Én személy szerint fulladok a gőzben, mert asztmás vagyok, és nekünk ne tesz jót a meleg pára: görcsösen összehúzódhatnak tőle a hörgők, így lazulás helyett heves köhögés és fuldoklás kap el. Ám akinek nincs ilyen gondja, annak sokféle szempontból is remek időtöltés a forró gőz!

A szauna a legtöbb ember szerint az északi népek kultúrájával függ össze. Ebben ugyan sok igazság van, mert a kutatások szerint a skandináv népek már legalább kétezer éve használják a szauna különböző változatait, de érdekességképpen meg kell jegyezni, hogy a Közép-Amerika indiánjai, illetve az aztékok és a maják is használták már a szaunát. A történelmi időkben a szaunának többféle változata volt, a mai időkben használatos szaunához hasonló, kéményes változat csak a 20. század elején kezdett terjedni. Régebben a szauna egy olyan zárt hely volt, amelyet nagy hőmérsékletre felfűtöttek, a leggyakrabban földbe vájt üreg, majd később külön erre a célra épített kémény nélküli helyiség volt a szauna helye, és meg kellett várni, amíg a helyiségben a tűz már csak parázslott, és csak azután lehetett belépni.

A szauna hasznos, mert…

A szaunában lévő magas hőmérséklet majd az utána történő hirtelen lehűlés, a jéghideg fürdő a keringési rendszerünket is edzi, hisz hirtelen változásokra, alkalmazkodásra késztetjük a szív- és érrendszerünket. Mindez pedig hozzájárul az érrendszer rugalmasságának megőrzéséhez, illetve a hirtelen szívritmus-emelkedés, majd – csökkenés javítja az edzettséget. Voltaképpen hasonló folyamat zajlik le a keringési rendszerünkben egy olyan edzés, például futás vagy kerékpározás során, amikor az intenzív mozgású szakasztok és a könnyed, lazító periódusok váltakoznak.

A forróság lazítja az izmokat, az ízületeket, ezáltal csökkenti az ízületi és mozgásszervi fájdalmakat.

A magas hőmérsékletű, illóolajokban gazdag, párás levegő tisztítja a légutakat, ezzel hozzájárul a meghűléses tünetek enyhítéséhez. De nemcsak azoknak segít a szauna, akik megfáztak, hanem mindenkinek jót tesz, ha a légutai tisztulnak, kitágulnak. Kivéve persze, ha épp lázas beteg, ha hörgő- vagy tüdőgyulladása van, ilyenkor egyáltalán nem biztos, hogy a gőztől az illető jobban lesz!

Szaunázzon, aki sportol?

Sportolók különböző célokra tudják igénybe venni a szaunát. Mivel a szaunában igen magas a hőmérséklet, ezért nagyon intenzív az izzadás, a test párolgása, azaz a szaunázás közben sok vizet veszít a szervezet. Ez azoknak a sportolóknak hasznos és gyors testsúlycsökkentő eljárás a szauna, akiknek egy verseny előtt bele kell férniük a számunkra kijelölt súlycsoportba. Intenzív sporttevékenység után a szauna a keringési rendszer működésének felgyorsításával hozzájárul az izomzat regenerálódásához, hisz felgyorsítja az izomrostok között felhalmozódott salakanyag kiürülését. Az izomláz leküzdésére is igen hasznos módszer – mint ahogyan a jegelés, vagy a forró gőz utáni hideg fürdő is. A pihenésre is oda kell figyelni, ezért érdemesebb sportolás után, mint az előtt szaunázni.

A szauna veszélyes, mert…

Bizonyos betegségek esetén nemhogy nem ajánlott, (vagy csak orvosi engedély kérése után az), hanem akár kifejezetten veszélyes is lehet a forró gőz.

Ha valaki szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved, ha (kezeletlen) magas vérnyomása van, akkor kifejezetten rosszul lehet a szaunában! Csak akkor járjon oda, ha azt a kezelőorvosa jóvá hagyta. Alapvetően a stabil állapotú, a terápiát betartó koszorúérbetegek – fokozott odafigyelés és kísérő jelenlétében – szaunázhatnak. Amit viszont kerülniük kell, az a hirtelen, hideg fürdő. Ez ugyanis szívpanaszokat okozhat.

Akiknek kifejezetten tiltott, azok az aortabillentyű-szűkületben szenvedők, illetve azok, akik instabil angina pectoris diagnózissal rendelkeznek, vagy két hónapon belül volt szívinfarktusuk. Szintén eltanácsolják a szaunázástól a stroke-on átesett betegeket, legalább az állapotuk stabilizálódásáig.

De gondot, ájulást okozhat az állandó alacsony vérnyomástól szenvedőknek is.

Tilos lázasan, fertőző betegként szaunában üldögélni, és a bőrbetegségben szenvedőknek sem szokott jót tenni ez a program. Szintén eltanácsolják a szaunázástól a várandós kismamákat, bár Finnországban, vagy más, északi tájakon nem ilyen szigorúak az orvosok.

Miért?

A forró levegő hatására a bőr hőmérséklete 40 °C körüli értékre emelkedik, miközben a belső szerveink hőmérsékletét a test igyekszik megtartani. A szaunázók izzadni kezdenek, negyedóra alatt akár fél liter vizet is veszíthet ilyekor az ember. A bőr hajszálerei kitágulnak, nő a keringési perctérfogat, nő a percenkénti szívverések száma. A pulzus felmegy 100 ütésre percenként, de ha valaki nem szokott hozzá a szaunázáshoz, akkor akár 150-re is! Éthető, hogy ez a megterhelés nem mindenkinek veszélytelen!

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Sem tele hassal, sem éhgyomorra nem szabad szaunázni. A folyadékpótlás életfontosságú: előtte és közben is érdemes sok-sok kalóriamentes folyadékot fogyasztani. Az alkohol fogyasztása tilos! Erősen alkoholos állapotban a szaunában történt rosszullét halálos kimenetelű lehet!

A gyerekre is vigyázzunk: 5-10 percnél tovább ne maradjanak bent, és akkor is inkább az alacsonyabb, hűvösebb szinten üldögéljenek, mint ahogy a kifejezetten idősek is. Ne mozogjunk, ne tornásszunk bent! Ezen a hőmérsékleten a felesleges mozgás megterheli a légzést és keringést.

Ha valaki nem szaunázik rendszeresen, akkor soha ne töltsön elsőre sok időt a melegben. Csak annyi ideig legyen bent, míg valóban jól érzi magát – ne hősködjön! Ha rosszul érzi magát, haladéktalanul menjen ki a friss levegőre, üljön le és igyon egy pohár folyadékot.

Kéky Kira

Előző cikkA sírás megbetegít, de a sírásra való képtelenség is!
Következő cikkBarlangi túrák nemcsak medvéknek!