Szerepel a bakancslistádon a Megyer-hegyi tengerszem? Ha szereted a természetet és a csodás tavakat, akkor mindenképpen ott a helyed!

Mesebeli tavacskák – a tengerszemek

A tengerszemek jellegzetes színe mesebelivé tudja tenni a környező tájat. Sokszor hatalmas, meredek sziklafalak között csillog vizük, ahová csak a túrázók járnak. De olykor erdei fák lombjai alatt bújnak meg – ilyen például a forrásvíz táplálta Jósvafői tengerszem. Bár rendszerint édesvízi tavak, a színük sajátosan emlékeztet a tenger hullámainak árnyalatára. Az élővilág is igen változatos tud lenni a partjukon, és remek fotótémákkal szolgálnak a természetjáróknak. Emiatt is kedvelt célpontjai a turistáknak és családdal kirándulóknak. A hazai tavak egyik ékköve a Megyer-hegyi tengerszem.

A Megyer-hegyi tengerszem

Hazánk egyik legszebb látnivalója, könnyen megközelíthető egy rövid kis túrával, így gyermekekkel is ideális célpont lehet. Direkt az ide érkezőknek kialakított parkolókban hagyhatjuk a kocsit, és indulhat is a séta. De ha kényelmesek szeretnénk lenni, kérhetünk terepjárós fuvart is. Sárospatak közelében fekszik, vize a korábbi bányásztevékenység miatt kivájt gödörben gyűlt össze. Bár igen népszerű a látogatók körében, a környezete mégis feltűnően tiszta és rendezett. Ideálisan az lenne az alapvető hozzáállás minden természetjáró részéről, hogy amit magával hoz, azt haza is viszi, sajnos ez a szabály azonban nem minden esetben érvényesül. Viszont a kihelyezett szemetesek és illemhely könnyebbé teszi minden itt járó számára, hogy ügyeljen a környezetére. A tengerszem környéke nemrég nagyobb figyelmet kapott, így az infrastruktúrával nem lesz gondunk. Akár még elektromos biciklit is bérelhetünk a közelben, hogy körbetekerjük a környéket.

Kötélen mászva a tó vize fölött

Csodaszép a tó partja, amit közvetlen a víz mellől, vagy pedig a körül lévő sziklák tetejéről is megcsodálhatunk. Bátrabbaknak adott egy harmadik lehetőség is: Via Ferrata pályáról a tó tükre felett. Korábban itt bányász tevékenység volt, ahol malomköveket fejtettek és dolgoztak ki. Ennek nyomai ma is fellelhetőek, érdemes egy kisebb túrát rászánni. Kihelyezett ismertető táblák és a Malomkő tanösvény segítenek szélesebb képet kapni a régen itt zajlott tevékenységről. Kis körbejárással megtalálhatjuk a tó fölött a kilátót is, ami csodás panorámát nyújt a környező hegyekre és a természetre. Ha még nem döntöttük el, hogy elvisszük-e ide a családot vagy a barátokat, akkor nézzünk meg pár fotót a tóról – utána már csak az indulás időpontja lesz kérdés.

Sárospatak, Tokaj, és más látnivalók

Ha ellátogatunk a Megyer-hegyi tengerszemhez, Sárospatakon is érdemes lesz szétnéznünk, például felkereshetjük a Rákóczi várat. Kis autózással elmehetünk Tokajba is, ha másért nem, hát egy pohár finom borért, és a Tisza és a Bodrog látványáért. Akit megaragadott a tengerszem szépsége, az felkeresheti hazánk többi varázslatos színű tavát is, van még egy pár. És bár ezek nem feltétlenül gleccserek olvadt jegéből keletkeztek, a látványuk mégis felejthetetlen. 

PM

Előző cikkAz irodai dress code mellett is stílusosan
Következő cikkTanácsok pasiknak – Karácsonyra