Egy mátrai kis település, Apc, egészen különleges turisztikai látványossággal bír. Bányatavának színe sokakban egy valódi tengerszem képét idézi fel.

Bányatavak

A bányatavak vidéke általában egy titokzatos világ. A bányászat eredményei nemcsak a szokatlanul mély tavakban, hanem az emberi szemek elé tárt hegybelsőségekben is megnyilvánulnak. A látvány lenyűgözhet, de el is szomoríthat. Még az élővilág is átalakul, egészen új képet adva ezzel a tájnak. Ilyenkor is látszik, micsoda megújulásra képes a természet. A Mátra jól ismert természeti látnivalói között is akad egy ilyen különleges hely, az apci tengerszem.

Fák övezte erdei út

A tóhoz vezető földút felér egy kisebb kirándulással, a maga körülbelül két kilométeres távjával. Mély nyomvonalú a sárgás színű ösvény, hiszen többen járnak erre kocsival és motorral is. A néhol összeérő fák és a jó levegő azonban gyalogtúrára csábít. A környék erdei már önmagukban is megérnének egy jó túracélpontot. Egy másik útvonalon például elérhetjük az egykori bányaterületet, hiszen a környék képét egy volt andezit bánya formálta. Az apci tengerszem is így alakult ki. A valódi neve Széleskő bányató.

Mátrai tengerszem – gleccser nélkül

A helyiek jól ismerik a tavat, a messzebbről jött túrázók már kevésbé. Ennek ellenére egy-egy ünnepnapon vagy melegebb hétvégén előfordulhat, hogy szinte küzdeni kell a szelfiző fiatalokkal, hogy egy jó képet lőhessünk a tájról. Miért kívánkozik annyira fotóra e vidék? Kétségkívül a színei miatt. Bár az apci bányató nem valódi tengerszem, színe mégis vetekszik a gleccserekből létrejött hegyi tavakéval. A víz tiszta mélykékjét jól kiemeli a mellette húzódó, sárgás-barnás meredek sziklafal. A tavat körbevevő erdő a zöld megannyi árnyalatát vonultatja fel. A parthoz közeli fák csoportja eszünkbe juttatja, milyen szép is lehet egy egészséges erdő. Az ég fehér felhőinek tükörképe a tó vizében úszik. Meglehetősen romantikus ez a tájleírás, de az az előnye, hogy hiteles. Néhány bokor és kiugró szikladarab benyúlik a tó fölé, további kihagyhatatlan fotótémát adva. Ha a parton esetleg nem találunk megfelelő piknikező helyet, fel is kapaszkodhatunk a tó körül futó ösvényre. Fenséges látvány kísérheti így az otthonról hozott szendvics elmajszolását.

 Mi van a víz mélyén?

A túrázókon, szelfizőkön és pihenni vágyókon kívül egy másik csoport is előszeretettel látogat a bányatóhoz: a búvárok. A nagy mélységű, tiszta vizű tengerszem rendszeresen vonzza a merülni vágyókat. Ha egy túrázó nem is, de ők biztosan találkozhatnak a tó halk lakóival. A vízben élő halak számára azonban nem ez jelenti a legnagyobb izgalmat; sokkal inkább az, hogy a horgászok is gyakran megfordulnak a parton.

A másik gyöngyszem

A Mátra egy másik meseszép bányásztava a Gyöngyössolymostól rövid túrával elérhető Cserkő. Apctól harminc kilométerre található, így akár egy hosszabb napon a két tavat is fel tudjuk keresni. Ennek a bányatónak kedvese egy kis patak, viszont esőzéskor komoly gondot tud okozni a tóhoz igyekvőknek. Utunkon nemcsak a patak kísér egy-egy szakaszon, hanem egy erdei kisvasút sínei is. Vigyázat, szintén kihagyhatatlan fotótéma!

PM

Fotó: Bódi Katalin

Előző cikkTrendi és egészséges – fitneszterem
Következő cikk5 tápanyag, mely segít legyőzni a tavaszi fáradtságot és kimerültséget