A körülmények ismét felhívták az emberiség figyelmét, hogy a megszokott nagy kényelem mellett fel kell készülni arra is, amikor kibillentenek minket a komfortzónánkból és új szabályokhoz vagyunk kénytelenek alkalmazkodni. Aki nem teszi, elveszíti a nyugalmát.

A 2020-as világjárvány előtt sokan álmodoztak home office-ról és elképzelték, hogy a kevesebb kimozdulás, lazább időbeosztás mennyit segítene a lelki állapotukon. Amikor azonban elérkezett a „lehetőség”, gyorsan kiderült, mennyien nincsenek kibékülve a helyzettel és hogy a saját magukkal eltöltött idő rávilágít a hiányosságokra. Pedig a szituációt kihasználva egy önismereti tréning részeként hosszú távon javunkra fordíthatjuk az így kapott időt és letisztíthatjuk a képet.

Mi alakítjuk

Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk az újonnan teremtett keretekkel, és a hátrányok mellett megtaláljuk-e az előnyeit, hasznunkra tudjuk-e fordítani. Ha a home office példáján indulunk el, több ponton is párhuzamot fedezhetünk fel az életünkkel kapcsolatosan.

A hátrányok közül ezeket említik leggyakrabban az otthonunkba kihelyezett munkavégzést illetően:

  1. Hiányzik a válaszvonal a munka és a privát élet között. Azonban a work-life balance megtalálása nem csak az elmúlt egy évben jelentett problémát. Sokan nem veszik észre, hogy a mérleg elbillen a munka javára és ez bizony az egészségükbe is kerülhet. Nem csupán a saját, hanem a családi életükre is hatással van, ha nem sikerül visszatalálni vagy egyáltalán rálelni a megfelelő egyensúlyra. Energiabefektetés megtalálni, hogy kinek hol rejlik ez a sáv, de ha egy kicsit keresgélünk a múltban, segítséget kaphatunk. Tegyünk fel magunknak kérdéseket: vajon mikor éreztem magamat utoljára kiegyensúlyozottnak? Milyen szabadidős tevékenységeknek köszönhettem, hogy kipihenten indultam munkába? Hogyan és kikkel töltöttem az időmet, hogy elértem, le tudjam tenni a munkát időben?
  2. Nem tűnik fel a túlóra. Ez nem csak annak köszönhető, hogy az iroda helyett a kanapén ülve dolgozunk a laptopon, és ez az idő egybefolyik az estével. Sok munkahely megkívánja az alkalmazottaktól a túlórát, vagy plusz jövedelem miatt mi magunk vállaljuk be a szabadidőnk terhére. Ebben az esetben viszont tudnunk kell, mi a célunk vele. De lehet egyfajta menekülés is önmagunk és a problémák elől, ha az órákat szándékosan töltjük a munkával. Úgyhogy amikor kikapcsoljuk a laptopot és a céges telefont, kicsit gondoljunk utána, miért is csináljuk?
  3. Kevés a motiváció. Külső motiváció lehet, ha a felettesünk hajt minket az eredmény elérésére, csakhogy ez nem lesz olyan hatékony, mint a belső motiváció. Van karrierálmunk vagy olyan célunk az életben, amelyhez a munkánk segíthet hozzá? Tisztázzuk le és készítsünk tervet, amellyel lépésről lépésre haladhatunk. Ugyanezzel a sémával dolgozhatunk a magánéletünkben kitűzött célokkal. A külső megfelelés helyett találjuk meg a belső hajtóerőt!
  4. Egyedüllét. Egy introvertált személyiség könnyedébben éli meg az izoláció napjait, végre elemében lehet. Azonban az extrovertáltak kifejezetten nehezen jutnak túl ezen az időszakon, nekik szükségük van a gyakoribb külső visszacsatolásokra. Azonban az egyedüllétet ne tévesszük össze a magánnyal! Használjuk a telefont és a chateket, ha éppen nem hagyhatjuk el az otthonunkat és a kijárási korlátozást használjuk a pihenés számára.
  5. Hosszabb kommunikációs út. A munkában időveszteséget jelent, és lassítja a folyamatokat, ha a kollégánk nem mellettünk ül, hanem e-mailben várunk a válaszára. Ugyanakkor a telefonálást visszahozhatjuk a mindennapjainkba, hiszen a chat egyre többször veszi át a helyét. Az élő szóban folytatott beszélgetés nem csak hatékony, de a rokonainkkal és barátainkkal feltöltőbb lehet, mint egy néhány soros párbeszéd pittyegésekkel tarkítva.

Amint felismerjük, hogy a kifogások keresése helyett mi magunk tehetünk a leghatékonyabban a saját jóllétünkért, elindulhatunk előre az úton. Felmérhetjük, mi okoz diszkomfort érzést és megvizsgálhatjuk, hogyan tudunk rajta változtatni. Az időmenedzsment javítása és egy kellemes környezet megteremtése a mindennapjainkat teszi ideálissá. Ha szeretünk otthon lenni, az egy kitűnő alap, hogy magabiztosan nézzünk a feladataink felé.

Wágner Rózsa