Ajándékozz élményt a családtagjaidnak és a barátaidnak! Légy kreatív, és töltsétek el úgy az időt, hogy az maradandó és kellemes emlékké válhasson!

Mi lehet értékesebb az időnél?

Ha egy kicsi gyermeket kérdezünk meg arról, mikor érzi magát a legjobban, valószínűleg ezt fogja mondani: „Amikor anyu és apu játszik velem!”. De lehet ugyanez tesós, nagyszülős verzióban is. A gyerekek igazán őszinték tudnak lenni, és sokszor mondanak ki olyat, amit a felnőttek már „nem tudnak”. Az együtt töltött idő értéke mégis olyan nyilvánvaló, hogy legyünk akármilyen korban, az egyik legfontosabb dolognak tartjuk. Ellentétben egy tárgy birtoklása miatti pillanatnyi örömmel, a közös élmények képesek hosszabb távon boldogabbá tenni minket.

Kis kreativitással a maradandóbb élményért

Egy kellemes wellness hétvége, egy jó kis kirándulás vagy egy társasjáték est klasszikus módja a közös kikapcsolódásnak. Ezek az alkalmak nagyszerű lehetőséget adnak a beszélgetésre, nevetésre, pihenésre. De mi lesz, ha elengedjük a fantáziánkat? Mit lehetne még közösen csinálni? Itt van szükség egy kreativitásra. Többféle módját is megtalálhatjuk annak, hogyan pörgessük fel kicsit a programjainkat a családdal vagy a barátokkal. Persze ez nem feltétlenül jelent extrém megoldásokat – bár valaki szívesen veszi azokat is –, csak egy kis csavart a már jól megszokott menetrendekben. Például egy nagyon egyszerű, mégis a spontaneitás varázsát sugárzó megoldás a kalapból húzás. A társaság minden tagja összeír pár helyet, ahova szívesen elmenne (olyat, ami valóban megvalósítható), azt bedobjuk egy kalapba, és indulás előtt mindig húzunk egyet. Lehet két kalapunk is: egynapos kirándulások és többnapos utazások. Egy szép helyre való kirándulás, lovaglás a naplementében, hajóút az egyik folyónkon; bármi kisülhet előle. Így nem lesznek unalmasak a közös programok, és a többiek ízlését is jobban megismerjük.

Ajándék: egy mínusz a bakancslistádról

Egy újabb csavar lehet a dologban, a mindenki előveszi a bakancslistáját, és azt vesszük kiindulási pontnak. Itt ne a Tádzs Mahal látogatására vagy a Kilimandzsáró megmászására fókuszáljunk, hanem az egyszerűbb, de mégis vágyott dolgokra. Igazán kreatív megközelítése az ajándékozásnak, ha a kiszemeltnek a bakancslistájáról valósítunk meg valamit, ami a módunkban áll. Így tényleg azt tudjuk ajándékozni, amire valóban vágyik a másik. Lehet furmányos kérdésekkel kipuhatolni, de akár nyílt lapokkal is játszhatunk. Megkérdezhetjük, hogy a listájáról mit valósítana meg velünk szívesen.

Egy kicsit távolabb

Távolabb, de mitől? A komfortzónánktól. A jól megszokott, már bejáratott, talán többek által kicsit már unott programoktól és időtöltésektől. Egy családi brainstorming és kreatív gondolkodás csodákra lehet képes. Nincs miből kiindulni? Íme néhány ölet, ami után már szabadon szárnyalhat a fantáziánk: kalandparkban akadálypálya, egy új sport kipróbálása (földön, vízen vagy levegőben), elénekelni franciául egy dalt, megtanítani a kutyát két-három trükkre, teljesíteni egy túraútvonalat, gokartozás vagy bobozás egy izgalmas pályán, csónakázás egy barlang belsejében, különleges helyek vagy ösvények felkeresése hazánkban (például csillagpark, mezítlábas ösvény, csillagösvény labirintus); bármi, ami élményt jelent.

GB

Előző cikkHavas sportok a Mátrában
Következő cikkTudatos bevásárlás a hétköznapokban