Nehezen állunk át a hűvösebb időre, még nem szeretnénk elővenni a szekrényből az őszi kabátot. Becsapós a délutáni kellemes hőmérséklet, ezért tüsszög a fél iroda. Összeírtam néhány tippet, hogyan védekezhetünk az őszi megfázás ellen.

Hagyományos

A reggeli 6 fokot át lehet vészelni kabát nélkül a fűtött villamoson és a buszon, hazafelé pedig már 20 fokban jöhetünk a munkahelyről. A reggel otthon hagyott kardigánt így nem kell cipelnünk a kezünkben a délutáni melegben. A magam részéről azzal is kísérletezem évről évre, meddig bírom a lakásban a fűtés bekapcsolása nélkül. Először melegítőruhát veszek fel nappalra és jön a dupla takaró éjszakára. Amikor már nem elég, és érzem reggelente a megfázásra figyelmeztető jeleket, indulhat a fűtésszezon. Ismerős? Ezek azok a hagyományos tettek, amelyeket minden évben elkövetünk. Azonban van, amit tehetünk is magunkért, még ha egy kicsit játszunk is a határainkkal.

Védekező rendszer

Az immunitás nem csak ősszel és télen fontos, egész életünkben figyelnünk kell rá! Eddzük minden nap, hogy immunrendszerünk megfelelően elláthassa feladatát. Ugyanis ha nyáron és a hűvösebb idő beköszöntekor is jó kondiban van, nem gyűrnek le könnyen a buszon levegőbe köhögött bacilusok. Kérdezhetünk orvost, patikust és használhatjuk a családban jól bevált módszereket, a lényeg ugyanaz lesz: őrizzük meg, és ha lehet, erősítsük tovább szervezetünk védekező rendszerét!

Nem trendi, hanem szükséges

A védekező képességünket elsőként egészséges életmódunkkal alapozhatjuk meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás része, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök nem hiányoznak az étkezéseinkből, és nem visszük túlzásba a zsíros, cukros, tartósítószeres ételek fogyasztását, valamint minimálisra csökkentjük a gyors szénhidrátok bevitelét. A folyadékutánpótlás biztosítása szintén szervezetünk egészséges működését támogatja.

A mozgás esetében ne tévesszük szem elől a mértékletességet! Ha nem hagyunk pihenőidőt az izmainknak, a sok sport bizony túledzettséget okozhat, és a kimerültség hatással lesz az immunrendszerünkre. Az életmódunk része a rekreáció is, azaz hogy elegendő alvás és kikapcsolódás kapjon helyet a napjainkban. A dohányzás kerülése, a stressz csökkentése és feldolgozása szintén befolyásolják védekező rendszerünket. Ez nem egy XXI. századi hóbort, hanem a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükséges hozzávalók.

Tudjuk…

Gyerekkorunk óta az egyik legtöbbet hallott jó tanács, hogy szedjünk C vitamint vagy együnk citrusféléket, paprikát és almát, hogy a kívánt mennyiséghez természetesebb formában juthassunk hozzá. A vitaminokat követi a fokhagyma, vagy hogy mindig mossunk kezet!

Bár ez utóbbi evidensnek tűnik, a hangsúly az alaposságon van. A tenyerünket és az ujjak közötti részeket is alaposan szappanozzuk be, és erősen dörzsöljük meg kezeinket. Folyó vízben öblítsük le és gondosan szárítsuk is meg. Az érintéssel terjedő betegségektől tarthatjuk ily módon távol magunkat. Gondoljunk csak a kilincsekre, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóira. Azt is sokat hallottuk, hogy a ne érjünk sokat az arcunkhoz vagy a szemünkhöz, mert a kórokozók így könnyebben a nyálkahártyánkra kerülhetnek. Megfigyelések szerint ugyanis átlagban 4 percenként érünk az arcunkhoz, akár mosatlan kézzel is, hiszen a megszokott mozdulataink oly’ módon automatikusak, hogy eszünkbe sem jut átgondolni, tiszta kézzel tesszük-e azokat.

A hideg időszak kórokozói sok esetben a légutakon keresztül jutnak a szervezetünkbe. A rizikó magasabb, ha a nyálkahártyánk kiszárad a fűtési szezonban, ezért a vízfogyasztás mellett párásítsuk a levegőt, és szellőztessünk gyakran.

Az évek alatt kapott információkat nem árt néha felfrissíteni, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni egyikről vagy másikról. Például a kézmosás alkalmával sokszor csak túl akarunk rajta esni, és az alaposságtól messze van a csap alatti mutatvány. Bár megisszuk a napi 2-2,5 liter folyadékot, a párásításra viszonylag ritkán gondolunk. Ugye, nem vagyok egyedül ezzel? Az ismétlés nem szégyen, az pedig nem árt, ha az egyre erősödő kórokozókkal szemben újult erővel vesszük fel a kesztyűt!

WR

Előző cikkTrier ódon falai között
Következő cikkAjándékok házilag – avagy varrás kezdőknek