Minden évben ugyanaz a forgatókönyv. Unalmasan és vontatottan telhetnek az órák a rokonokkal évtizedek óta, ezért éppen ideje lenne végre jól érezni magunkat! Csak egy kis színt kell belevinnünk az eseménybe! Felnőttként átgondolhatjuk, értelmezhetjük a tradíciókat és akár újakat is teremthetünk magunknak.

Gyökeret adnak

Ülünk a szépen terített asztal mellett, minden irányban rokonok. A fehér abroszon virágos tányérok, amelyek felett átnézve a szüleimet vizslatom. Mosolyognak, beszélgetnek, ahogy minden találkozáskor. De miért kell nekem is itt lennem? A hagyományos összejöveteleink alkalmával belénk vésődnek szokások, az összetartozást kihangsúlyozva erősítik az adott család identitását.

Globalizált világunkban az otthonunkat segítenek felidézni a hagyományaink. Sokan élnek távol szülőföldjüktől, mégis közelebb érezhetik magukat szeretteikhez, gyerekkorukhoz a tradíciók megtartásával. A régebbi korokból fennmaradt szokások között növünk fel, szüleink kézen fogva vezetnek minket közel húsz évig. Van időnk elfogadni és értelmezni gyermeki énünkkel, a „miért” korszakunkat követően is. Megtanítják, hogyan tegyünk eleget a kötelezettségünknek a hetedízig rokonok látogatásával. Ezen órákat ekkor még nem kívánt időtöltésnek tekintjük, mintsem értékesnek.

Nemzedékről nemzedékre

A közösségben hosszú időn át érvényesülő szokás lehet családi, vallási vagy nemzeti, de teremthette egy kisebb társaság, társadalmi osztály is. Mindannyiunk életében számos olyan esemény kapott szerepet, amelyeket az előző nemzedéktől látva vettünk át. Nem gondolkodunk, hiszen az őseink és kultúránk tisztelete nem hagy teret a kétségnek, változtassunk-e, egyáltalán változtathatunk-e ezeken a bevett szokásokon. Az összejöveteleket megtartjuk a helyesnek vélt módon, ünnepélyes kerettel, elegáns ruhában. A forgatókönyv ismert, a születésnapok, húsvét és karácsony, vagy a nyaralások is az előző évekéhez hasonlóan telnek.

Érzelmeink kifejezése családi mintán alapul, és ahány ház, annyi minta. A szabályozottság, kiszámíthatóság biztonságot ad a résztvevőknek.

Változnak az idők

A hagyomány megléte az élővilágban az emberi közösségek sajátja. Fennmaradásának feltétele, hogy a magunkénak érezzük, ragaszkodjunk hozzá. Sokszor elfelejtjük a történelem órákon tanultakat, és már csak a szabadnapnak örülünk. Az ünnepeket azonban tisztelni kell!

A múltból átörökített értékeket a fiatalabb generációk aktualizálják. Néha oly’ mértékben torzul az eredeti mondanivaló, vagy éppen a modern korban tűnhet „maradinak” az évtizedek, évszázadok óta fennmaradt tradíció, hogy komoly munkába kerül fenntartani a jelen és a jövő nemzedékeinek számára. A megújulás folyamatosan zajlik, hiszen például a karácsony sem a plázákban való pénzköltésről szólt még 150 évvel ezelőtt. A gyorsuló világ, a hangsúlyok és értékek áthelyeződése meghatározzák, milyen irányba haladhat a hagyományőrzés, mennyire változik az üzenete.

Teremtsünk újat!

  1. Találjunk alkalmat az ünneplésre a hétköznapokban is! Adjunk hálát azért, amink van. Az egészségünk, a családunk, a szeretteink, a barátaink, a szabadság – mindenki megtalálja a neki fontosat.
  2. Bármilyen hagyományt teremthetünk! Igazán büszkék lehetünk magunkra akkor is, ha olyan értéket tudunk közvetíteni általa, amely közelebb visz minket és a szeretteinket is egy közös ügyhöz, a célunkhoz, a társadalom számára hasznos dologhoz, egy jótékony esemény támogatásához.
  3. Bátran mutassuk ki az érzéseinket és élvezzük a pillanatot! Éljük át az esemény perceit tudatosan. Kicsit lassítsunk le, koncentráljunk az érzékszerveinken át kapott információkra. Illatok, hangok, látvány, ízek.
  4. Ne hagyjuk, hogy mások véleményétől függjünk! Jogunk van hozzá, hogy a saját belátásunk szerint döntsünk, merjünk önmagunk lenni!
  5. „mi érzését” erősíthetjük saját hagyományos esemény teremtésével. Milyen jó lesz visszanézni a fényképeket, amikor megállapítjuk, hogy az általunk életre hívott esemény ötödik évfordulóját ünnepeljük már, és a barátaink, szeretteink, sporttársaink velünk tartanak.

+1  Adjunk keretet! Szeretjük, ha kimozdulhatunk a hétköznapok szürkeségéből, ezért az eseményünknek adjuk meg a módját! Az összejövetelünk apropója, a dress code vagy a helyszín is pluszt adhat. A játékosság legtöbbünkben életünk végéig megmarad, a játék élményével gazdagodhatunk felnőttként újra.

A tegnap tisztelete mellett helye van a modern kor támasztotta kívánalmaknak is. A szépen terített asztalnál ülve, egy szál gyertya táncoló lángjára meredve vagy az elődeink által megvívott szabadságharcra a nemzeti színeinkkel emlékezve éppúgy szükségünk van, mint egy vidáman átmulatott éjszakára, amellyel életünk egy-egy fontos eseményét ünnepeljük.

Azonban nem téveszthetjük szem elől, hogy a fogyasztói társadalom, a pénz kiemeltnek vélt szerepe egyre inkább eltereli a figyelmünket a valódi értékekről és arról, hogy az ünnepek igazából miről is szólnak.  

WR

Előző cikkKét néma gyilkosa is van a szívnek
Következő cikkTöbb mint egymillióan cukorbetegek Magyarországon