Kétségkívül az év legcsodálatosabb időszaka az advent, fényekbe és mézeskalács illatba borulnak az európiai nagyvárosok utcái, híres terei. A kontinensen rengeteg híres karácsonyi vásár van, mi most az igazán különlegeseket vesszük sorba. Utazz velünk és hagyd, hogy magával ragadjon az adventi hangulat!

Lübeck, Németország (2023. november 27. — 2023. december 30.)

Lübeck Németország elfeledett gyöngyszeme, pedig gyönyörű, történelmi központ és marcipán nagyhatalom. Szám szerint tizenegy karácsonyi vásárt kínál. A hagyományos és történelmi törekvések mellett vannak kézműves, hipszter, vízparti, és kifejezetten marcipán tematikájúak is. Mindenképpen fedezd fel az óvárost, hiszen ez a legnagyobb kiterjedésű Unesco-világörökségi terület egész Németországban. Napközben sétálj a kellemes tengeri szellő társaságában, este pedig kósoltj meg egy pohár csodás rotsponi bort, és lazulj el a „Héttornyok városában”.

Ljubljana, Szlovénia (2023. november 26. — 2024. január 2.)

A Ljulbljanica folyó partja ilyenkor karácsonyi fényárban úszik és a Prešeren téren kerül felállításra a karácsonyfa. A belvárosban meglátogathatod a jégvilág kiállítást (Ledene Skulpture Rismondo), ahol számos megvilágított jégszoborban gyönyörködhetsz. A főváros utcáin sétálva találkozhatsz a kintornás zenészekkel, akik mechanikus orgonazenével szórakoztatják s járókelőket. Ne hagyd ki a szlovén mézsnapszot (borókás likőr mézzel) és a forralt borokat. Szuvenírként válassz a helyi termelők mézeiből vagy a Rogaškából származó kristálytárgyakból.

Tallin, Észtország (2023. november 25. — 2024. január 8.)

Tallinn télen fényekben és hóban pompázik, különösen a Raekoja plats, a Városháza tér. A tallini karácsonyfát 1441 óta állítják fel, ezzel pedig hivatalosan is itt áll Európa legrégebbi nyilvánosan felállított karácsonyfája. A helyi sós ételek közül kötelező megkóstolni a híres feketepudingot, kacsacombot és savanyú káposztát. Aki édesebb finomságokra vágyik, annak a mézes- és fahéjas kalácsot érdmes itt kipróbánia, termlszetesen egy kis fűszeres forralt bor társaságában. Külön színpadot tartanak fent színházi és zenés előadásokra, a gyermekek számára pedig olyan programokat is szerveznek, mint a lovaglás.

Krakkó, Lengyelország (2023. november 26. — 2023. december 26.)

A csodás lengyel város télen különösen kedvelt tursita célpont a magyarok körében, hiszen szinte minden alkalommal találkozhat hóeséssel, vagy havas tájakkal látogatása során. A vásárok ár-érték aránya is verhetetlen. A főtér közelében akár egy lovaskocsira is felpattanhatsz, így fedezve fel a belváros látnivalóit. Semmiképp ne hagyd ki a frissen grillezett sajtokat, vörösáfonya dzsemmel, a töltött pirogot, illetve érdemes a helyi leveseket is megkóstolni, mint például a vadragu vagy a káposzta leves. Szuvenírként választhatsz a híres fa játékok, borostyán ékszerek, karamellás csokoládék és minőségi bőr termékek széles választékából.

Bruges, Belgium (2023. november 24. — 2024. január 7.)

Brugge igazi téli csodaország, mely éjszaka még csodásabb, mikor csillogó karácsonyi fényekben pompázik. Két karácsonyi vásárt is rendeznek itt: az első, a Markt (a főtér) a hagyományosabb, itt általános karácsonyi apróságokat árulnak, míg a második, a Simon Stevinplein-en a helyi kereskedők kézműves termékei kerülnek előtérbe. A piacok mellett található a Vorst Winter Bar nevű korcsolyapálya, valamint egy 300 négyzetméteres, több ezer lámpával kivilágított tér, ahol kipróbálhatjuk a helyi gasztro különlegességeket, miközben megcsodálhatjuk a Minnewatert is. A Light Experience Trail remek módja a város megismerésének és felfedezésének. Ez egy 2,5 kilométeres séta a városon keresztül, amely 10 meghitt és meleg fényinstalláció mellett halad el, miközben a város legszebb részeire is ellátogat.

Előző cikkMi is az a chai latte, és mitől lesz a kedvenc téli italod?
Következő cikkÁrt is, segít is a technológia fejlődése a betegeknek?