A családtervezés nemcsak születésszabályozási kérdés, hanem egyúttal anyák és gyermekek életét is megmentő odafigyelés. Ha eddig nem is tudatosult az emberekben, hogy mit jelent az a társadalmi dráma, amiben többen hunynak el, mint születnek, manapság e rendkívül fontos demográfiai, gazdasági következményekkel járó problémát sokszor hallhatják a médiában. Saját bőrükön közvetlenül a nyugdíjba vonulás, a nyugdíjkassza állapotának alakulása, az egyének nyugdíjának növekedése, illetve megkurtítása rajtuk is csattan majd.

Európa valóban kiérdemli az öreg kontinens megnevezést: népességéből 2050-ben már 66 millió fő lesz az 55-64 éves korosztály tagja, míg a 15-24 évesek létszáma csak 48 millió lesz. Így a legnagyobb kihívás talán az, hogyan maradhatnak munkaképesek, egészségesek és elsősorban az életükkel elégedettek a régebben már öregnek számító 50-60 évesek.

Az utóbbi 12 esztendőben Magyarország lakossága is öregszik, igaz egész Európában a szerbiai népesség mellett a leglassúbb tempóban, ez azonban elsősorban az alacsonyabb várható élettartammal magyarázható.  És amilyen örömteli, hogy egyre hosszabb ideig él a lakosság, annyira drámai, hogy kellő számú utód híján, az úgynevezett korfa felborulása miatt – több gyereknek kellene születnie, mint ahányan adott évben meghalnak, ám ez jelenleg hazánkban és a világ más fertályán sincs így –, akár demográfiai katasztrófa is történhet. Másként fogalmazva, néhány évtizeden belül kevés lesz, aki az idős korosztályról munkájával gondoskodni tudna.

Az „Öregedő társadalom, genetika, gyermekszületések” című előadásban elhangzott, annak ellenére, hogy naponta 100 millióan szeretkeznek a világban, ebből csupán 910 ezer fogantatás történik. Ezen belül is 50 százalék a tervezett, 25 százalék viszont nem kívánt terhesség lesz. 

Naponta csaknem 150 ezer terhesség-megszakításról tudnak, ezek harmada sajnos nem biztonságos körülmények között történik.  Évente a nem megfelelő higiénés körülményeknek, a veszélyes műtéteknek „köszönhetően” 500 anya veszíti életét, 25 ezer újszülött távozik az élők sorából, és 14 ezer 1-4 esztendős gyermek hal meg. A világon csaknem 50 millió abortuszt hajtanak végre évente, ami az összes terhesség 28 százalék. Ebből „csak” Európában, mintegy 9 millió abortuszt végeznek évente. A terhesség miatti halálozás 800 ezer/év, maradandó egészségkárosodást szenved egyetlen esztendő alatt 4 millió nő. Az összes anyai halálozás 35 százaléka abortusz miatt történik.

Évente 500 ezer, percentként 1 nő hal meg a terhességgel kapcsolatba hozható okok miatt, 99 százalékuk a fejlődő országokban. 120 millió nő állítja, hogy nem akar teherbe esni ugyan, de mégsem használ fogamzásgátló megoldást. Minden évben 20 millió nem biztonságos abortusz történik a világban több 10 ezer halálesetet és többmilliós rokkantságot okozva. A helyzet drámaiságát még inkább bizonyítja, hogy egyetlen esztendőben 15 millió 15-19 év közötti leánygyermek hoz világra utódot.

Mindenhol a politikának, a társadalmi közgondolkodásnak és odafigyelésnek alapvető felelőssége, hogy miként alakul a jövő generációinak sorsa, s velük együtt a ma még aktív, de hamarosan az utódokra ráutalt idősek élete, léte.

Krasznai Éva

Előző cikkDesign holmik varázsa
Következő cikkAz otthoni edzés is lehet hatékony