Jó hír a könyvrajongóknak: egy amerikai kutatás szerint a gyakori olvasás meghosszabbítja az életünket. Ehhez elegendő lehet napi 30 perc. Te is az utolsó mohikánok közé tartozol?

Gyerekkorom óta falom a könyveket. Alig vártam a nyári szüneteket, amikor a kötelező olvasmányok mellett levehettem a polcról a pöttyös és csíkos könyveket is (a ’70-es-’80-as évek ifjúsági regények borítójának mintája). Könnyed és komoly témák, állatos vagy háborús történetek, lányregények és történelmi históriák. Éppen hogy letettem az egyiket, már nyúltam is a másikért. Vigyáztam rájuk, nem gyűrtem az oldalakat, nem lettek szamárfülesek, egyszerűen csodálattal lapozgattam és lettem részese a cselekményeknek.

Mindig tudtuk, hogy az olvasás jót tesz az egészségünknek nyugtató hatásával, de a Yale Egyetem 3635 fővel végzett kísérlete érdekes eredménnyel zárult. Az 50 év körüli önkénteseket három csoportra osztották: nem olvasók, heti 3,5 órát olvasók és ennél többet olvasók. A 12 éves időszakot felölelő kutatásból kiderült, hogy az olvasók átlagosan tovább élnek a nem olvasóknál. De miért lehet ez így? Az olvasás számos előnnyel bír a szervezünk számára: növeli a kreativitásunkat és a fantáziánk is szárnyra kap tőle, segít átlendülni a mindennapok nehézségein és új horizontokat nyit az ismereteink tágításával.

Napi 30 perc is elegendő. Aki heti 3,5 óránál többet olvas, csökkenti az elkövetkező 12 évben bekövetkező halálának esélyét 23%-kal, az ennél kevesebbet olvasók pedig 17%-kal kisebb eséllyel haláloztak el. Ugyanakkor megállapították, hogy ez a pozitív hatás csak a könyvek olvasására érvényes, az újságok esetében nem. Az ok az lehet, hogy a könyvekben nagyobb elmélyüléssel tudunk kikapcsolódni, míg az újságok rövidtávú szórakozást jelentenek.

Ha eddig nem szokott rá valaki az olvasásra, mégis hogyan veheti rá magát? Milyen előnyöket sorakoztathatunk fel, amelyek meggyőzően hatnak?

  • Csökkenti a stresszt. Egy kutatás alkalmával arról is bizonyosságot szereztek (Sussex-i Egyetem, 2009), hogy az olvasás 68%-kal mérsékeli a stresszt. Hatékonyabb, mint a zenehallagás, a sétálás vagy leülni meginni egy teát. Persze leülni olvasni és közben teát kortyolgatni, mialatt halkan szól a zene a háttérben – ez már valóban egy regeneráló alkalom.
  • Segít az elalvásban. Valószínűleg a legtöbbünknek van már erről tapasztalata: bebújunk este az ágyba, a meleg takaró alá. Kényelmesen elhelyezkedünk és kezünkbe vesszük az éppen aktuális könyvünket, hogy kövessük a főhősünk tetteit. Természetesen úgy indultunk ágyba, hogy nem vagyunk álmosak, de az olvasás elkezdésével bizony ez a helyzet megváltozik. A nyitott lapra esik a fejünk, vagy a könyv hullik ki a kezünkből.
  • Szórakozás, kikapcsolódás. Varázslatos, ahogy a könyvolvasás elragad, és a valóságtól messzire repít. Másik világ, ismert vagy ismeretlen helyszínek, új „ismerősök” – könnyen könyvfüggővé válhatunk.
  • Tudás. A különböző témákban olvasott könyvek bővítik a tudástárunkat. Nő a szókincsünk, nem csak gyerekként, és az érzelmi intelligenciánkat is javítjuk. Az empátiakészségünk pedig szinte észrevétlenül fejlődik, amikor a szereplők helyébe és szituációikba képzeljük magunkat. A krimik a logikai tálentumunkat is formálják.
  • Újra trend. Az újévi fogadalmak közül az egyik tétel bizony az olvasás. Az év végi rohanásban eszünkbe jut ugyanis, hogy milyen keveset olvastunk az elmúlt esztendőben és elhatározzuk, hogy a következő hónapokban többet fogunk. Továbbá arra is felhívjuk ezzel a saját figyelmünket, hogy többször üljünk le, pihenjünk és kapcsoljuk ki az agyunkat a napi pörgésből. Ennek az iránynak jót tesznek az újra divatba jövő könyvklubok, amelyek már a közösségi médiában is nagy számú követőtábornak örvendenek.  

Wágner Rózsa

Előző cikkNem elég szenderegni, a mélyalvás hiánya megbetegít!
Következő cikkZöld úton – de hány keréken?