Úgy reggelíz, mint egy király, úgy ebédelj, mint egy polgár, de koldusként vacsorázz! Megszívlelendő bölcs tanács…

Családi körben hogyan lehet a magyaros étkeknek, a kalóriában gazdag, imádott halászlének, rántott halaknak, kísérő tartármártásoknak, sült húsoknak, pörköltöknek, töltött káposztáknak, diós-, mákos és más süteményeknek ellenállni? A különböző ízű, nyálat szaporító desszerteknek, alkoholoknak, üdítőknek, tejszínhabos-, cukros kávéknak sem lehet nemet mondani, azoknak, amikkel egy-egy vendégség során „találkozunk”. És akkor még nem is soroltunk fel minden csodás, finom, gyomrot eltömítő falatot.

Nemcsak a kalóriákkal van baj, hanem azzal is, hogy ezeket nem több napra, elosztva juttatjuk a szervezetünkbe, hanem egyszerre, mértéktelenül! Az egyetlen gyomrunkat túltömjük, nem csoda, ha nyomában testünk komfortérzetét elveszítjük. 

Még mindig a családi-, baráti bulikról. A közérzetünket tovább romboljuk, hogy az elképesztően sok étel mellett viszont az amúgy is kevés folyadékot kalóriadús italokkal pótoljuk.
A családi dínom-dánom során a karácsonyi és szilveszteri időszakban a szokásosnál több cukros üdítőt és sajnos alkoholt fogyasztunk. Nem árt tudni, hogy például 2 deci félédes vörösbornak akár 150 kalória tartalma is lehet. És akkor még az égetett szeszesitalokkal nem is hozakodtunk elő.

Ha tudjuk, hogy mit kell tennünk egy-egy túlevés után, sokkal könnyebben viselhetők az étkekkel dúsított programok. Egyebek között mozogjunk! A séta sokat segíthet, de a helyzeten csak rontanak azzal, hogy a téli hűvösre hivatkozva az emberek inkább a tévé előtt, süteményeket, szaloncukrokat majszolva heverésznek. A pocak fájdalmát enyhítendő akár csak fél órát kellene a környéken csavarogni, amivel az emésztést segíthetnénk, ha pedig még odakint a Nap is süt, a szervezetünket D-vitaminhoz juttathatjuk. 

Kerüljük a túlzottan fűszerezett, sült, édes és zsíros ételeket!  Ne fogyasszunk óriási adagokat! – a nagy mennyiségű étel sietve, rágás nélkül különösen megterheli a gyomrot. Irritálják a gyomornyálkahártyát, ezért mondjunk le a nikotinról, a kávéról, az alkoholról és a csersav tartalmú italokról, mint például a feketetea! 

Nem oktatásként, de ajánljuk, ne kapkodjanak – idő is van rá – alaposan rágják meg a szénhidrátban gazdag tésztákat, süteményeket.  Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű rostot fogyasszunk, ilyenkor a menüből ne hiányozzanak a saláták, meg a párolt, rakott, töltött zöldséges ételek sem. A finom ízek élvezetén túl a teltségérzetünk is nő, ennek köszönhetően kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.

A téli bezárkózás, is a különböző magok majszolásának ideje. Ha azonban ezek őrült fogyasztása helyett inkább sétálunk, kevesebb kalóriát tartalmazó magot kapkodunk befele… A mozgással csökken a gyomor vérellátása, az izmoké viszont nő, az éhségérzet pedig fokozatosan csökken, a mozgást követően azonnal nem is tér vissza azonnal.

Krasznai Éva

Előző cikkNapfény – nemcsak a lelkünket simogatja, de a testünk is éhezi
Következő cikkEgészséges ételektől is beteg lehet a gyerek