Ma már egyre többen bújjuk a világhálót diagnózis után kutatva, ha valamilyen tünetet észlelünk. Persze gyakran pillanatok alatt be is tudjuk azonosítani a szimptómák együttesét, majd jobb esetben orvoshoz fordulunk, rosszabb esetben pedig öngyógyításba kezdünk, szintén a neten található információáradatra alapozva. Bele sem gondolunk abba, hogy a világháló félrevezető tartalmainak köszönhetően tovább ronthatunk az egészségi állapotunkon.

A Hiteles Egészségügyi Kommunikációért Egyesület statisztikái szerint, ma Magyarországon a teljes népesség 78 százaléka használja rendszeresen az internetet. A netezők 83 százaléka egészségügyi információt is keres a világhálón, ráadásul döntő többségük még azelőtt, hogy orvoshoz fordulna. Széles körű kutatást végzett a közelmúltban a Szinapszis Kft. is, amelyből kiderül, hogy még akkor sem megyünk el orvoshoz, ha félünk a betegségek esetleges következményeitől. A megkérdezettek 36 százaléka egyszerűen úgy válaszolt, hogy nem szeret orvoshoz járni, a válaszadók 12 százaléka pedig egyenesen feleslegesnek tartja az orvosi konzultációt, mondván: úgyis tudja, az orvos milyen kezelést javasolna. Többen is azt válaszolták, hogy nem akarnak gyógyszereket szedni, inkább természetes módszerekhez, házi praktikákhoz folyamodnak.

Az internet segítségével ma már mindenki otthon is utánanézhet a jelentkező tüneteknek, betegségeknek és gyógymódoknak, a világháló nyújtotta megoldások azonban félrevezetőek is lehetnek. A kutatásban résztvevők 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy panaszainak szinte mindig utánanéz az interneten.Mivel az interneten bárki egészségügyi végzettség, tapasztalat nélkül állíthat elő és adhat tovább egészségügyi tartalmat, a gyakorló orvosok napi szinten találkoznak téves információval felvértezett betegekkel, akik esetében az előzetes tudás nemhogy megkönnyítené a vizsgálatot, de sokszor hátráltatja azt.

Az öndiagnózis több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt nincs semmilyen iránytűnk az interneten talált információk hitelességéről, könnyen előfordulhat, hogy szakmailag nem ellenőrzött tartalmakba botlunk és annak adunk hitelt.  Másrészt, megbízható oldalakon talált információ alapján, megfelelő egészségügyi ismeretek nélkül könnyen hibás diagnózist állíthatunk fel. Tüneteinknek persze utána olvashatunk a neten, de mindenképpen menjünk el a háziorvosunkhoz, mondjuk el problémáinkat, osszuk meg vele információinkat, és kövessük azt, amit ő ír elő.

Előző cikkAllergia – gyógyítani nem, de féken tartani lehet
Következő cikkFogamzásgátlás – csaknem az emberiséggel egyidős