Az emberek közel 40 %-a tesz újévi fogadalmat Szilveszter napján, azonban kétharmaduk tart ki január végéig. Mi a helyzet nyáron?

A közvéleménykutatások alapján, és amit mi is hallhatunk ismerőseinktől az év vége felé közeledve: a legtöbben felesleges kilóiktól szabadulnának meg. Ez a fogadalom az abszolút csúcstartó. Sokan csak az alakjuk miatt szeretnének lefogyni, azonban a lényeg az egészségük felé tett lépés lenne, mégis kevesen viszik véghez tervüket.

sportosabb életmód elkezdése is a próbálkozások egyike. Edzőterembe járó barátaim mesélik, hogy ők januárban le sem mennek a terembe, mert az egy hónapig edzők magas létszámmal jelennek meg. A következő hónapban azonban újra van hely. Fogy az idő, és egyre sikeresebbek a márciusi „hogyan lendülj formába nyárig?”, a májusi „így leszel bikinifitt 4 hét alatt” címlapok, és a fogyitabletta reklámok. Természetesen egészséges mértékkel tizenvalahány kilogrammokat sem fogyni, sem feszesebb bőrre váltani nem lehet egy hónappal a nyaralás előtt.

Az élvonalban van a dohányzásról való leszokás igénye is. Vannak, akik egymás utáni években is megfogadják, azonban az ismeretségi körömben a cigarettát a legtöbben nem az év első napján tették le, hanem azon a napon, amikor valóban elhatározták.

Több időt tölteni a szeretteinkkel, a barátokkal, az „énidő” bevezetése a naptárba, a stressz csökkentése és előrelépés a munkában, ezek is a gyakoribb fogadalmak között szerepelnek. Mindegyikhez odafigyelés és motiváció szükséges.

Azonban mitől működhet valójában egy fogadalom?

  1. Pontosítsuk az elérni kívánt célt az általános megfogalmazás helyett! Határozzuk meg, mikorra milyen eredményt szeretnénk elérni! Pl. ez év augusztus 31-ig leadok 5 kg-ot.
  2. A célt bontsuk részcélokra! A kisebb időtávok beláthatóbbak, és előbb jelentkeznek a kisebb eredmények is, amelyek tovább motiválnak.
  3. Írd fel egy papírra, mintha szerződést kötnél magaddal, és tedd ki a lakás egy jól látható helyére!
  4. Kis lépéssel kezdeni. Ha csak a végső célt látjuk, amely esetleg még irreális is, kisebb eséllyel érhetjük el. Ha lépésenként haladunk, a sikerélmények mindig továbblendítenek a hullámvölgyeken, vagy a monotonnak érzett tevékenységen is.
  5. Kerüljük a negatív mondatokat! Ha 5 percig arra gondolunk, mit ne csináljunk, pl. ne együnk édességet, utána csak jobban fogjuk kívánni.
  6. Ha sportolni szeretnénk, a heti 2 alkalmat felesleges célként megjelölni. Nem csak a WHO által ajánlott heti 150 percet nem érjük el vele, a szervezetünk számára sem jelent rendszeres mozgást, még ha annak is tűnne az elején. Ahhoz, hogy szokássá váljon és használjon is, minimum heti 3-4 alkalmat kell találnunk a sportolás számára.
  7. Ha egyedül érzed magad a kihívásoddal, és még a környezetedből sem kapsz támogatást, vagy csak visszahúznának, keress társaságot! A csoportban segítitek egymást, és kitartóbbak lesztek.
  8. Ne feledjük a motivációnkat, miért akarjuk elérni a kitűzött célunkat!

Közel 40 %-unk tesz újévi fogadalmat, és majdnem ugyanennyien kihagyják az életükből ezt a szilveszteri mókát. John Norcross amerikai egyetemi professzor kutatásaiból kiderül ugyanis, a fogadalomtevők közül kb. 8-10 % tartja magát az elhatározásához hosszabb távon, közel 50 % elér részcélokat. Míg az első héten 77 % még következetes, 2 éves távlatban már csak a 19 %-uk. Egy másik tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy a fogadalomtévők 50 %-a tart ki 3 hónapig, amikor már szokássá válik a viselkedésminta. Ezt elérve kisebb eséllyel hagyjuk el új, hasznos szokásunkat.

Jó hír! Aki változtatni szeretne az életén, nem kell várnia Szilveszter napjáig. Bármikor elkezdheti és megteheti az első lépést, akár most!

WR

Előző cikkNem eszel húst? Zöldségeket beszélsz!
Következő cikk10 + 1 tipp a jó nyári közérzet ellen :)