Ha szívesen látnád a vízi élővilágot egy másik szemszögből, akkor pattanj sup deszkára, és evezz állva! Új élménnyel fog gazdagítani ez a népszerű vízisport.

Vízen lenni mindig jó

Aki szeret a vízben lenni, annak szinte mindegy, mit csinál: úszik, kajakozik vagy kenuzik – a lényeg a víz. Vannak extrémebb vízisportok is, amik vadabb helyeket kívánnak, például a rafting vagy a szörfözés. Valahol félúton a kenuzás a szörfözés között van a supozás. Egyre több helyen látni embereket egy szál evezővel a kezükben, mintha a vízen állnának. Valójában egy SUP deszkán eveznek éppen, egészen új értelmet adva vízen való közlekedésnek. Hazánkban szinte minden nagyobb természetes vízen felbukkannak a supozók, és persze külföldön is egyre többen hódolnak ennek a különleges vízisportnak. Nemcsak a strandok kölcsönzőjében találkozhatunk velük, de egyre több boltban kapható egyszerűbb-komolyabb verziójuk, akár felfújható változatban is. Vajon minek köszönheti ez az új eszköz a folyamatosan növekvő népszerűséget?

Nem csak a tengeren működik

Amíg a legtöbb extrém vízisporthoz extrém körülmények kellenek, addig a SUP deszkát könnyen ki lehet próbálni „hétköznapi” vizeken is. Az élmény mégis nagyon különleges tud lenni. Aki még nem ült kajakban, talán nehezen tudja elképzelni, hogyan lehet egy ilyen szűk járgánnyal biztonságosan, borulás nélkül közlekedni. De egy jó minőségű kajakkal és megfelelő technikával nem lesz gond. A SUP deszka első ránézésre talán még ingatagabbnak tűnhet, mint a kajak, de csak kipróbálás útján lehet érezni, hogyan is működik valójában. Ezek a szörf elődökkel rendelkező deszkák meglepően stabilnak bizonyulnak, a velük való közlekedés pedig élvezetesnek. Nem szükséges hozzá tenger, egy nyugodt folyó vagy tó felülete is teljesen megfelel hozzá, és hullámokra sem kell várni, mint a szörfnél.

A SUP deszka egy új perspektívát ad

Az egyik legszebb az egészben az új fajta látvány. Ha csónakkal vagy kajakkal megyünk a vízre, akkor csak egy bizonyos szögből figyelhetjük az élővilágot. De a SUP deszkán állunk, így az alattunk elterülő látványra egyenesen ráláthatunk. Sokkal szebben mutatják meg magukat így a halrajok, a vízi növények, könnyebben látjuk meg a fénylő halhátakat. Tiszta víznél egészen a víz aljáig leláthatunk. De nem csak lefelé érdemes ilyenkor nézni, magunk köré is pillantsuk párszor. Állva jóval nagyobb vízfelületet láthatunk be, hamarabb vehetjük észre a madarakat és a természet további csodáit. Így evezve az egyensúlyérzékünk is sokat javulhat, és jól átmozgathatjuk az izmainkat is. Lehet űzni versenyszerű vízisportként, edzésként, elmehetünk vele egy rövidebb vízi túrára, vagy csak kellemes kikapcsolódásnak is nagyszerű ötlet. Remekül beleillik a nyaralási programba, és talán a bátortalanabbak is szívesen kipróbálják. Biztonság kedvéért az úszni nem tudók mentőmellényben vágjanak neki a kalandnak, és ha lehet, ne tűző napsütésben. Naptej sem árt, hiszen a nyílt vízen fogunk „állni”. Egy-két kezdeti borulást bele kell számolni, de ha egyszer megvan a ritmus, mesés érzés. Egyedül mi irányítjuk a deszkát, nincs alattunk hajó, mintha a víz hátán ringatózó kacsák lennénk.

GB

Előző cikkFürdés a Rábában, túra az Őrségben
Következő cikkPityóka és földi alma