Az évek múlásával észrevesszük saját magunkon is az anyagcserénk változását. Hogyan marad rajtunk egyre könnyedebben plusz súly, miközben ugyanazt és ugyanannyit eszünk, mint 10 évvel ezelőtt? Tehát ha a tudományos tanulmányoknak nem, a tükörnek és a szűréseknek mégis hihetünk és az egészségünk érdekében érdemes megtenni a szükséges lépéseket. Nem mindegy, hogy milyen kondiban éljük le az életünket!

Egészséges évek

Lényeges kérdés, hogy az évszázadok alatt megnövekedett élettartamunk milyen egészségi állapotban telik. Az egyre gyarapodó évek száma az orvostudomány fejlődésének, az egyre bővülő higiéniai szereknek és felvilágosításnak is köszönhető. Átlagban 83,7 év áll egy újszülött lány és 78,2 év egy fiú előtt az EU-ban, Magyarországon 79,6 és 72.7 év. Összehasonlításként 1980-ban a nőkre 72,8 év, a férfiakra 65,5 év várt átlagosan hazánkban.

Természetesen ez eltér a születéskor várható egészségesen eltöltött évek számától, amely az Európai Unióban átlagosan 64.2 év a nők, 63,7 év a férfiak tekintetében. Az eurostat 2018-as felmérésében a magyarok esetében 61,8 és 60,4 évet jelent. Ezen információk üzenete, hogy hozzávetőlegesen életünk 76,7 % és 81,4 %-ában van kilátásunk egészséges évekre.

Mitől függ?

A WHO ajánlása szerint heti 150 perc aktív testmozgás javasolt az egészségünk érdekében. Egy 2014-es felmérésben az európaiak 50 %-a 0 percet, 20 %-a 150 percnél kevesebbet töltött sporttal. Az elhivatottabb 14 % már 2,5 – 5 órát, 16 % pedig 5 óránál is több időt szánt mozgásra. A túledzettség vagy kimerültség természetesen nem cél, de bőven van lehetőség a heti rendszeresség kialakítására az észszerű határok megtartásával, akár szakember bevonásával a kezdetekben.

A 2020-as év lehetőséget kínált új szokások kialakítására. Hiszen ha eddig az időhiány szolgált kifogásként a sportolás hanyagolására, a home office által megspórolt utazási időt akár edzésre is fordíthatjuk. Engem az is elgondolkodtatott, hogy egy határzáras néhány hónap hogyan alakítaná át az étkezési szokásainkat. A boltok élelmiszerellátása befolyásolná, mi kerülhet a kosarunkba. Évek óta előnyben részesítem a hazai és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, ennek megfelelően a bevásárláskor megnézem a dobozok címkéit a származási országot illetően. Ha saját elhatározásból rajzolunk új határokat magunknak és szokásainknak, elhagyjuk komfortzónánkat, egy esetleges korlátozás nem billent ki minket oly’ nagy mértékben az egyensúlyunkból.

Rugalmasság

A kényelem mellett eszünkbe sem jut, hogy legyen a fiókban B és C tervünk egy esetleges változásra, amelyet elénk sodor az élet. Azonban az egészségi állapotunkért legnagyobb részben mi vagyunk a felelősek, és élnünk kell a választás lehetőségével, melyik irányba lépünk. Ha követjük az ajánlásokat a mozgás mennyiségére és az étkezésre vonatkozóan, a legtöbb krónikus betegséget elkerülhetjük. Az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség többek között azok, amelyek az életmódra történő odafigyeléssel megelőzhetők vagy kordában tarthatók.

21 nap alatt rögzülnek az új viselkedésminták, szokássá válhatnak. A rugalmasságunk növelése hosszútávú stratégiánk részeként segíti „túlélésünket”, amit a 2020-as év hangsúlyosan tanított nekünk. Hogy minél több évet élhessünk egészségben, a szükséges változtatásokat érdemes mielőbb beépíteni a rutinunkba.

Az EU régióin belül a legmagasabb várható élettartam az adatok alapján Madrid régiójában van, ahol a nőkre 88,1 év vár, a férfiakra az olasz Trento tartományban pedig 82,7 év. Egyre követendőbb példának tűnnek a spanyolok és az olaszok, ha megkóstoljuk a szép boraikat, valamint ízletes konyhájukat is megvizsgáljuk, vagy inkább helyet adunk neki az étlapunkon. Ugyanakkor nem elhanyagolandó mentalitásuk sem. A lelki és fizikai állapotunk összefüggést mutatnak egymással, amit az egészségünk szempontjából is szem előtt kell tartanunk. Tehát a hosszú élet titkánál nagyobb jelentőséget kaphat, hogyan élhetünk minél egészségesebben tartalmas és hosszú életet.

WR

Előző cikkA Dunakanyar művészeti központja
Következő cikkÁllatok, akik értünk élnek vagy halnak