Manapság egyre többen élnek kertes családi házak helyett városi lakásokban. Bár a körülmények sokat változnak, az alapvető emberi természet már kevésbé. Így hiába a kisebb élettér, ugyanúgy vágyunk az állatok közelségére, mintha nagy házunk lenne. Ez az egyik oka, hogy a szobában tartott kisállatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mondhatni trendivé váltak.

Sokak nagy kedvence a kutya hűsége és viszonylag könnyű taníthatósága miatt. Ügyes neveléssel és sok szeretettel el lehet érni, hogy ne okozzon sok gondot a lakásban. Mely fajták a legelterjedtebbek? Íme néhány: yorkshire terrier, törpe tacskó, bichon frisé. A kutyák mellett van, aki cicát, törpenyulat, hörcsögöt, tengerimalacot vagy egy egzotikus hüllőt tart otthon szívesen. Hogyan lehetnek a kedvenceink is trendik?

Ha lesz egy kis állatunk, általában kétféle módon adunk neki nevet. Lehet, hogy ránézünk, és azt mondjuk: „Hát ez tiszta Macok, nem is lehet más!”; vagy pedig nekilátunk, és az interneten keresgélünk egy nekünk tetszőt. Van néhány, ami soha nem megy ki a divatból: Morzsi, Bolhás, Picúr, Vacak. De ahogyan a babák nevénél is vannak állandóan frissülő trendek, így itt is megfigyelhető ugyanez. Például lehet, hogy egy épp befutott sztárról, énekesről, talán politikusról vagy sorozat szereplőről nevezzük el a kedvencüket. Mostanában az ilyen nevű kisállatok voltak a „legmenőbbek” a parkban: Gomez, Kormi, Hentes, Lady, Hektor, Zara, Archie, Léna. Sokszor olyan emberi nevek is szóba jönnek, amik talán a családban még nincsenek, de nagyon szeretjük a hangzását. És persze adja magát a sok rajzfilm szereplő, amik változatos névötleteket adhatnak a gazdiknak.

Nemcsak a névvel, a kisállatunk felszerelésével is követhetjük a divatot; persze csak olyan mértékben, hogy az állat jól érezze magát. Ha betévedünk egy nagyobb állatkereskedésbe vagy böngészünk egy állatos webáruházban, számtalan olyan dologra akadhatunk, amikről nem is tudtuk, hogy létezik. Például vannak népszerű játékok, amikkel le tudjuk kötni a kedvencünket, és közben fejleszthetjük is őket egy kicsit. Amikor ilyet választunk, törekedjünk a minőségre, és mindenképp azok között válogassunk, amik valóban kifejezetten állatoknak készültek és jó erősek. Ha megkérdeznénk egy kutyát, melyik az a játék, ami szerinte sosem megy ki a „divatból”, valószínűleg a labdát mondaná. De népszerűek mostanában az olyan játékok is, amikbe bele kell tenni pár darab száraz tápot, és a kis kedvencnek kell megszereznie belőle egy kis ügyességgel.

trendi kutyák

Nyár közeledtével már nem nagyon kellenek a kis kabátkák, így a nyírási fazonok kerülhetnek előtérbe a szobakutyáknál. Az otthoni ápoláshoz sok fajtánál hozzátartozik a bunda rendszeres és alapos fésülése, amit otthon magunk is elvégezhetünk. A szőrzet nyírását és a karom igazítását pedig bízzuk szakemberre. A legtöbb kutyakozmetikánál választhatunk többféle fazon közül is.

A póráz és nyakörv kiválasztásánál természetesen elsődleges szempont az állat kényelme és biztonsága legyen. Innentől aztán a határ a csillagos ég; vehetünk vicces mintás, virágos, fényvisszaverős, színes, gyöngyös, hímzett holmikat is kedvenceinknek. Egyre népszerűbbek a pórázra erősíthető kis piszokzacskó tartók, vagy az utazáskor használatos kis kulacsok is. Ezek praktikus és ötletes megoldások. Emellett ott vannak még az időzített etetők vagy a különféle hordozók, ezekből is egyre nagyobb a kínálat.

PM

Előző cikkTedd otthonossá a kertedet is!
Következő cikkVagy így vagy úgy, de akkor is lesz gyerekünk!