Az ünnepek közeledtével sokan már korán elkezdenek az ajándékok ötletével foglalkozni. Ki minek örülne, mit nem kapott még tőlem, mit illene adni, mennyit tudok rá költeni, mikor menjek el vásárolni? Egyre többen oldják meg ezeknek a dilemmáknak egy részét úgy, hogy mindenkinek saját készítésű ajándékot adnak. Ha megtanulunk néhány egyszerűbb dolgot megvarrni, akkor idén kezünk munkájával örvendeztethetjük meg rokonainkat és barátainkat.

A fenntartható életvitel egyre égetőbb témája miatt mindinkább előtérbe kerülnek a hétköznapok során a többször használatos eszközök. Tipikusan ilyen például a vászontáska. Ki az, akinek ne lenne szüksége még egy plusz táskára, mikor nagy bevásárlásra megy? Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor keressünk egy nagyobb méretű, erős anyagból készült párnahuzatot. Szedjük le róla a gombokat, varrjuk be a gomblyukakat, és erős cérnával varrjunk neki hevederből vagy erős anyagból két fület: kész is van a pár perces bevásárlótáskánk! A kiszemelt rokon vagy barát stílusában kereshetünk huzatot, így egyedi lesz, nem kell sok időt ráfordítani az elkészítésére, és még hasznos is. Hasonlóan praktikusak a nejlonzacskót kiváltó ökozacskók. Erős függönyből, vagy más hálós anyagból készíthetünk ilyeneket, akár kézzel is.

Színes filcanyagból rövid idő alatt szintén kézzel varrhatunk mókás állatfigurákat, virágokat vagy más alakzatokat, melyeket vattával kitömve formálhatunk. Készülhet belőlük kulcstartó, tűpárna. Nem igényelnek varrógépet az egyszerűbb felakasztható díszek vagy az ujjbábok sem.

Ha komolyabb ajándékokon törjük a fejünket, akkor érdemesebb lehet beszerezni egy varrógépet. Egy ilyen projekthez elég lesz egy egyszerű, otthoni varrógép, amit pár tízezer forintért megvehetünk. Még ha az anyagárat hozzávesszük is, pár év alatt visszahozhatja az ajándékokra költendő összegekből az árát, és még egy praktikus hobbit is találtunk magunknak. Többen szavaznak a régi nagy márkanevekre, de elég széles a választék. Ha megvan a varrógép, szükségünk lesz még színes, jó minőségű cérnákra; különböző vastagságú varrótűkre; pár tartalék orsóra; egy kisollóra és egy szabó ollóra; és természetesen szép anyagokra, gombokra, szalagokra. A legtöbb szükséges holmi beszerezhető a helyi rövidáru- és méteráru boltokban, ahol némi szakértői véleményt és segítséget is kaphatunk.

Az elején érdemes egyszerűbb vagy kisebb dolgokba belevágni, amíg belerázódunk a varrásba. Egy idő után pedig számunkra „hihetetlen” dolgokat is képesek leszünk elkészíteni; például egy saját szoknyát vagy felsőt. Elsőként kezdhetjük kis zsebkendőtartóval, illatzsákocskákkal, tűpárnával, majd haladhatunk a tolltartók és táskák felé. Egy jó szabásmintával a különféle díszpárnahuzatokat, vászontáskákat, ökozacskókat igen rövid idő alatt el tudjuk majd készíteni. Az anyagok változatásával pedig sokszínű lehet a „kínálatunk”. Ha már ide eljutottunk, akkor már egy konyhai kötény, tornazsák vagy akasztós tároló sem fog túl nagy kihívást jelenteni.

A varrás egy igazán praktikus hobbinak mondható. Már az is nagy előny, ha el tudjuk magunknak szegni a függöny szélét vagy megjavítani egy szakadt huzatot. Még nagyobb örömet jelenthet, ha már tudjuk alakítgatni a meglévő ruháinkat, esetleg az egyszerűbbeket az elejétől kezdve megvarrni. De tudásunkat továbbfejleszthetjük például a patchwork vagy a hímzés irányába is, amiket egészen művészi szintekre lehet emelni.

PM

Előző cikkErősítsünk megfázás ellen!
Következő cikkStílusos vacsora