Mindannyian szenvedtünk már valamilyen emésztési problémától. Székrekedés, hasmenés, puffadás, nehéz gyomor, állandó teltségérzés, hasfájás, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ha a tünetek hátterében nincs szervi megbetegedés, a panaszok néhány szabály betartásával megszüntethetők.

Az első és legfontosabb, hogy szánjunk időt az étkezésre, együnk lassan, és többször, de kevesebbet. A telítettség érzése nagyjából 20 perc késéssel érzékelhető, így lassabb evéssel lehetőséget adunk a szervezetünknek, hogy időben jelezze, elegendő táplálékot fogyasztottunk. A legtöbb szakember a napi 5, kisebb adagokból álló étkezést javasolja, mert testünk könnyebben megbirkózik a kisebb adagokkal. Mivel az emésztés már a szájüregben megkezdődik, fontos az is, hogy alaposan rágjunk meg minden falatot, mert a nagy mennyiségű, túl gyorsan lenyelt étel megterheli az emésztőrendszerünket.

A második legfontosabb szabály, hogy lehetőségeinkhez képest táplálkozzunk egészségesen. Együnk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget és rostot. Ez utóbbi fontos szerepet játszik abban, hogy megtisztítja a beleket a lerakódásoktól és a méreganyagoktól. Hasznos az is, ha étkezés előtt megiszunk egy pohár vizet. Ez ugyanis telítettségérzést okoz, és kevesebb étellel is beérjük.

A harmadik szabály a jó emésztés elősegítésére a rendszeres testmozgás. Már heti két-három edzés is jótékony hatással bír, de legjobb lenne, ha mindennap tudnánk legalább fél órát szánni a mozgásra, akár séta formájában. Figyeljünk arra is, hogy soha ne teli gyomorral álljunk neki a testmozgásnak, mert azzal csak akadályoznánk az emésztési folyamatokat.

Előző cikkTúlsúlyos a magyarok 30%-a
Következő cikkRelatív fájásgyengeség – egy szülés igaz története