Vagány cowboykalap, csizma és farmer: a western stílus néhány igen jellegzetes ismertetője. A régi amerikai vadnyugat hőseinek ruhái – főként a filmek hatására – szinte az egész világon elterjedtek. Néhány sorozat, video klip és divatbemutató most ismét a trendek élére állította ezt a műfajt. Te mit hordanál szívesen ebből a stílusból?

A farmernadrág talán nem is kérdés, legalább egy darab szinte mindenki szekrényében fellelhető. Az eleinte munkásruhaként hordott farmernadrág később a szabadság és a lázadás jelképe lett, mára hétköznapi viseletté szelídült. Egy jól szabott farmer jó kiindulópont lehet a western stílus magunkra öltéséhez, és szinte mindenhez viselhető. Persze ez a darab már régen elhagyta az egy stílusra való beszűkülést – a sportostól az elegánsig már mindenféle összeállításban találkozni vele.

A vadnyugat hangulatát idéző csizmák hálós változatban néha nyáron is felbukkannak. De így a hideg közeledtével a meleg csizmavásárlásnál teljes joggal kereshetjük az ilyen darabokat. Általában barna vagy fekete bőrből készül, de lehet találni bordó vagy más színekben pompázó csizmákat is. Az egészen egyszerű kivitelezéstől kezdve a teljesen kidíszítettig terjed a választék. Az orra lehet szögletes vagy lekerekített. Egy igazi western csizma farmerrel és egy egyszerű inggel tökéletes összeállítás.

A felsőknél természetesen nagy kedvenc a kockás ing, lehetőleg vászonból. De az apró virágmintás, csíkos vagy egyszínű ingekkel is remekül elérhető a cowgirl hatás. Hímzett fehér blúz, akár kicsit ejtett vállal egy még nőiesebb megoldás. A szoknya lehet rövid, térdig érő vagy hosszú, egy feltűnő fémcsatos bőrövvel érdemes ellátni. Elöl gombolós bőrszoknya, akár rojtokkal az alján – annak, aki igazán ki akarja élvezni a stílus adta előnyöket. Szűk farmerszoknya egy kényelmes inggel és csizmával – egy átlagos hétköznap is remek választás.

A kabátok többsége is farmerből vagy bőrből készül. Lehet szegecselt és rojtos díszítése is. Egy bőr mellény még autentikusabbá teheti az öltözéket. Egyértelmű jellemző még a cowboy kalap. A hűvös időben egyébként is többen veszik elő különféle sapkákat; miért ne lehetne ez idén egy nőies, gyapjúból készült western kalap?

Nem szeretnéd ennyire feltűnően hordani a vadnyugati ruhákat, de mégis tetszik a stílus? Válassz ebben a témában ékszereket! A vadnyugati jó- és rosszfiúk nyakkendője ihlette nyaklánc nagyon vagánnyá teszi a viselőjét. A bőr száron lévő fémcsat sokféle mintával elérhető. Jellegzetesek még a bőrből font karkötők, kopottas hatású fém díszek, vagy toll motívumok.

A western stílus legmeghatározóbb színe a barna, annak szinte minden árnyalata. Bár ma a legtöbb ruha már nem bőrből készül, ez a szokás nyilván innen ered. Jellemző még a fekete, ami minden darabon megjelenhet. Az ékszerek és kiegészítők gyakori színe a türkiz ezüsttel vagy feketével kiegészítve. A nőies felsők gyakran egyszínű fehérek; a mintásak pedig meleg színeket sorakozatnak fel. A stílushoz remekül illik még az erőteljes piros és bordó.

PM

Előző cikkÉpíts magadnak miniatűr világot!
Következő cikkTrier ódon falai között