A német városka Fő terén piac idején nagy a nyüzsgés. Az árusok kínálgatják a portékájukat, az emberek jönnek-mennek, utcai árusoknál esznek vagy vásárolnak, esetleg épp bámészkodnak. De a nagy sürgés-forgás közben az ember önkéntelenül fel-felpillant a házakra is. A teret körbeölelő épületek jellegzetes germán stílusa, a vásári forgatag visszarepít egy pillanatra a középkorba.

Itt szinte minden épület a történelem egy-egy masszív képviselője. Már-már csalódás, hogy nem jön szembe lóháton velünk egy valódi lovag teljes páncélzatban. Sok ódon fakapu régi vaspántokkal, fagerendás házak, régies stílusú falfestmények mindenütt. Mindez tarkítva modern boltokkal és éttermekkel. Aki szereti a középkori hangulatot, nem könnyen tudja letenni a fényképezőt. De a történelmi múltat idéző dolgok mellett ki kell próbálnunk a német sült kolbászt is. Érdemes felkészülni egy nagyon finom, viszont annál laktatóbb étkezésre. A Fő téren lehetőségünk van erre az élményre is.

A Porta Nigra nevezetű, monumentális városkapu ódon köveivel és régi stílusával méltó képviselője a Római kornak. Ma a Világörökség része, helyi látványosság, régen a város egyik bejárataként szolgált. Korábban szerepelt az ország néhány bélyegén is. A másik leglátványosabb része ennek a mesés városnak a régi Szent Péter-dóm. Az ember nagyon kicsinek érzi saját magát a tövénél állva. Méretét még jobban kiemeli az előtte lévő tágas tér. Még ha nem is sikerül bejutnunk, kívülről is szolgál bőven látnivalóval. Nem sokkal messzebbre tőle hangulatos borozós-beülős helyeket is találunk, ahonnan még rálátni erre a hatalmas és elgondolkodtató épületre.

Múzeumok, egy régi fürdő és egy amfiteátrum is őrzi a városban a múlt emlékeit. Dacára a sok történelmi emléknek, a városnak koránt sincs komor hangulata. A világos falak, színes minták, modern kirakatok, stílusos megoldások, és főleg a sokféle, kíváncsi ember vidámmá és élettel telivé teszi az utcákat.

A történelem mellett sokan szeretnek ide járni vásárolni is. Mi az oka? Legfőképpen a széles választék, és a meglepően alacsony árak. Vannak, akik a közeli Luxemburgból is átjárnak egy-egy nagyobb bevásárlásra. Ruhák, étel, kozmetikum és sok más is könnyen beszerezhető.

De nemcsak a vásárlás és a városnézés vonzza ide az embereket. A város a Mosel folyó völgyében helyezkedik el, ami a kirándulók és túrázók kedvelt célpontja. A folyó mentén a természet gyönyörű arcát mutatja az arra járóknak. Sok hangulatos város és kastély is felkereshető a Mosel mellett, amik önmagukban is kitölthetnek egy-egy napot. Itt járva ne felejtsük el megkóstolni a helyi borokat sem.

Ősszel egyébként is sokak kedvelt úti célja Németország – gondoljunk csak az Oktoberfestre Münchenben. De a klasszikus helyek között – Berlin, Lipcse, Hamburg, Frankfurt – idén kapjon szerepet Trier városa is.

PM

Előző cikkWestern stílus a ruhatáradban
Következő cikkErősítsünk megfázás ellen!