Gyakran hozom összefüggésbe az emeletek megmászását követő állapotomat a fittségemmel. A jó hír, hogy a lépcsőzéssel kapcsolatos vizsgálatokat orvosok is elvégzik, amelyekből azonban tanulhatunk is. Tudta, hogy a lépcsőzés hétszer fárasztóbb, mint a sík terepen való járás?

A lépcső és az egészségünk

Egy kis edzés mindenképpen előnyünkre válik, de a tanulmányok kimutatták, hogy az általános fittségünk nincs egyenes arányban a lépcsőzési képességeinkkel. Ugyanis egy közel függőleges mozgást kell végeznünk, jobb esetben csupán a saját súlyunkat cipelve felfelé.

A spanyol egyetemi klinika kardiológusa vezette azt a vizsgálatsorozatot, amelyben megállapították, hogy a szív egészségét jelzi, ha valaki 60 lépcsőfokot egy perc alatt meg tud mászni. Ha azonban akár másfél percre is szüksége van az illetőnek ehhez a teljesítményhez, nem mondható optimálisnak az egészsége szempontjából, és ajánlott egy kardiológusi kivizsgálás.

Légszomj

Lakásválasztásnál az egyik vezető szempont, hanyadik emeleten helyezkedik el az ingatlan, és hogy a házban van-e lift. Költözés előtt én is gondolkodtam és előhívtam az emlékeimet, vajon bevásárlást követően a teli szatyrokkal hány lépcsőfokot szeretnék megmászni hazáig. És milyen lehet mindez egy liftes ház negyedik emeletén élve, amikor a kapuban látjuk meg a lift ajtaján feliratot „üzemen kívül”. A több kilogramm zöldség pedig lépcsőzhet velünk.

Míg az edzést bemelegítéssel kezdjük, addig a földszinten állva bizony „hideg” izmokkal, alacsony pulzussal vágunk neki az emeleteknek. A szervezetet váratlanul éri a terhelés, nulláról „gyorsulunk” százra. Egyszerre kapcsolnak be a különböző izmaink, a véráramlás sebessége fokozódik, nem csoda tehát, hogy a szívizom magasabb fordulatra kapcsol.

A légszomjhoz az agyunknak is köze van. Amikor ugyanis az agyunk egy bizonyos megoldandó feladatra koncentrál, ösztönösen lelassítja a légzésszámot, ezzel kevesebb oxigénhez juttatva az izmokat. Noha ebben az esetben az izmoknak éppenséggel több oxigénre lenne szüksége. Amint teljesítjük a lépcsőzés feladatát, a stresszhelyzetből újra normális üzemmódra kapcsol az agyunk, és észleli az oxigénhiányt. Jelet küld a tüdőnek a több lélegzetvételre, és ekkor érezzük azt, hogy kapkodjuk a levegőt.

Számokban

A kékes-tetői tv-torony és sok más hazai helyszín is adott már helyet lépcsőző versenyeknek. Ilyen megmérettetést évek óta szerveznek a János-hegyi Erzsébet kilátóban is, amelyet 21 másodperc körüli idővel hódítanak meg a leggyorsabbak. Persze a világban kutakodva már-már hihetetlen teljesítményekről is hallhatunk, belegondolva, mi milyen tempóval és lépcsőmászást követő levegőszomjjal oldjuk meg a magunk előtti célokat.

A japán Ryoji Watanabe 1 óra 6:58 perc alatt jutott fel egy 634 méter magas torony tetejére. Évtizedek óta rendeznek versenyt az Empire State Building 86 emeletének megmászására is. Az 1576 lépcsőfokot a legfittebbek 10 perc környéki idővel tudják megmászni. A férfiak rekordja 9:33 perc, a nőké 11:23.

New Yorkot megelőzi az Eiffel torony 1667 lépcsőfoka, amelyet egy lengyel futó 7:49 perc alatt teljesített, átlagban 5,35 km/órás futósebességgel. Ez a tempó sík terepen sem a leglassabb kocogást jelenti.

Edzésforma

Alapos bemelegítéssel a lépcsőzés az edzésünk kitűnő eleme lehet. A szív- és érrendszer egészsége, a kondíciónk, a has és láb izomzata, a mozgás-koordinációnk is profitálhat belőle. A Genfi Egyetem eredményei alapján pedig a rendszeres lépcsőzés csökkenti a magasvérnyomást, valamint az LDL koleszterin szintjét is. Figyelembe véve a lépcsőzőversenyek helyszíneit igencsak elgondolkodtató, hogy egy Pizza Margherita 750 kalóriamennyiségét akár az Eiffel torony megmászásával is elégethetjük, és elegendő mindezt egy óra alatt teljesítenünk. Egy szelet csokoládét 500 lépcsőfokkal, egy adag sült krumplit, 450 kalóriát pedig 1100 lépcsőfok, vagy 35 perc lépcsőzéssel dolgozhatunk le (egy 45 éves, 75 kg-os férfi adataival számolva).

Azonban szervezetünk jelzéseit ne hagyjuk figyelmen kívül! Egy szakorvosi kivizsgálással komolyabb bajt előzhetünk meg. Bár a földszinten lakva elszokhatunk a lépcsőzéstől, de néha alkalmazzuk a lépcsőtesztet, mennyi idő alatt másszuk meg a 60 fokot.

Wágner Rózsa

Előző cikkKarácsony COVID idején
Következő cikkMég egy oltás, amin felnőttek élete múlhat: a pneumococcus