Az okostelefon és a közösségi média korában egyre népszerűbb a fotózás, főként a szelfizés. Néhány egyszerű tippel mi is minőségi képeket alkothatunk.

A felszerelés a legfontosabb?

Nem feltétlenül kell drága fényképezőgéppel és különféle objektívekkel felszerelkeznünk, hiszen a hétköznapokban használt mobiltelefonok többsége ma már nagyon jó minőségű képet tud készíteni. Aki nem ért annyira a fotók utómunkálataihoz, az pedig könnyen megoldhat kisebb-nagyobb javításokat különféle alkalmazásokkal. Az így készült fotók sokszor profi benyomást tudnak kelteni. És megkönnyítik azt is, hogy utazás közben is bármikor nálunk legyen a teljes felszerelés: egy telefon. Így nem kell félnünk, hogy kihagyunk egy fontos vagy megismételhetetlen pillanatot a felkészületlenség miatt. De azért a telefonunk kamerájára is vigyázzunk, és tisztítsuk rendszeresen, óvjuk a karcolásoktól, ütődésektől. Ismerkedjünk meg előre a telefon kamerájának beállítási lehetőségeivel. Minél több érték állítható, annál minőségibb lehet a kép.

Tanulj profi fotósoktól!

A harmadolás szabályát sok fotós sikerrel alkalmazza, mikor megkomponálja a képét. Lényegében arról van szó, hogy a képernyőt két vízszintes és két függőleges vonallal kilenc egyenlő részre osztjuk, majd a fő témánkat igyekszünk ezen vonalak metszéspontjára helyezni. Így első ránézésre is rögtön tetszetős lesz, és kellő helyet fogunk hagyni a téma kibontakozásához. Szelfi készítésnél, ha mi vagyunk a fő téma, akkor is érvényes ez a minta. Egy ilyen egyszerű lépéssel már tettünk egy lépést a nagy művészek nyomdokain, és a mindennapi kattintásaink minőséget képviselhetnek. Így jobban kis is fognak tűnni a képeink a közösségi médiában. Ha már jól tudjuk alkalmazni a harmadolás szabályát, akkor utánanézhetünk az aranymetszésnek, ami szintén egy minőségi szintlépést jelenthet a fotózásunkban. Persze ezek inkább csak kiindulópontot és lehetőséget jelentsenek, és ne ragaszkodjunk hozzájuk minden esetben mereven! Lehet, hogy néhány képünket éppen ezen klasszikus szabályok elhagyása fogja izgalmassá tenni. A közösségi média néhány használójának oldala igazán művészi; próbáljuk meg itt is felfedezni ezeket a szabályokat. Néhányuk konkrét fotózási tippekkel is szolgál, amikkel bátran kísérletezzünk!

Néha apróságokon múlik

Jól tudjuk, hogy nemcsak az eszközökön áll vagy bukik a jó fotó. Néhány egyszerű tipp alkalmazásával könnyen mutathatjuk a legelőnyösebb oldalunkat. Például a rajtunk lévő ruha színe és mintája is sokat hozzá tud tenni a képhez. Az egyszínű, élénk ruhák általában jobban kiemelnek a háttérből, míg a túl apró mintásak és fakó árnyalatúak egyhangúvá tehetik az összhatást. A közösségi médiára szeretnénk vidám és jó hangulatú képeket feltölteni, ezért igazítsuk az öltözékünk színét is ehhez! Még ennél is fontosabb, hogy jól használjuk ki a fényviszonyokat, hiszen nem szeretnénk, ha a tökéletes pillanat megörökítését egy sötét vagy homályos kép elrontaná. Játsszunk a fényekkel: szelfikészítés közben legyünk jól megvilágítva, esetleg próbálkozzunk az ellenfény hatásaival. Arra is ügyeljünk, hogy ne legyen az arcunk kiégve a vakító fény miatt. Fotózással foglalkozó blogokon hasznos tippeket olvashatunk erről részletesebben. A fotózás szerelmesei napfelkelte és naplemente környékén készítik a legszebb fényhatású képeiket. Egy unalmasnak tűnő nyaralási szelfi máris mesebelinek fog tűnni, ha mi is ez idő tájt fotózunk. A mesterkélt pózok helyett örökítsük meg magunkat például mozgás közben; ehhez kérhetjük valaki segítségét is, vagy használhatunk állványt időzítővel. Persze mindig figyeljünk oda a biztonságunkra és a környezetünk épségére. Egyetlen kép sem éri meg, hogy nekünk vagy másoknak baja essen, esetleg kárt tegyünk a természet szépségében és egészségében.

Előző cikkHalálos veszély leselkedik ránk: az antibiotikum-rezisztencia
Következő cikkTüzes szépségek – a tűzzománc ékszerek