A fenntartható fejlődés mellett egyetlen üzletág sem mehet el szó nélkül. Így a divat világában is egyre jobban előtérbe kerülnek a természetes anyagok.

Ahogyan a házunkra is vigyázunk…

Sokunk nagy örömére kezd divattá válni a fiatalok körében a tudatos hozzáállás, a fenntartható megoldások keresése. De nem mindenki vesz részt benne. „Vannak saját problémáim, nincs időm ezzel foglalkozni.” Sajnos még mindig találkozni ilyen hozzáállással, ha a környezetünk védelméért tett lépésekről van szó. Mindannyian tudjuk, hogy a nagy cégek vállán nyugszik a legtöbb felelősség, mégis, a magánember is kiveszi a részét a bolygó használatából. Néhány egyszerű hétköznapi szokás változtatásával már lehet tenni azért, hogy a bolygónk hosszabb távon élhetőbb legyen. Igaz ez az öltözködésünkre is.

Gondold át, mielőtt a kasszához viszed!

Honnan származik? Mennyit utazott? Ki készítette? Mekkora „lábnyomot” hagyott, mire kész lett? Mennyi víz kellett hozzá? Meddig tudom használni a minősége alapján? Mikorra fog lebomlani? A csomagolása mennyire szennyezi a környezetet? Lehet a ruhavásárlást is tudatosan csinálni. Ha ehhez hasonló kérdéseken elgondolkodunk, és hagyjuk, hogy befolyásolják a döntéseinket, akkor nyitottabb szemmel fogunk járni. Így könnyebben fogjuk észrevenni az alternatívákat. Valaki hálás lesz később, ha azért nem vettük meg azt a pólót, mert ahhoz képest, hogy átutazta a fél világot, gyanúsan olcsó, és úgyis csak pár mosást bírna ki. Ezen szempontok alapján a ruha, táska, cipő vagy ékszer anyagának is érdemes utánanéznünk.

A természet ihleti a legjobb megoldásokat

Amellett, hogy inspirál minket, a minket körülvevő élővilág számos kész anyaggal is szolgál. Ezekért szinte csak ki kell nyújtani a kezünket. A természetes anyagok használata jó hatással van a közérzetünkre. Komfortosabban érezhetjük magunkat bennük, sokszor jobban szellőznek, mint az általunk kreált anyagok. A textúrájuk és tapintásuk is egészen más, mint mesterséges társaiké. Attól még, hogy valaki természetes anyagból választ magának ruhát vagy kiegészítőt, nem kell lemondani sem a kényelemről, sem a megkapó színekről, sem a trendek követésétől. Nem lesz tőle egysíkú az öltözködés, és nem fogja kifosztani a pénztárcánkat sem.

Milyen természetes anyagok támogatják a fenntartható divatot?

Az egyik legismertebb természetes textilanyag a pamut. Ha tehetjük, válasszunk olyan pamut ruhát, amit környezetbarát gazdálkodás során termelt gyapotból készült, például bio pamutból. Autentikusnak mondhatjuk a lenből készült öltözékeket, melyeknek színe is a természetet idézi. Erre az anyagra kifejezetten igaz, hogy sokkal kellemesebb viselni, mint a műszálas anyagokat. Egy jó lenruha hosszú távon elkísér bennünket. A selyem a luxus érzetét kelheti bennünk, könnyen omló anyaga elegáns. Léteznek már olyan technikák, melyek az előállítás során tekintettel vannak a selyemhernyók épségére is, enélkül nem nevezhető környezetbarát anyagnak. Ha gyapjúruhát választunk, akkor is érdemes utánanézni az etikus előállításnak. Léteznek kevésbé ismert, de annál innovatívabb megoldások, melyekkel színesíthetjük fenntartható ruhatárunkat. Vannak például bőröket helyettesítő anyagok, amik növényekből készülnek. Az újrahasznosítás is része már a divatnak; a használt ruhák mellett újrahasznosított anyagból készült textilekkel is találkozhatunk. Egyre több olyan vállalkozót találni, aki természetes anyagokból készít stílusos darabokat, sőt a jól ismert márkák kollekciói között is gyakran találkozni velük.

GB

Előző cikkZenetanulás – egy varázslatos hobbi
Következő cikkTúrázz éjszaka és hajnalban!