A szemszárazság azon túl, hogy nagyon kellemetlen, ha nem kezeljük megfelelően, számos egészségügyi probléma kockázatát is növelheti. A száraz szem szindróma főleg 40 év felett fordul elő, elsősorban a nőknél, de egyre gyakoribbak a panaszok a férfiak és a fiatalabb korosztály körében.

A szemet borító könnyréteg feladata a nedvesség fenntartása, a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása, a szembe kerülő idegentestek eltávolítása, valamint a szem védelme a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Az elektronikus eszközök képernyője és a fokozott klímahasználat miatt manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad. További szemszárazságot kiváltó tényezők: a szennyezett levegő, az erős napsütés, a kontaktlencse-viselés, az uszodavíz, az A-vitamin hiánya, a dohányzás, a menopauza és az idős kor is.

A száraz szem jellegzetes tünetei a viszkető, égő érzés, a szem enyhe bepirosodása, a könnyezés, az idegentest érzés, a fényre való érzékenység, továbbá az elhomályosuló látás a megváltozott fénytörés miatt. A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy a száraz szem hajlamosabb a fertőzésekre. A kezelés elsődlegesen a könnypótláson alapul, műkönny cseppekkel, gélekkel, nedvesítő szemkenőcsökkel. A készítmények összetevőjeként a hialuronát nagy vízmegkötő képességű polimer, ami sűrű molekuláris háló szerkezete és gélszerű állaga révén állandó mikrokörnyezetet biztosít a szem felszínén. Használatuk gyakoriságát a panaszok súlyossága határozza meg.

Előző cikkGyógynövény vs ál-gyógynövény
Következő cikkMikor beszélhetünk magas vérnyomásról?