A sokat próbált diétázók nem várják úgy a tavaszt, mint a többiek. Ugyanis ha lekerül a téli kabát, fény derül az amúgy rejtegetni kívánt kilókra. Pedig a legfontosabb az egészséges testösszetétel, a fittebb alkat csak a ráadás. De mi lehet a trükk az eredményes fogyáshoz?

Kifogások helyett megoldások

Az évtizedek alatt rögzült szokásokon bizony változtatni kell, ha új célt tűzünk ki magunk elé. Ha az eddigi mozgásmennyiség és étrend nem azt a gyümölcsöt hozta, mint amit szeretnénk, kezdjük elemezni az összetevőket! Azzal sincs gond, ha valaki nem akar lemondani a napi szénhidrátadagjáról, de akkor vegye is tudomásul, hogy csak az ahhoz illő célt fogja tudni elérni.

Minél kisebb energia-befektetéssel és áldozatkészséggel kezdünk hozzá tervünk megvalósításához, annál hosszabb időbe telik vagy akár meg is hiúsul annak elérése, hiszen nem csak a metódus nem lesz megfelelő. A lassú haladás által ugyanis nem kapunk elegendő motivációt a folytatáshoz, és bár a hiba a megvalósításban van, a külső körülményeket okolók gyorsan rájönnek, hogy a választott diéta nem működik. A kifogás ismét megtaláltatott. De hol lehet a megoldás?

Kinek akarunk megfelelni?

Azt sem árt tisztázni önmagunkkal, hogy mégis kinek akarunk tetszeni? Egy címlapon vagy interneten látott, többnyire manipulált fotó nem lesz segítségünkre az egészséges énkép felé. Ugyanakkor az igényt felébresztheti, hogy az új célunkat pontosítsuk.

Nézzük reálisan a dolgot! Miért van szükségünk arra, hogy kisebb számot lássunk magunk alatt a mérlegen? Ha csak az áhított modellkinézetünk jelenik meg a szemünk előtt, és hogy vajon mit szólnak majd a kollégák és az ex ezen alak elérésekor, akkor kisebb eséllyel érjük el a kívánt célt. Hasonló a helyzet akkor is, ha a párunk bosszant folyton azzal, mikor kezdjük el a fogyókúrát. A külső motiváció ugyanis nem lesz akkora erejű, mint a belső és elveszítjük ezáltal a lendületünket is. Sokszor kiderül, hogy akinek meg akarunk felelni, azt csöppet sem érdekli a befektetett munkánk, és ez tovább csökkenti az elszántságunkat. Akkor pedig miért ne ehetnénk meg újra a csokitorta felét?

A legelfogadhatóbb válasz az egészségünk, hiszen ez az alapja az életünknek, nem csak fizikai, hanem lelki szinten is. Ez az, ami belső motivációból ered leginkább, és ezért itt lehet a legerősebb a motor, amely visz minket a siker felé vezető úton. Ehhez természetesen nem koplalással és testünk sanyargatásával kell eljutnunk, hanem szakember segítségével összeállított személyreszabott programmal.

Csökkenteni a sóvárgást

Nem árulunk el nagy titkot, hogy a lustaság mellett az egészségtelen ételek utáni vágyakozást kell mérsékelni. Azt már tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott étrenden élőknél kevesebbszer jelentkezik a sóvárgás. Azonban ha stresszhelyzetben érezzük, hogy a szokásos csokoládé vagy chips az, ami enyhítené a feszültségünket, akár megpróbálkozhatunk egy egyszerűbb tevékenységgel is, amely figyelemelterelőként működhet. Mi lenne, ha ez alkalommal elkezdenénk összehajtogatni a szárítón lévő ruhákat, kedvenc zenénket hallgatnánk, rejtvényt fejtetnénk vagy felhívnánk egy barátunkat?

Fókusz

Egy próbát megér, ha a negatív fogalmazás helyett a pozitívat választjuk. Ismételgethetjük magunkban a lemondásokat, mely dolgoktól kellene érzékeny búcsút vennünk. Ezzel persze csak nehezítjük a feladatunkat. Ha kicsit utánagondolunk, miért kell egy időre száműznünk az otthonunkból és a kezünk ügyéből például a cukrozott élelmiszereket vagy készételeket, és a szemünk előtt a kitűzött célunk lebeg, talán könnyebben állunk a változások elé. Ha mondjuk még azt is megkíséreljük, hogy a fókuszunkat a zöldségben, rostban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag, fehérjével, teljeskiőrlésű gabonákkal és lassú szénhidrátokkal tarkított étrendünk színes mivoltára és az általa hozott nyereségre irányítjuk, nem lehet kérdés, hogy még a fenekünket is felemeljük a fotelből – a szervezetünk számára kielégítő alvás és pihenőidőt követően.

A fogyókúrák újdonsága általában az, hogy nincs újdonság. Az egészséges életmód alappillérei nagy mértékben nem változnak, munka és akaraterő szükséges az eredmények eléréséhez.

Wágner Rózsa

Előző cikkEvolúciós örökségünk a túlevés
Következő cikkZenetanulás – egy varázslatos hobbi