Riasztó és elgondolkodtató adat. Az  OECD legfrissebb, 2017-es jelentése szerint Európában a magyarok körében a legnagyobb probléma az obezitás, 5 éves kor felett a lakosság 30%-a elhízott. A túlsúly jelentős kockázati tényező, ami meghatározó szerepet játszik számos betegség kialakulásában, különösen ami a szív – és érrendszeri megbetegedéseket illeti.

Az elhízás, más néven obezitás a legnagyobb kárt a szív-és érrendszerben idézi elő. Nő a szív megterhelése, a folyadék mennyisége sejten belül és kívül egyaránt, a megnövekedett testtömeg több oxigént és tápanyagot igényel, amihez több vérre van szükség. Ha a túlsúly tartósan fennálló állapot, a folyamatos terhelés következtében a szív megnagyobbodik, vastagabbá válik, és kialakulhat szívelégtelenség. Ezzel karöltve jár a koszorúér-betegség, amit a szívet ellátó artériák (koszorúerek) falában lerakodó zsíros, majd elmeszesedő plakkok idéznek elő. Emiatt szűkül az erek keresztmetszete, így kevesebb vér jut a már amúgy is megnövekedett, oxigénhiányos szívhez. A vérellátás csökkenése mellkasi fájdalmat okozhat. Súlyosabb esetben, ha vérrög (trombus) képződik egy beszűkült artériában, vagy a test egyéb részéből érkező vérrög (tromboembolus) megakad, a szívizom nem jut elegendő tápanyaghoz és oxigénhez, ami a szívizom elhalásához, azaz szívinfarktushoz is vezethet.

Létezik agyi infarktus is, más néven stroke, ami az agyterületet ellátó érrendszer beszűkülésének következménye, hiszen ahogyan a szív, ez a terület sem kapja meg a működéséhez szükséges elegendő tápanyagot és oxigént. Mindezeken túl az elhízás jelentős szerepet játszik légzési zavarok, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek kialakulásában. Érdemes tehát a tavasz beköszöntével mozgásba lendülni.

Előző cikkMikor beszélhetünk magas vérnyomásról?
Következő cikkA jó emésztés három szabálya