Szükségünk van valamiféle sportra, ha egészségesek szeretnénk lenni. Szerencsére a fitnesztermek kínálata sokféle edzésprogrammal várja a mozogni vágyókat.

„Sportolnék én, de nem megy!”

Az iskolában az az egyik jó dolog, hogy muszáj tanulnod, nem bújhatsz ki alóla. Visszajelzést kapsz, jót vagy rosszat, de tudhatod, merre is haladsz.  Mi ebben a jó? Ez leginkább felnőttként derük ki, mikor önszorgalomból akarsz egy szakmát vagy nyelvet megtanulni. Ha nem kéri senki számon, nem noszogatnak a többiek, nem kell dolgozatra készülni, fokozatosan halványulhat a motiváció. Valami hasonló történik a sokszor eltervezett edzésekkel és egészséges életmóddal is. Év vagy nyár elején nagy az elhatározás, de egyedül nehéz kitartani. De ahogy felnőttként is beiratkozhatunk egy iskolába vagy online kurzusra, úgy az edzéssel sem kell magunkra maradnunk. Egy-egy városban lassan több az edző-és fitneszterem, mint a kisbolt; a mozgáskínálat pedig pár évente szépen bővül az aktuális trendekkel.

Nemcsak az edzőruha vásárlása jelenti a felkészülést!

Mielőtt belevetnénk magunkat a sokszínű kínálatba, először is fel kell mérni a jelenlegi fizikai állapotunkat. Ezt azért jó, mert ha saját kapacitásunknak megfelelő nehézségű és intenzitású sportot választunk, sokkal könnyebb lesz hosszú távon kitartanunk. Nem mellesleg az edzés haszna az egészségesebb élet és formás alak; de ha meggondolatlanul állunk neki, akár még árthatunk is magunknak. Ha volt korábban valamilyen komolyabb betegségünk, megkérdezhetjük az orvosunkat, milyen mozgásformákat ajánl és tilt. Meglepő eredmények születhetnek. Aztán felkérhetünk egy személyi edzőt is, aki segít választani a sportok közül, vagy összeállít nekünk egy személyre szabott edzéstervet. Zsebünkben ezzel a tervvel egy edzőteremben is feltalálhatjuk magunkat, csoportos foglalkozások nélkül. Pár ezer forint ráfordítással megint csak tehetünk azért, hogy a kitűzött célunk hosszú távon teljesíthetővé váljon. Melyek a legnépszerűbb edzőtermi sportok?

Egyénre szabva

A számos egyénileg végezhető edzősport mellett egyre több csoportosan végezhető lehetőséget találni. A fent említett egyre fogyó motiváció miatt érdemes egy ilyet kipróbálni. Sokan szeretik a tánc alapú mozgásformákat. A ritmusos zene és a látványos mozdulatok szinte el is feledtetik, hogy épp egy edzésen veszünk részt. Csak szinte, mert egy igazán jól lemozgott óra után azért megérezzük még a nem létező tagjainkat is. A pörgős latin táncok közül a salsa és a zumba örök kedvenc a fitnesztermekben. De mozoghatunk Afrika törzseinek stílusában az afrodance órákon, vagy keleti zenékre a hastánc fitnesz foglalkozásokon. A spinning edzések is egyre több rajongót tudhatnak magukénak, ahogyan a kettlebel is. Emellett sok terem kínálatában szerepelnek a különféle aerobic edzések, vagy a fitball. De a lehetőségek ennél jóval sokrétűbbek. Ha nem szeretnénk, hogy mások lássák, milyen érdekesen festünk egy-egy sport végzése közben, akkor váltsuk ki az edzőtermet egy jól megtervezett videós edzéssel, amit aztán következetesen tartsunk is be. Az egészségünk meg fogja hálálni.

PM

Előző cikkTessék mondani, megvéd minket valaki az új koronavírustól?
Következő cikkTengerszem a Mátrában