A szabadban töltött idő egy olyan kincs, amit semmivel sem lehet igazán pótolni. A kellemes, enyhe napsütésre, a friss levegőre és a zöld növények látványára rendszeresen szüksége van mindenkinek a szellemi és fizikai egészsége megőrzéséhez. A nyár közeledtével egyre több időt fogunk a kertben és a teraszon tölteni; adjuk meg ennek a módját!

Mindenkinek az ízlésétől, idejétől és a kertjének adottságaitól függ, mennyire virágozza be a kertjét. De az igazán minőségi idő eltöltéséhez majdnem ugyanilyen fontos egy-két kerti bútor elhelyezése is. Miért érdemes hangsúlyt helyezni a kerti „lakberendezésre”? Tapasztalat mutatja, hogy sokkal szívesebben időzünk kint, ha nem kell előtte nagy előkészületeket tenni, például a konyhai székeket kicipelni. A másik befolyásoló tényező, hogy kényelmes legyen a kerti ülő alkalmatosság, így tényleg szívesen üldögélünk rajta huzamosabb ideig is. A lényeg, hogy otthonosan érezd magad a kertedben is. Egy kis tudatos odafigyeléssel talán meglepő mértékben nőhet a kertben a kávézások, étkezések, baráti összejövetelek száma.

Milyen lehetőségeink vannak a kinti bútorok tekintetében? A választék hatalmas, és szinte minden szezonban bővül valamilyen újdonsággal. Nemcsak stílusban, de funkcióban is nagy a szórás. A klasszikus hintaágyak mellett például sokféle extrémebb függő ülőkét vagy hintát lehet kapni az áruházakban. Ezek igazán hangulatosak; mintha újra gyerekek lennénk bennük. Lehet ilyet készíteni otthon is? Ha van bennünk egy kis kézügyesség, akkor könnyedén. Az interneten sokféle leírást találunk hozzá. Ha nekilátunk egy ilyennek, pontosak legyünk, hogy a végeredmény biztonságos és kényelmes legyen. Általában ezek kellenek hozzá: jó erős szövet; nagy teherbírású, de nem túl vastag kötél a felfüggesztéshez; erős farúd a tartás miatt. Ezekből az anyagokból függő ülőkét és ágyat is készíthetünk, a magunk, a családunk, és valószínűleg a barátaink nagy örömére is.

Hatalmas kedvencek még mindig a raklapok, szinte bármilyen DIY témánál azonnal előjönnek. A kerti bútoroknál pedig adják magukat a strapabíró felépítésük miatt. Hogyan álljunk hozzá? Raklapot használtan és újonnan is lehet vásárolni fatelepekről és egyéb helyekről. Érdemes olyat választani, ami nem túl régóta van használatban, tiszta és jó állapotú. Ha valamilyen vegyszer vagy festék ráfolyt, akkor az már nem alkalmas arra, hogy később bútorként funkcionáljon. Ha megvan, egy kézi fűrésszel el is vághatjuk tetszőleges méretre, majd csiszoljuk meg kicsit az egész felületét. Ezután egy tetszőleges festékkel vagy páccal kenjünk át. Ezt azért is érdemes megtenni, mert a fa így jobban fogja bírni az időjárás viszontagságait és a kopást. Innentől kezdve könnyebb arra válaszolni, hogy mit nem lehet raklapból elkészíteni, olyan sok a lehetőség. Csak néhány egyszerű ötlet: asztal, pad, polc, pult, ágy, szék, virágtartó. A végeredmény néhány párnával és szivaccsal kiegészítve lesz tökéletes.

Nagy kedvencek még az autógumik, amikből kis puffokat lehet készíteni például úgy, hogy vastag kötéllel körbetekerjük őket. Másik lehetőség, hogy lefestjük, a tetejére erősítünk egy strapabíró falapot, arra pedig egy kényelmes párnát. Sokféleképpen variálhatóak még az üreges beton falazóelemek, amelyekből padokat, polcos asztalokat és virágtartókat is készíthetünk. A fűtésszezonból kimaradt vastagabb farönkök is remek ülőkék lehetnek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A nyarunkat pedig biztosan szebbé és tartalmasabbá teszi egy jól berendezett kert. Nem is kell itt megállni; aki igazán kedvet kapott hozzá, folytathatja például a kerti gyerekjátékokkal.

PM

Előző cikkHorvátország legszebb tavai
Következő cikkTrendi kiskutyák