Előfordult, hogy nincs kedvünk vagy erőnk aznap elvégezni a soron következő gyakorlatokat, nem húzzuk fel a futócipőnket. De minden esetben lelkiismeretfurdalással kell szembenéznünk, még ha évek edzettsége áll is mögöttünk? Milyen érvek és ellenérvek lehetnek az edzésre?

Sport? Naná!

Mi sarkallhat minket az életmódváltásra, és ennek részeként az aktív mindennapokra? Újévi fogadalom, egy régóta dédelgetett álom vagy egy orvosi diagnózis? Amikor pedig álldogálunk az elhatározással, már csak erőt kell vennünk magunkon, hogy az új étrendünket kövessük vagy elkezdjük használni a fitneszbérletünket. Nem is tudom, melyik részét nehezebb beépíteni a szokásaink közé: hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, esetleg mindössze az alapanyagok minőségén változtassunk? Vagy megemelni a hátsónkat és megcsinálni azt a sorozat guggolást, elindulni kocogni, netán úszni egy fél órát?

Mivel mindegyik változás az aktuális komfortzónánkon kívül helyezkedik el, egyik sem válik gyorsan a kedvencünkké. Az első időszakban nem csekély ellenállás, kifogásgyártás lesznek a mindennapi társaink. Azonban változik a hozzáállásunk néhány hét elteltével, amikor már látszódik a mérlegen egy kis eredmény vagy már nem hiányzik a napi hamburger-adagunk és élvezzük a fenséges friss saláták ízét. Vagy egyre több térdhajlítást tudunk teljesíteni és egyre nagyobb távot tudunk megtenni a futópályán. A sikerélmények és a tapasztalataink fognak minket tovább motiválni:

  • A sport segíti a súlykontrollt. Támogatja a fogyás terén tett erőfeszítéseinket, kiegészíti az egészséges étrendünket, a diétánkat.
  • Az immunrendszerünk erősítése, az egészségünk megtartása, betegségek rizikójának csökkentése. Szív- és érrendszeri megbetegedések, magasvérnyomás, cukorbetegség vagy depresszió, pánikbetegség? A mozgás jótékony hatásait az életmódorvoslás és számtalan tanulmány is alátámasztja.
  • Több energia. A megfelelő táplálkozással és elegendő vízfogyasztással kiegészítve a rendszeres testmozgás növeli az energiaszintünket.
  • Csökkenti a stresszt, boldoggá tesz. A fizikai aktivitás növeli a boldogsághormon kibocsátását, ezért a gőz kieresztésére vagy a nap indítására is hatékony megoldás lehet.
  • Jobban alszunk. Ha szeretnénk elkerülni az elalvás előtti forgolódást az ágyunkban, érdemes délutánra időzíteni az edzést. Nem csak fizikai fáradtságot okoz, hanem kiegyensúlyozottabbnak is érezhetjük magunkat. Persze csak akkor, ha nem közvetlenül lefekvés előtt pörgetjük fel a pulzusunkat.
  • Az állóképesség növelése. Kevés idő elteltével érezhetjük, hogy az aktív életre váltással többet bírunk. Gyorsabbak, kitartóbbak leszünk, hiszen a szervezetünk a korábbihoz képest nagyobb terheléshez lesz szoktatva. Mi ez, ha nem előny?

Pihenés? Néha kell!

A testünknek és a lelkünknek is szüksége van a mozgásra, ugyanakkor időről időre adódhatnak olyan helyzetek, amikor érdemes kihagynunk azt a néhány alkalmat. Bár ellentmondásosnak tűnhet, de bármennyire is az egészségünket szolgáljuk a sportolással, egyes esetekben éppen annak kihagyásával teszünk érte. Egy könnyű séta vagy egy kellemes, lassító jóga lenne soron?

  • Betegség, sérülés. Sok éves aktív életmóddal magam mögött tapasztaltam, hogy egy megfázás, fejfájás vagy átmeneti gyengeség nem csupán az edzés elkezdését hátráltatja, hanem a mozdulatok kivitelezésének szabályosságát is, ezáltal növelve a sérülések kockázatát.
  • Izomláz. Bár mindannyian hallottuk már a „kutyaharapást szőrivel” kifejezést, ebben az esetben nem biztos, hogy előbbre jutunk vele. Sőt! Az izomláz az izmok regenerálódási folyamatát jelzi, ezért ha több izomcsoportban is fájdalom jelentkezik, szintén sérülést kerülhetünk el egy beiktatott pihenőnappal.
  • Fáradtság, stressz. Arányait tekintve nagyobb százalékban szavazok az edzés mellett, ha nem vagyok kiegyensúlyozott vagy egy kis fáradtság lépett fel. Azonban a mély levertség és kedvtelenség el tud juttatni olyan hullámvölgybe, amikor már nem vagyok képes koncentrálni a feladatok helyes kivitelezésére, hatékony végrehajtására. Ilyenkor szintén a szünnap mellett döntök.
  • Másnaposság. Az alkohol dehidratál, és a fellépő figyelemzavar miatt ismét a sérülések lehetőségét növeljük. Várjuk meg, míg a szervezetünk teljesen lebontja az italt, és lendületesen vághatunk az edzésbe.

Wágner Rózsa

Előző cikkVédett művészeti tárgy lett egy hátizsák
Következő cikkNem szeret sportolni? Anélkül is mozoghat eleget!