A hétvége az, amire minden nap várunk a munkahelyen: a relaxálás ideje. Azonban ha nem figyelünk, könnyen elsikkadhat a kikapcsolódásra szánt időnk a teendőink és egyéb kötelezettségek közepette. Hogyan tehetjük szebbé és egészségesebbé hétvégéinket? Összeírtunk néhány tippet.

1. Mozogjunk a szabadban!

A hétvége ideális alkalom arra, hogy kilépjünk a négy fal közül, és a friss levegőn sportoljunk. Kirándulás, biciklizés vagy egy egyszerű séta a parkban, mind kiváló módja annak, hogy feltöltődjünk és az egészséges életmódunkat támogassuk. A testmozgás nemcsak javítja a fizikai állóképességünket, hanem segít elűzni a stresszt és a szorongást is. Szóba jöhet egy könnyed séta, túra a természetben. De ne feledkezzünk meg az edzésről sem! Egy laza edzés szombat vagy vasárnap reggel segíthet felfrissülni és felkészülni a napra vagy erőt adhat a következő hét kezdéséhez.

2. Szánjunk időt önmagunkra!

A hétköznapokon gyakran elfelejtünk magunkra is gondolni. A hétvége ilyenkor remek lehetőség, hogy a saját igényeinket is előtérbe helyezzük. Lehet ez egy masszázs, egy jó könyv elolvasása, vagy a hobbinkkal való foglalkozás, amelyhez esetleg hétközben nem jut hozzá. Az önmagunkra fordított idő segít felismerni saját szükségleteinket, ami által tudatosabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

3. Kreatív közösség

Mikor máskor találkoznánk a barátokkal és családdal, mint hétvégén? Nem kell nagyszabású kerti partit rendeznünk, akár egy kis „falatkákból” összeállított vacsorával is várhatjuk a régen látott számunkra kedves embereket. Szervezhetünk közös kirándulást is, ahol a szabadban beszélgetve újfajta közös élményekkel gazdagodhatunk. Az emberi kapcsolatok építése és ápolása kiemelten fontos az életminőségünk szempontjából. Ne hagyjuk, hogy a munka és a stressz elszigeteljen minket!

4. Egészséges étkezés

A munkanapok végén, amikor átfutom a napi híreket, sokszor a recepteket is megnézem. Ha nem tervezek nagy túrázást vagy nincs előre lebeszélt programom, hétvégén kreatívkodhatok a konyhában. Miért ne tennénk így? Próbáljunk ki új recepteket, vagy készítsünk olyan ételeket, amelyekre a hétköznapokon nincs időnk. Fontos azonban, hogy az étkezésünk egészséges maradjon. Ne feledkezzünk meg a zöldségekről és a gyümölcsökről, és kerüljük a túlzottan zsíros vagy cukros ételeket. Emellett érdemes előre főzni a hétvégéken akár több adagot is előre, hogy a hétköznapokon könnyen hozzáférhessünk egészséges ételekhez.

5. Relaxáció és meditáció

Az életünk tele van stresszel és aggodalmakkal, így ne felejtsünk el időt szánjunk a relaxációra és a meditációra! A hétvége megfelelő arra is, hogy elcsendesedjünk és befelé figyeljünk. Próbáljunk ki különböző meditációs technikákat, vagy vegyünk egy hosszú, meleg fürdőt. Az ilyen gyakorlatok segítenek az ellazulásban és a mentális egészségünk megőrzésében. Nem csak az előző munkahét idegességeinek feldolgozásában segítenek a relaxációs tevékenységek, hanem ezáltal könnyedebben indulhatunk a következő hétnek is.

+1 Aludjuk ki magunkat!

Mi az, amiből nincs elegendő hétközben? Az alvásból. Ezt nem csak abból vesszük észre, hogy a csütörtökön és pénteken már egyre nehezebben kelünk ki az ágyból reggelente, hanem nagy léptékkel fogy az energiánk bármi egyéb tekintetében is. Ráadásul a kialvatlanság a betegségek kockázatát is emeli. Használjuk tehát ki a hétvégéket erre is, legyen alkalmunk reggel vagy délután kialudni magunkat!

Bár mindig a szabadságot várjuk, értékeljük a hétvégéket is, hiszen értékes időszakok az életünkben! Használjuk ki minél hatékonyabban, testi és lelki vonatkozásban egyaránt! Ne engedjük, hogy a mindennapi stressz és kötelezettségek elrabolják ezt a pihenésre és feltöltődésre szolgáló időt. A mozgás, az önmagunkra fordított idő, a közösség, az egészséges étkezés és a relaxáció mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak egy egészségesebb és boldogabb élethez.

Wágner Rózsa

Előző cikkA levegővétel sokkal több annál, mint amit gondolnánk!
Következő cikkMi is az a chai latte, és mitől lesz a kedvenc téli italod?