Kedvelem a lendületes, csoportos órákat és hogy az edzőtermekben használhatok olyan gépeket, amelyeket az ember lánya nem vásárol meg a lakásba. De mi van, ha a közelben nincs a számomra megfelelő sportolási lehetőség? Lehetünk eredményesek otthoni edzéstervvel is! 

Gyerekkorom óta imádok mozogni, sportolni. Vártam a testnevelés órákat és hogy a hétvégéken kint szaladgálhassunk a barátnőkkel az udvaron vagy a házunk előtt az utcán. Középiskolában már jártam kosár- és röplabda edzésekre, a labdához hasonlóan én is feldobódtam tőlük. Mára a köredzés és bootcamp típusú órák, a futás azok, amelyekben megtaláltam a flow-t. Éveken keresztül utaztam egy órákat tömegközlekedéssel, hogy a kedvenc edzőmmel és többedmagammal vezethessük le a stresszt és töltődjünk fel a következő napra is. De hiába volt jó mindez, ha munka után két óra csak a közlekedéssel telt el, estére ki is vette a kapott energia egy részét.

Keresgélem a lehetőségeket a lakóhelyem közelében, de egyelőre nem találtam újat. Addig is miért ne tornázhatnék itthon? Az interneten ma már elérhetők nagyon jó minőségű otthoni edzésprogramok is, amelyek saját testsúllyal is végezhetők. Ha kevés eszközt megvásárolunk, amelyek tárolása sem okoz még gondot és az anyagi befektetés sem terheli meg túlzottan a pénztárcánkat, növelhetjük a hatékonyságot és annál többféle gyakorlatot végezhetünk el velük. Ha tartjuk a heti minimum 3-4 edzést, néhány hónap múlva a környezetünk sem fogja elhinni, hogy a négy fal között formálódtunk ilyen szépen. Mivel korábban is szívesen mozogtam itthoni keretek között, élvezem az egyéni tréninget, pláne, hogy tudom, milyen eredmények érhetők el vele. Bár viszonylag jól tűröm a monotonitást, a neten annyi videót találni, hogy igazán nincs idő megunni egyiket sem.

Nézzük, milyen előnyei vannak még a home fitness-nek és hogyan tehetjük az otthonunk és az időbeosztásunk részévé!

A legkézenfekvőbb, hogy időt és pénzt spórolunk vele. Nem kell órákat utazni, belépőt fizetni és számos ingyenes anyagot találunk a videómegosztó portálokon. Használhatjuk nyelvgyakorlásnak is, hiszen a legtöbb „home workout” angol nyelven van feltéve. A kényelmes otthoni zuhanyzással is amellett tettem le a voksom, hogy lehetőség szerint a négy fal között találjam meg a napi mozgásformámat.

Elsőként határozzuk meg az elérni kívánt célunkat. Súlycsökkentés, állóképesség növelése és izomzatunk építése is lehet ezek között, amelyhez azonban meg kell találnunk a megfelelő mozgásformát. Érdemes mégis kimozdulnunk egy-két alkalommal, hogy személyi edző tanácsát kérhessük ki a témában és hogy segítséget nyújthasson a feladatok helyes kivitelezésében. Ezzel nem csak a sérüléseket kerülhetjük el, hanem a hatékonyságunkat is növelhetjük, hiszen néha apró súlypont áthelyezéseken és mozdulatokon múlik, melyik izmunkat terheljük és erősítjük meg. Egyre több edző küld az igényeidnek megfelelő edzéstervet és hozzájuk készült videót is. Hatékonyan szolgálhatja a személyes céljaidat, és ha pénzbe is kerül, ezt a kis befektetést megéri. Ahogy az a kevés eszköz is, amelyeket otthonra megvásárolhatunk. Néhány kézi súlyzó, trx, kettlebell vagy bosu elférnek és változatos feladatokat végezhetünk velük. Ha valakinek nincs lehetősége bemelegítésként vagy levezetésként néhány kört futni a szabadban, helyet azonban talál a lakásban egy futópad, ellipszis tréner vagy szobakerékpár számára, felpörgetheti velük az edzéseit. Mindenki ismeri magát annyira, hogy eldönthesse, valóban használná-e ezeket a gépeket, ugyanis ruhaszárítónak kaphatók olcsóbb fregolik is. Ha edzőteremben kipróbáljuk az eszközöket, tudatosabban nézelődhetünk és rendelhetjük meg őket.

Vigyünk rendszert az otthoni sportolásba is! Csináljunk magunknak órarendet, és tervezzük meg, hogy az adott héten mely napokon, hány órakor tudjuk teljesíteni a napi sportadagunkat! Az elégedettségünket és az önbecsülésünket növeli, ha látjuk, milyen fegyelmezetten haladunk alkalomról alkalomra, és ez erőt ad az előttünk lévő feladatokhoz is.

Abban biztosak lehetünk, hogy csak úgy formálódunk és jutunk közelebb céljainkhoz, ha a gondolatokat tettek is követik. Induljunk el az úton kisebb lépésekkel, hogy az elért sikerek tovább motiválhassanak! Ha megtaláltuk azt a mozgásformát, amely valóban örömöt okoz számunkra, a boldogsághormonok lendítenek egyik edzésnapról a másikra. Egy-két hónap múlva pedig a tükörben is látható lesz az eredmény, amelyért büszkék lehetünk a kitartásunkra.

WR

Előző cikkBoruló korfa
Következő cikk10 dolog, amiért visszamegyek még Marokkóba