Ha eddig dolgoztál, akkor lassan ideje átkattanni: bár idén kevésbé látványosan, hiszen a korlátozások miatt mintha minden olyan bizonytalanul történne, még az év vége is, de bizony Karácsony jön! Ha a társad már karácsonyi lázban ég, a lakás tele díszekkel, gyanús netes rendelések nyomaira bukkantál, akkor a párod minden bizonnyal nagyon várja a szentestét – ne okozz neki csalódást!

A férfiak 8 százaléka nem a karácsonyt, hanem annak a végét várja – olvastam pár éve egy felmérésben, és már akkor is felkaptam a fejem. Akkor azt írták, hogy – szerencsére! – a megkérdezett pasik 76 százaléka szerint a karácsony arra való, hogy végre többet legyünk együtt a családunkkal. És el kell áruljam, a nőknek is ez az egyik legfontosabb dolog! A kaja megdicsérése és az áhított ajándék megkapása után. Na jó, vicceltem! Tényleg az a legjobb, ha a hangulat olyan, amilyenre vágyunk! És a hangulathoz Te is kellesz!

Az idei karácsony abban is különleges lesz, hogy sokkal szűkebb körben ünnepeljük. A COVID-járvány miatt nem ajánlatos rokonokat látogatni, kerülni kell a hosszú, személyes beszélgetéseket, poharazgatásokat, többen maradunk a legszűkebb családi körünkben, és csak telefonon, interneten beszélgetünk a tőlünk távolabb élő szeretteinkkel. Ez most rendhagyó ünnep – a cél, hogy mindenki egészséges maradjon!

Lássuk akkor, hogy egy férfi miként kapcsolódhat be a karácsony körüli teendőkbe!

Tanácsok pasiknak – női szemmel

Nem érted, hogy a párod miért izgul annyira a karácsony miatt? Egyrészt még most is azon töri a fejét, hogy vajon teszteltesse-e az egész családot, hogy meg tudják látogatni a rokonokat (a szakértők szerint sajnos ez egyáltalán nem nyújt biztonságot) vagy törődjön bele, hogy idén mindhárom nap otthon lesztek szűk családi körben. Ez egy új helyzet, ilyet senki nem élt még át – mindez feszültséget okoz egy nőnek (is).

Másrészt ha kicsit jobban odafigyelsz, akkor láthatod, hogy a nőket – online és a tévében, magazinokban is – ezerféle ingerrel szólítják meg ilyentájt: mit főzz, mit (ne) vegyél a párodnak és szüleinek, hogyan teríts meg, mit vegyél fel szenteste és a többi karácsonyi eseményen, milyen csomagolási trendek vannak. És mivel nagy bennük a megfelelési vágy, még így, a korlátozások idején is igyekeznek minél inkább megfelelni az általuk vélt elvárásoknak.

A férfiakat jóval kevesebb információ célozza, bár egyre több ajándékötletet látok megjelenni itt-ott, de valljuk be őszintén, a teremtés koronája gyakran az ünnepek mellékszereplőjének érezheti magát. A férfira csak a karácsonyfa hazaszállítása, a tartóba faragása, meg a nagybevásárlásban való segédkezés marad. Vagy nem?

Férfiak nélkül nincs karácsony!

Ne feledd, hogy a párod nyakába ilyenkor a megszokott munka többszöröse hárul a háztartásban. Megtérül a befektetett energia, ha segítesz. Ha felajánlod, hogy elintézed a bevásárlást, hogy a házimunka egy részét elvégzed, segítesz fát díszíteni (a talp befaragása úgyis a te melód lesz) vagy legalább a gyerekeket lekötöd erre az időre valami házon kívüli programmal, akkor egy nyugodtabb, mosolygósabb nő fog visszanézni rád szenteste, és talán még arra is lesz energiája, hogy este hozzád bújjon. Ha pedig eleve valami nagyon szexis ajándékkal leped meg, akkor egyszerűen muszáj gondoskodnod arról, hogy ne legyen hullafáradt, mire eljön az este!

Ha ennél is tovább merészkednél, mert szeretsz, tudsz főzni, akkor olvass tovább.

Vásárolnál? Főznél? Erre figyelj!

Ha valaki a családban olyan diétán van, amely kizár egyes hozzávalókat az ételkészítésből, akkor erre figyeljünk oda, tartsuk ezt tiszteletben, még jóindulatból se füllentsük azt, hogy nincs benne tojás vagy mogyoró, mert ha valaki erre allergiás, akkor annak súlyos, életveszélyes következményei lehetnek!

Ha valaki epebeteg vagy cukorbeteg, akkor kérdezzük meg tőle, hogy mit és hogyan ehet. A tej- és tojásallergia esetén általában „csupán” kiütések jelentkeznek, ritka a súlyos allergiás reakció, a mogyoró azonban az arra érzékenyeknek életveszélyes ödémát okoz, amely perceken belül fulladáshoz vezet.

Ha bevásárolni mész vagy küldenek, akkor ne engedj a csábításnak, ne vásárolj össze mindenfélét! Kérd meg a párod, hogy pontos listát adjon, miből mennyit kér. Ne vásárold túl magad, ugyanis hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenből annyit vegyünk, mintha itt lenne a világvége, de nincs itt! Egyrészt kidobjuk a pénzt az ablakon, mert az élelmiszerek egy része romlandó. Ha pedig ilyenkor a több napos, szavatossági időn túl lévő terméket sajnáljuk kidobni, akkor abból lehet baj, hogy megpróbáljuk mégis felhasználni, és ételmérgezést kapunk.

A nagy karácsonyi sütés-főzésnél egyébként is vigyázni kell az alapanyagok tárolására, illetve arra, hogy a sietségben, kapkodásban is vigyázzunk arra, hogy a nyers húsok, halak megmunkálása után ne nyúljunk olyan élelmiszerhez, amelyet nyersen fogyasztunk.

Segítenél másnak is? Így tedd!

Ha őstermelőtől választunk, akkor támogatjuk a magyar gazdákat is, ha piacon vásárolunk, akkor nézzünk körül olyan szemmel is, hogy ki az a kis nyugdíjas, aki láthatóan kicsi árukészlettel, sokszor épp csak egy fél négyzetméternyi helyet elfoglalva saját lekvárját, aszalt gyümölcseit, darált csípős paprikáját, virágcsokrait vagy ünnepi koszorúit árulja. Szívmelengető dolog, hogy ha tőle vásárolsz, akkor azzal nagyon komoly segítséget nyújtasz a nyugdíjának kiegészítésére!

Evészet – rosszullétig

A nagy evészetek miatt, főleg a súlyukra odafigyelőknek ajánlott az, hogy tízóraira vagy desszertnek gyümölcsöt válasszanak, úgyis a megszokott kalóriamennyiség többszörösét fogyasztjuk el ezekben a napokban. Ilyenkor gyakori tünet, hogy annyira összevissza eszünk mindent, hogy ezt a gyomrunk nem tűri, émelygés, hasmenés mutatja, hogy túlterheltük az emésztőrendszerünket. Inkább mindenből egy keveset vegyünk a tányérra, ha sokféle ételt lehet megkóstolni.

És a végére egy fontos gondolat: mondd el a családodnak, hogy mennyire szereted őket! Ilyenkor, ezekben az érzelemmel telített napokban még a legkeményebb macsó is nyugodtan elérzékenyülhet! Tudd: ez a néhány szó sokat jelenthet a szüleidnek, családodnak!

Kéky Kira

Előző cikkTengervizet idéző tó: a Megyer-hegyi tengerszem
Következő cikkÚj kezdet