Sétára, kirándulásra, mozgásra, közös labdajátékokra hívogatja a napsütés, a fokozatosan melegedő idő és az ébredő természet? Azért ne essünk túlzásba! Fokozatosságra van szükség, különösen akkor, ha eddig, a karantén és a kiszámíthatatlan időjárás miatt szinte semmit nem mozogtunk. A türelmen kívül pedig még egy dolgot fogadjunk el: fiatalon, jó kondiban is magas a sérülésveszély, ha nem tartunk be pár előírást!

Ne hanyagoljuk el a bemelegítést!

Mindenféle hosszan tartó és rendszeres, intenzív testmozgás igénybe veszi a keringési rendszert, az izomzatot és az ízületeket – ami persze nem baj, épp azért mozgunk, hogy használjuk a testünket és élvezzük ennek jótékony hatásait. Ám a csípő-, térd- és bokaízületek különösen nagy terhelés alá kerülnek, ha – abban bízva, hogy velünk úgysem történhet baj – megfeledkezünk a megfelelő felkészülésről.

Igenis szükségünk van arra, hogy minden edzés előtt bemelegítsünk, és minden edzés után nyújtsunk. Ez vonatkozik a fiatalokra is, még akkor is, ha időrablónak tűnik, vagy cikinek érzik, hogy a futás, labdajáték előtt még tornázzanak pár percet nyílt színen, mások előtt. A traumatológián ülni nem ciki? A kórházi ágyról szelfizni a saját butaságunk miatt elszenvedett sportsérülés után nem ciki?

A bemelegítés csak pár perc – mégis ennek során tudjuk felkészíteni az ízületeinket, izomzatunkat és keringési rendszerünket az intenzív igénybevételre. Ehhez kifejezetten javallott valamilyen készítményt, krémet, gélt használni, amelyik hatóanyagaival, a vérkeringést pezsdítő hatásával nagy mértékben hozzájárul az izomzat, az ízletek bejáratásához, így radikálisan csökkenti a sérülésveszélyt, és még a teljesítő képességünket is javítja.

Nyújtás – a másnapi jó közérzetért

Az edzés utáni nyújtásnak is nagyon fontos szerepe van, ezt se hanyagoljuk el. A nyújtó mozgáson a lassú, hirtelen mozdulatokat mellőző, az izomcsoportot kellemesen megfeszítő, de a fájdalomküszöböt el nem érő mozdulatsort értjük – nézzünk meg néhány videót, vagy kérdezzünk meg profi futókat – megmutatják, mit kell tennünk.

A sportolás életkortól független! Minden életszakaszunkban megtalálhatjuk a nekünk való, szimpatikus és hasznos mozgásformát, amelyik illik a személyiségünkhöz, érdeklődésünkhöz, adottságainkhoz. Bár fiatal korban lényegesen kevesebb a korlát, a szervezet rugalmasabb és lényegesen gyorsabban és sikeresebben regenerálódik, mint egy középkorú vagy idősebb embernél, de ez nem indok arra, hogy az idősebbek a fotelben töltsék az életüket. A hosszú kihagyás után baráti társaságok, 50-60 éves emberek is lendületet kapnak, elkezdenek focizni, kirándulni, és ha mindezt felkészületlenül teszik, akkor a játék hevében egy hirtelen mozdulat miatt reccsen az ízület, húzódik az izom, esetleg szakad vagy törik, aminek egyben kellene lennie. Az önkontrollal, a fokozatossággal, az életkorunknak és adottságainknak megfelelő mozgásforma kiválasztásával mindez könnyen megelőzhető! A kitartó tréningezés és az életmód aktívabbá tétele mindenki számára könnyen megvalósítható, és nem is kerül sok pénzbe.

Mi számít rendszeres mozgásnak?

Bár hajlamosak vagyunk túlbecsülni a mozgással töltött időt, és az önbevalláson alapuló felmérésekben a vágyott állapotot megadni a jelenlegi mozgási szokások helyett, jó tudnunk, hogy rendszeres testmozgásnak a hetente kettő-öt alkalommal, egy-egy órás testedzést, vagy legalább naponta félóra hosszat kevésbé intenzív mozgást kell érteni. Ez az a mennyiség, ami mindenki egészségére, erőnlétére, teljesítőképességére jótékony hatással van – akárhány évesek is vagyunk.

Bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, legalább öt évvel fiatalosabb egészséggel dicsekedhetnek kortársaiknál, főleg kardiológiai területen. Őket kevésbé fenyegeti valamilyen szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, sőt náluk kisebb a daganatos megbetegedések kockázata is. Mindezen felül a rendszeres mozgás segít megőrizni idősebb korban is a csonttömeget, ami a csontritkulás kockázatának csökkentésével jár. Fontos azonban, hogy az előnyök hamar tovaszállnak: amint abbahagyjuk a rendszeres mozgást, csökken ezek védőhatása, majd teljesen meg is szűnik.

A sport, a kirándulás, a tempós séta, a közös foci tehát nagyon fontos, ám legyünk nagyon türelmesek önmagunkkal, ha hosszabb kihagyás után kezdjük aktivizálni magunkat – mozogjunk úgy, hogy annak csak az előnyeit élvezzük, ne kelljen a hátrányaival is szembesülnünk!

Kéky Kira

Előző cikkAmikor mi magunk vagyunk a nagy Ő
Következő cikkNéhány étel, amelytől csak éhesebbek leszünk – és a megoldás