Egyre többen gondolnak a környezetük védelmére bevásárlás közben is. Ennek egyik eredménye a tudatosabban választott, többször használatos táska.

Mi új van a szövettáskában?


Pár évtizeddel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy mindenki kosárral, vászontáskával járt bevásárolni. A „soha el nem kopó” csíkos szatyorról nem is beszélve, amik képesek voltak egy generációt végigkísérni a családban. Csinos kis fonott kosarak, gyékényszatyrok kísérték a háziasszonyokat a piacra, hogy mindenféle finomsággal megrakodva térjenek haza. Később kezdtek el népszerűvé válni a vékony nejlon szatyrok és az egyszer használatos papírtáskák. Sajnos a nejlon szatyrok többsége is csak egy alkalmat képes kiszolgálni, mert vagy a füle szakad le, vagy kilyukad. Az utóbbi időben a környezettudatosabb szemléletmóddal újra előkerültek a sokszor használható táskák, felváltva ezzel egyre több háztartásban a műanyag zacskókat.


Még jobban is néz ki…


Valljuk be, amellett, hogy a vászontáskák jóval erősebbek és megbízhatóbbak a nejlon zacskóknál, esztétikusabb látványt is nyújtanak. Egyre többen használják az egyéniségük kifejezésére ezeket a táskákat. Korábban a kicsit „alternatívabb” fiatalok jártak idézetes vagy művész lenyomatos táskákkal, vagy az idősebbek hordták ilyenekben a holmijaikat. Ma már sokaknak van egy kisméretűre összehajtható vászontáskája, hogy mindig kéznél legyen egy kis bevásárláshoz. Így nem kell feleslegesen költeni a műanyag változatokra, amit hamarosan úgyis csak kidobunk. Egy nagyobb családi bevásárlás is kényelmesebb, ha előre bekészítünk több erős tartós táskát, így nem kell üres dobozokra vadásznunk az üzletben, vagy csúnya reklámszatyrokat vásárolnunk. A nagyobbak mellett beszerezhetünk kisebb vászontasakokat is, amikbe például pékárukat, gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat vásárolhatunk.


Gondolva a környezetre


Ma már hatalmas sikere van a tudatos bevásárlási szokásoknak, ami a táskánál kezdődik, és a csomagolásnál folytatódik. Mi sem példázza ezt jobban, mint az egyre sűrűben felbukkanó ökoboltok, vagy a csomagolásmentes üzletek. Egyre több nagy cég kezdi azt kommunikálni a vásárlóinak, hogy náluk környezetbarát megoldásokkal készült termékekkel találkozhat. A plusz érték helyett elvárt feltétellé válik a tudatos megoldások alkalmazása. Átszövi egyre több területét a hétköznapjainknak, és hatással lehet a döntéseinkre. Ahogy egyre inkább próbáljuk óvni a környezetünket, más hagyományos megoldások is előtérbe kerülnek a vászontáskák mellett. Van egyfajta hangulata például a fonott kosárnak is, ahogyan kikandikálnak belőle a zöldségszárak hazafele menet. Talán jobban ösztönöz arra is, hogy helyi kis boltokat keressünk fel, ahol a közelből származó finomságokat vásárolhatunk. A régiek megoldása a viaszos kendő is, ami nagyszerű csomagolást jelenthet az ételeinknek. Szemetes zacskónak vagy kutyapiszok zacskónak pedig találhatunk lebomló változatokat is. Ezek kis apróságok, amik összeadódva sokat jelenthetnek. Ha ezek mellett figyelünk arra is, hogy azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van, akkor kevesebb terhet fogunk róni a környezetünkre.

GB

Előző cikkA közös élmény a legjobb ajándék
Következő cikkHARD RESET – visszaút az ünnepek utáni túlevésből