg sosem kerül ki a divatos kellékek közül. Vannak egyszerű megjelenésűek, digitális vagy analóg kijelzősek, extrém változatok, és az egyre szélesebb körben elterjedt okos órák. A férfiak általában csak olyan ékszert hajlandóak hordani, ami tényleg tükrözi az egyéniségüket. Ezért óravásárlás előtt érdemes rászánni az időt, figyelembe venni a meglévő ruhatárat, a hétköznapi tevékenységeket, a lehetséges sérülések mértékét. Impulzusvásárlás helyett inkább törekedjünk a minőségre, a valódi stílusra. Ha így teszünk, hosszú évekig lesz hű társ a kiválasztott karóra. Régi klasszikusok még a pecsétgyűrűk, a nyakkendőtűk és a mandzsetta gombok. Ezeknek is megvan a maguk helye, ahol nagyon jól tudnak érvényesülni. Az életkor és a munkahely típusa lehet itt a legerősebb támpont. Egy igazi stílusikon viszont remekül tud érvényesülni éppen a jól megszokott keretek „felrúgásával”. A hétköznapi viseletekhez passzítva néhány modernebb változatot viselőjük egy valóban egyéni stílust alakíthat ki.

A legkedveltebb alapanyagok

A fent említett klasszikusok anyagukat tekintve sokszor nyúlnak a hagyományos elemekhez: arany, ezüst, nemesfémek. Ezekhez párosul még a nemesacél, ami kedvező tulajdonságai miatt egyre több helyen kerül használatba. Aranyból, ezüstből, fehér- vagy rose aranyból készülhetnek nyakláncok, gyűrűk, karkötők és egyebek; ezekből szinte mind kapni nemesacél változatot is. A férfi ékszerek készítésénél sokszor használnak természetes anyagokat, amik nagyon jól passzolnak a férfias színekhez. Fából, ásványokból, lávakövekből, bőrből készült darabokat találhatunk a vásáros bódékban, elegáns webshopkban, plázai ékszerboltokban. Jáspis, ónix, tigrisszem – ezekből az ásványokból gyakran készül karkötő.

Extrém megoldások

Manapság talán nem is lehet extrémnek nevezni semmilyen ékszert. A férfi fülbevalók hétköznapinak számítanak, ahogyan a különböző piercingek is. Ha ezeket választja valaki, általában akkor állnak jól, ha a viselőjük valóban tisztában van az erősségeivel. A sajátos adottságok mellett persze a munkahely is beleszólhat a viseletbe. Népszerűek a paracord karkötők is, melyek kinézetük mellett praktikusságuk miatt hódítanak. Régen sokan szerették a csontokból készült medálokat is, ezek mára kezdenek kikopni az ékszer alapanyagok közül.

GB

Előző cikkNordic walking a szabadban
Következő cikkVár- és kastélytúrák