Kiváltságos helyzet a világ számos országában házikedvencnek lenni, egyre gyakoribb, hogy a gazdik családtagként tekintenek a kiskedvenceire. Sokan még születésnapi ajándékot is vesznek nekik, illetve karácsonykor is tesznek a fa alá ajándékot a „négylábú gyermeknek”. Ez a pozitív hatás viszont kölcsönös: a háziállattal rendelkezőknek átlagosan alacsonyabb a vérnyomása, a pulzusa és a szívbetegségre való hajlama is azoknál, akik nem tartanak állatot. Az állatasszisztált-terápia egyértelműen hatékony számos probléma esetén.

A kutatók elkezdték vizsgálni a mentális egészség és a kisállatok közötti viszonyt, ami még alacsonyabb szellemi képességű, alacsonyabban iskolázott gazdikban is észlelhető. Bár a kutatások eddig kisszabásúak voltak, az eredmények annyira meggyőzőek, hogy az Egyesült Államokban – klinikai környezetben, az orvosi beavatkozás kiegészítőjeként – már el is indult az állat asszisztált segítségnyúltás, más néven kisállatterápia. „Régen köztudottan rossz ötlet volt állatot vinni a korházba” – mondja Alan Beck, a Purdue Egyetem Állat-Ember Kapcsolatok kutatóközpontjának vezetője a fertőzések elkerülésével kapcsolatban. „Ma már viszont eszembe sem jut olyan gyermekkorház, ahol ne lenne valamilyen állatprogram.”

Az állatok szerepe a gyógyításban

Az állatasszisztált-terápia népszerűségének növekedése mögött egyre több kutatás áll. Az eredmények arra mutatnak, hogy a szociális támogatás – mely bizonyított ellenszer a szorongásra és magányra – nem csak két, de négy lábon is érkezhet. Sok különféle állat segíthet a stressz, félelem és szorongás leküzdésében, bármelyik korosztálynak. Még több kutatás szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani azt, pontosan miért is működik az állatasszisztált-terápia, és hogy mennyi együtt töltött időre van szüksége egy páciensnek ahhoz, hogy a terápia jól működjön. Az viszont biztos, hogy az állatoknak igen is van helye az orvosolásban. „Az eredmények egyértelműek” – mondja Beck. „Ha vetünk egy pillantást arra, hogy mit tesz az állatok jelenléte az emberekkel, az eredmény nem meglepő.” Nézzük, milyen állatok milyen problémák esetén nyújthatnak segítséget!

Nyulak és teknősok az állatterápiában

Egy kutatásban olyan felnőttekkel foglalkoztak, akik nagy stressz alatt álltak. Ők nyulat, teknőst, vagy ezen állatok plüss változatait simogattatták meg. A plüssöknek semmilyen hatása nem volt a résztvevőkre, az élő állatoknak viszont igen! A nyulat és teknőst simogató csoportnál is csökkent a stressz és szorongás, attól függetlenül, hogy egyébként szerették-e az állatokat, vagy sem.

Tücskök? Most komolyan?

Egy állatnak nem kell ölelgetni valónak lennie ahhoz, hogy segíteni tudjon. Egy 2016-os kutatás szerint azok az idősek, akiknek öt tücsköt adtak egy kis terráriumban nyolc hét múlva kevésbé érezték szomorúan magukat, mint a kontroll csoport. Úgy tűnik, hogy egy élőlényért való gondoskodás bármilyen formában segít az embereken.

Lovak

Az egyik legkutatottabb állatfaj az állatasszisztált-terápia körében a ló. A lovak már 1860 óta az emberi orvoslás részei Európában! Különböző tevékenységek, mint például a lótisztítás vagy az állatok vezetése segítséget nyújtott a poszt traumás stressz (PTSD) tüneteinek feldolgozásában mind gyermekek, mind felnőttek körében.

Halak

Az állatok segíthetnek a koncentrációban is. Amikor egy Alzheimer-kór kezelésével foglalkozó intézet páciensei egy akváriumnyi színes hal előtt étkeztek, akkor képesek voltak hosszabb időn át az étellel foglalkozni, tehát többet ettek, így pedig több tápanyagot vittek be. Megfigyelték azt is, hogy ritkábban álltak fel evés közben, figyelmesebbek is voltak, és kevésbé voltak levertek a nap további részében.

Kutyák

Kutatások igazolják, hogy amikor azok a gyerekek, akik nehezen tanulnak meg olvasni, kutyáknak és az idomárjaiknak olvastak hangosan, kevésbe szorongtak olvasás közben, mint amikor kutyák nem voltak jelen. „A hozzáállásuk megváltozik, a képességeik pedig javulnak” – mondja Lisa Freeman, a Tufts Állat-Ember interakció központjának vezetője. Úgy tűnik, hogy a kutyák jelenléte feszültségoldó és nyugtató hatással bírt a teljesítménykényszer miatt szorongó gyermekek számára.

Tengerimalacok

Állatokkal, vagy állatok jelenlétében kevésbé stresszes a barátkozás és szociális interakció is. Ezt azon gyereknél figyelték meg, akiknek nehézségeik vannak ezen a téren – mondja Maggie O’Haire a Purduetól. A kutatása azt mutatja, hogy amikor autista gyermekek csoportjában egy tengerimalac is volt az osztályteremben, akkor többet szocializálódnak a társaikkal, többet mosolyogtak és nevettek, illetve kevésbé tűntek stresszesnek.

Kéky Kira

Előző cikkNézzen a szemébe – több betegséget is időben felfedezhet
Következő cikkKiír(ta)ni magamból a rákot – egy túlélő naplója