A zenében mindig is az egyik legfőbb örömforrásra lelhettünk. Ahogy megszólal egy hangszer vagy felcsendül egy dal, erős érzelmek ébrednek bennünk.

A zene ad gyönyörű hátteret az életnek

Aki játszik valamilyen hangszeren vagy énekel, nehezen érti meg, hogy a nem zenélő barátai hogyan tudják élni a mindennapjaikat az éltető muzsika nélkül. Annyi pluszt képes adni az életben a jó zene, hogy akit egyszer megérintett a varázsa, nemigen akar szabadulni többé. Végig kíséri az életünket: kisbabaként sokszor a kedvenc dalunkra szenderültünk álomba; gyermekként büszkén tanultunk meg és adtunk elő apró kis nótákat; tinédzserként az identitásunkat találtuk meg benne; felnőttként sokszor a leghatékonyabb stresszoldásnak találjuk; később pedig a legkedvesebb emlékeink egy-egy dallam hatására találnak meg újra minket. A zene gazdagabbá, vagy inkább teljessé teszi az életünket. Miért van ez így?

A legjobb nyugtató

Néhányan azért kezdenek játszani tanulni egy hangszeren, mert az iskolájukban vagy a család baráti körében ez a szokás. Egy kisfiú talán ezért fog először a kezébe egy gitárt, hogy imponáljon a kinézett kislánynak. Mások talán meghallanak egy csodás dallamot valahol, ami nem engedi el őket többé, és ennek hatására kezdenek zenélni. Akárhogyan indul is el valaki az úton, a zene pozitív hatásai hamar megtalálják: szinte rögtön képes valakit boldogabbá varázsolni egy szomorú helyzetben is. Olyan borzongást érezhetünk egy szívünkig ható dallam hatására, amit kevés más dolog tud kiváltani belőlünk. Egy stresszes nap után megnyugtat és ellazít.

A fő hangulatfelelős

Vannak helyek, ahol az ott élők mindennapjainak szerves része a zene. Mikor együtt esznek vagy pihennek, felcsendül egy helyi dallam, amitől mindenki otthon érzi magát. Egy jó parti elképzelhetetlen zene nélkül. Egy étterem vagy szórakozóhely hangulatát végleg eldönti, hogy hallunk-e a háttérben valamilyen dalt. Megalapozza a hangulatot és összekovácsolja a társaságot.

Ne csak hallgasd, legyél a részese!

Az, hogy pusztán a zene hallgatása ilyen nagy hatással tud lenni ránk, segít elképzelni, milyen érzés a részesévé válni. Ha éppen keresed önmagad, szeretnéd kifejezni az egyéniséged, vagy csak egy kellemes hobbit keresel, amivel könnyen lehet barátokat találni, kezdj el tanulni játszani egy hangszeren! Már önmagában az is nagy élményt jelent, ha elkezdesz kutatni a számodra megfelelő hangszer után. Olyan színes a különféle kultúrák hangszerarzenálja, hogy a végére szinte lehetelten lenne elérni. Biztosan van a baráti körben, aki zenél, vagy ismer valakit, aki zenél, és szívesen adna néhány eligazító tanácsot kiindulásként. Sokan, akik nem értenek a zenéhez, mégis valami miatt vonzódnak egy-egy hangszertípushoz: a fúvósokhoz, ütősökhöz, billentyűsökhöz, vonósokhoz vagy pengetősökhöz. Ha megvan a kiindulópont, akkor egy zenetanár segítségével érdemes felmérnünk, hogy a testi adottságaink melyik típushoz a legkedvezőbbek. Választhatjuk hangszernek a saját hangunkat is. Hihetetlen, hogy egy ügyes tanár segítségével és kellő szorgalommal milyen eredményekre lehet képes egy korábban „botfülűnek” tartott személy is.

A zene vigyáz rád

A zenetanulás a megélt örömök mellett más területeken is jó hatással lehet ránk. Növelheti a kitartásunkat és szorgalmunkat, ami később még jól jöhet. Sok új ismeretségre tehetünk szert, nem ritkán a szerelem is így talál utat magának. Segít karbantartanunk magunkat, hiszen a tanulás és a művészetek mind jó hatással vannak az elménkre, és segítenek lassítani a szellemi leépülést. A tehetségesebbek a hivatásukat és munkájukat is megtalálhatják a zenében, segítségével akár körbe utazhatják a világot is. Számos kaput nyithat meg előttünk, hiszen zene nélkül számos más művészeti ág értelmét vesztené. Így például kapcsolatba kerülhetünk a tánc vagy a színpad világával is.

GB

Előző cikkÚt a sikeres fogyáshoz
Következő cikkFenntartható anyagok a divatban és a ruhatáradban