120/80 Hgmm. Ma a szakemberek ezt, vagy az ez alatti értéket tartják ideálisnak vérnyomásunkat illetően. Szomorú tény, hogy a hipertónia az egyik leggyakoribb betegség hazánkban. A felnőtt lakosság 20-25%-át érinti, 60 éves kor felett pedig több mint 40-50%-os a magas vérnyomásban szenvedők aránya, olvashatjuk a Magyar Hypertonia Társaság honlapján.

A szív összehúzódásakor (szisztolé) a vér nyomása 120-130 higanymilliméter (Hgmm), ami ellazulásakor (diasztolé) 50 – 70 Hgmm-re csökken. Régebben természetesnek tartották, hogy az érfal rugalmassága a kor előrehaladtával csökken, ezért sokáig tartotta magát az a nézet, hogy az ideális vérnyomás 100 plusz az éveink száma. Ma az orvosok egyetértenek abban, hogy a 120/80 Hgmm feletti értékek lassan, de biztosan növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázati görbe a 140/90 Hgmm-es érték felett válik igazán meredekké, ezért a normális vérnyomás felső határát az Egészségügyi Világszervezet 139/89 Hgmm értékben határozta meg.

Érfalunk állapotát, és ez által vérnyomásunkat az életkoron kívül számos egyéb tényező befolyásolja, ilyen pl. a dohányzás, a koleszterinszint, cukorbetegség, stb. Ezért nem mindig elég, ha a hipertóniás beteg vérnyomását 139/89 Hgmm-re csökkentjük. Ha pl. a páciens cukorbetegségben szenved, vagy veséi károsodtak, akkor nem elég a felső határ, 130/80 Hgmm alá kell levinni a vérnyomást. Ez a példa is jól mutatja, hogy a „normális” vérnyomás értéke minden beteg esetében más és más lehet, csakis egyénre szabott kezeléssel lehet sikert elérni. Általánosságban elmondható, ha a magas vérnyomás enyhe, vagy középsúlyos, elegendő lehet az életmódváltás, ha az azonban a vérnyomás értéke 160/100 Hgmm feletti, már kialakult szervi szövődmény, esetleg felismerhető valamely társbetegség, akkor mindenképpen gyógyszeres kezelést kell alkalmazni.

Előző cikkMiért szárad ki a szem?
Következő cikkTúlsúlyos a magyarok 30%-a