Az irodai munkahely nagy előnye, hogy mindennap csinosak lehetünk. De az elegáns dress code olykor nehézségeket is jelenthet. Hogyan induljunk neki?

Az időnk nagy részét most vagy az otthonunkban, vagy pedig a munkahelyünkön töltjük. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, és öltözzünk fel csinosan! Milyen keretek között mozoghatunk a stílusunk kifejezésében, ha irodában dolgozunk?

Elvárások a munkahelyen

Az aktuális helyre és munkakörre vonatkozó dress code, és a környezetünk elvárásai szablyák meg, mekkora lesz a mozgásterünk az öltözködésben. Manapság egyre elfogadóbbak a trendek a pénzügyi szektorban és egyéb területeken, ami az üzleti megjelenést illeti, de természetesen vannak szintek a követelményeket illetően. Bár eleinte nehézséget jelenthet az alkalmazkodás – ha nem vagyunk hozzászokva –  hosszú távon azonban látni fogjuk az előnyeit; például az ügyfelek vagy az üzletfelek hozzánk kedvező hozzáállásából.

Dress code kontra trend

Az irodai öltözködésnek bár vannak elvárásai, mégsem kell mellőznie a divatot és stílust. Vannak átfedések, amik mindegyik területen fontosak. Az egyik ilyen például az ápoltság. Hiába viseli valaki a legújabb trend szerinti ruhákat, legdrágább cipőt vagy a legstílusosabb kiegészítőt, ha közben mosatlan a haja vagy összevissza töredezettek a körmei. A mindennapokban is nagy jelentősége van ennek, de az irodai viseletnél különös hangsúlyt kap az ápoltság. Néhány ilyen terület: friss lehelet, mindig tiszta cipő, szépen vasalt ing vagy blúz, megfelelő mennyiségű parfüm. De nem szabad átesni a ló túloldalára sem; valószínűleg nem venné magát túl jól egy komolyabb munkahelyen a hegyes, csillogó műköröm, vagy az utánunk méterekkel úszó illatfelhő. Az egyensúly fontos. A másik, ami az irodai eleganciában és a trendi megjelenésben is alap dolog, hogy az adottságainknak megfelelően válasszunk magunknak ruhát. Egy jól szabott kabát, vagy az alkatunkhoz igazított elegáns blézer képes meghatározni az egész megjelenésünket. Általában eldönthetjük, hogy szoknyát vagy nadrágot választunk, de ezeknél is érdemes rászánni az időt, hogy megtaláljuk a hozzánk passzoló fazont. Egyébként ilyenkor van szükség leginkább a kreatív énünkre, hogy kihozzuk a lehetőségekből a maximumot.

Színek és visszafogottság

Ha business casularól vagy smart casualról van szó, a szigorú fekte-fehér-szürke kombótól is eltérhetünk kicsit. A szigorúbb üzleti megjelenésben a fent említett színek mellett a szürke, esetleg a barna kaphat helyet. Viszont remekül párosíthatjuk például a sötét szoknyához és blézerekhez a világos színű blúzokat. A natúr vagy nude színekkel nem lőhetünk mellé. Egy monokróm megjelenés biztosan elegáns összhatást fog kelteni. A természetes színű alapdarabok izgalmas kiegészítője lehet a világosabb kék szín, ami megjelenhet például a táskán vagy kabáton. A színek területén az a kiindulópont, hogy legyen visszafogott és elegáns. Az öltözékünk egyéb részén sem szabad túl kihívónak lennünk; ügyeljünk a szoknya hosszára és a blúz kivágására is. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, akkor vásárlás előtt nézzük át az adott dress code pontos elvárásait, és ne szégyelljünk kérdezni sem. Ha a stílusban van szükségünk még segítségre, nézegessünk irodai összeállításokat. számos ruházati webshop külön aloldalt szán erre, konkrét szettekkel és praktikus tanácsokkal.

PM

Előző cikkKreatív képeslapok ajándékba
Következő cikkTengervizet idéző tó: a Megyer-hegyi tengerszem