A férjem és én is szemüveges vagyok, igazából nem lepődtünk meg, amikor az akkor épp iskolás lányunkról a szemészeti vizsgálaton kiderült: nem tökéletes a látása. Szerencsére őt már nem csúfolták a szemüvegessége miatt, mint annak idején minket. És a látásvizsgálat is sokkal modernebb – arra is felkészítettek minket, hogy a pontos eredmény érdekében akár pupillatágító cseppet is használnak, ha a szem állapota ezt indokolja.

A lányom most már 16 éves, egy ideje panaszkodik, hogy a meglévő szemüvege szerinte nem elég jó. Mármint nem a keret – szerencsére azzal elégedett, hanem a látásélménnyel elégedetlen. A COVID miatt minden szűrés tolódott – de most már tényleg ideje volt megszervezni egy újabb vizsgálatot!

Látásvizsgálat – két körben

Itt előbb optometristával találkozik a páciens, majd utána szemészorvossal.

Ahogyan azt már mind megszokhattuk, akik szemüvegesek vagyunk (illetve én már csak voltam, túl vagyok a látásjavító beavatkozáson), műszeres, számítógépes látásvizsgálat után táblán lévő betűket kell leolvasni szemüveg nélkül és szemüveggel is. Ám a vizsgálat előtt volt egy alapos kikérdezés is, amihez jól jött a szülői kíséret, a lányom magától nem biztos, hogy egészen a nagyszülők szemészeti állapotáig képes lett volna adatokkal szolgálni. Az is bekerült az adatlapra, hogy hány hétre született és milyen súllyal, volt-e valami komplikáció a szülésnél, gyerekkori kancsalság volt-e, szed-e valamilyen gyógyszert állandóan – ezek a szemészorvos számára fontos adatok.

Bár sejthető volt, hogy mi a látogatás oka, az optometrista rákérdezett, hogy a lányom jól lát-e a jelenlegi szemüvegével, mire megkapta a választ: nem érzi tökéletesnek a látását, szerinte romlott a szeme.

Még a gyerek is megérti a magyarázatot

Sokáig én sem tudtam, pontosan, mit is csinál egy optometrista, aki nem optikus, és nem is szemészorvos. Ő egy olyan diplomás egészségügyi szakember, aki a látórendszer vizsgálata során diagnosztizálja a szemek hibás működéséből eredő problémákat, majd szemüveg, kontaktlencse felírásával korrigálja azokat. Magyarországon az orvosi egyetemeken, az orvosi diagnosztikai analitikus alapképzést követően szerezhető meg az optometrista diploma.

Benedeczki Sándor, a Budai Szemészeti Központ optometristája minden vizsgálatot, lépést magyarázott kérés nélkül is, mégpedig közérthetően, a kamaszgyereknek és a szülőnek is teljesen világos kifejezésekkel, kerülve az orvosi szakszavakat. Nyelvész férjem elismerően hallgatta a szakember magyarázatát, gondolatban pedig megdicsérte azt, aki a gárdát kommunikációra tanítja. A hangvétel kedves, közvetlen, de tisztelettudó volt – a lányom abszolút partnernek érezte magát a vizsgálat alatt, nem gyerek volt, hanem páciens.

Az első vizsgálat mindig géppel történik: bele kell nézni mindkét szemmel külön-külön egy műszerbe, ami ábrát vetít, és a gép automatikusan méri a látást – még akkor is, ha az illető nem is látja tisztán a képet, amire fókuszálnia kell.

Ez a lépés abban segít, hogy gyorsabban közel kerülhessenek ahhoz a dioptriakorrekcióhoz, ami végül a legszebb látást adja a páciensnek. A gépi mérés nem helyettesíti tehát az optometristát, csak gyorsabbá teszi a megfelelő lencse megtalálását.

A panasz szubjektív – a mérés objektív

A vizsgáló helyiségben a tábla előtt a szokásos, egyik felén letakart keretbe helyezett lencsékkel keresték meg, hogy melyik kombinációval a legélesebb, legkényelmesebb a látás. Majd összenézték a két korrigált lencsét, hogy az így kialakult kép tökéletes-e. Kiderült, hogy bár a lányom panaszkodott a jelenlegi szemüvegére, valójában a látása alig-alig romlott több mint 2 év alatt, csupán negyed dioptriával kell erősebb szemüveget készíttetni.

Nem ért véget itt a vizsgálat, az adatokat felvitték a számítógépre, és a következő jelenésünk a szemész szakorvosnál volt, aki azzal kezdte, hogy bár rég volt az utolsó vizsgálat, ám azóta csak alig romlott a gyerek szeme, ez pedig jó hír. Pláne annak ismeretében, hogy nekem még 45 évesen is egyre csak romlott a látásom, míg végül eljutottam odáig, hogy távolra szinte semmit sem láttam, de a korral járó látásromlás miatt már közelre sem. Ez az az állapot, amikor az illetőnek pluszos és mínuszos korrekcióra is szüksége van. De a lányom szerencsére csak távolra lát rosszabbul, és az sem vészes: ha elhagyná a szemüvegét, akkor is képes lenne hazatalálni – rólam ez már nem volt elmondható.

Nem csupán az élességet nézik

Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze más szempontok alapján is megvizsgálta a látást: lányomnak dimenziós ábrát kell néznie, amelyről nehezen lehet kivenni, hogy milyen minták vannak elrejtve benne. Biztosan mindenki tudja, miről beszélek, a különleges képekkel a térlátást vizsgálják.

Azt is ellenőrizte a szemész, hogy párhuzamosan néznek, illetve együtt mozognak-e a szemek, vagy esetleg valamelyik nehezebben fókuszál-e.

Az agyban a jobb és bal szemből érkező kép összehangolása, annak térbelivé formálása csak akkor lehet eredményes, ha közel azonos élességű és egymásnak megfeleltethető képek keletkeznek. A térlátás vizsgálata ezért fontos látáspanasz esetén.

Műszeres vizsgálat következett: réslámpával nézte meg a doktornő, hogy milyen állapotban van a szemfenék és a szemben lévő sok kis ér. Mivel a lányomnak az átlagosnál kicsit tágabbak voltak az erei, ezért figyelmeztetett minket, hogy mérjünk nála rendszeresen vérnyomást.

Az is kiderült, hogy száraz a szeme – emiatt is láthat néha homályosabban. A tartósítószermentes műkönny rendszeres használata segíthet ezen a problémán.

Mégis volt oka a homályosabb látásnak

És a doktornő kiszúrta azt is, mi lehet az oka a rosszabb látásélménynek. A jelenlegi szemüveg kialakítása nem volt optimális a lányom arcához, folyton csúszkált az orrán, márpedig az akár csak milliméterekkel lejjebb kerülő szemüveg is másként töri már meg a fényt. A következő szemüvegnél tehát figyelnünk kell arra, hogy az nagyon stabilan a helyén maradjon. Hiába tehát a szép keret, teljesen új szemüvegre lesz szükség, amit ennek tudatában választ majd ki a lányom és az optikus.

Ha nem korrigálható a próbalencsékkel a látás, ha sokat romlik hirtelen a dioptria érték, ha ismert alapbetegség (pl. cukorbetegség) fordul elő a gyereknél, vagy szemsérülés történt, akkor pupillatágításos vizsgálat következett volna – erre nálunk nem volt szükség.

A tág pupillánál a látóhártya széli részei is jól vizsgálhatóak, egyéb szembetegségre is fény derülhet, ami a látást veszélyezteti.

Ha gyerekkorban nem korrigálják a látáshibát, felnőtt korra véglegessé válhat

– Kisgyermek korban rendszeres szemészeti ellenőrzés híján könnyen rejtve maradnak a fénytörési hibák – magyarázta dr. Barcsay-Veres Amarilla. – Ahogy elindul a neuroszenzoros érés és a gyermeket egyre több aprólékos munka érdekli, amihez fontos a jó közeli fókusz, elkezdi intenzíven használni a szemeit. Ha nem megfelelő a látása, akkor folyamatosan erőlködik a szem és az agy, hogy csökkentse ezt a terhet, észrevétlenül az egyik szemet kezdi terhelni, a vezérszemét, amelyikkel élesebben lát. A másik szemet az agy egyre inkább kikapcsolja, egyszerűen nem néz vele. Ez az a folyamat, aminek a vége már egy szabad szemmel is jól látható kancsalság, ilyenkor a lustább szem tipikusan tompalátóvá válik, vagyis nem tanulja meg 100 százalékban feldolgozni a vizuális ingereket. A gyermekek rendszeres látásszűrése azért fontos, hogy ezt a folyamatot időben megállítsák, a megfelelő eszközökkel korrigálják, hiszen a tompalátás a neurológiai érés lezárulása után már nem javítható. Ez azt jelenti, hogy 6-8 éves kor előtt gyógyítható eredményesen, később már csak elenyésző látásjavulás érhető el, 12 éves kor után pedig visszafordíthatatlan a folyamat. A tompalátóknak nemcsak a látásélessége korlátozott az adott szemen, hanem a látásuk egészét (a térlátást, a kontrasztérzékenységet stb.) befolyásolja a probléma. A tompalátás felnőttkorban szűkítheti a pályaválasztási lehetőségeket és a szociális kapcsolatokra is hatással lehet.

Kéky Kira

Előző cikkIdőbeosztás okosabban
Következő cikkEgy séta Vianden várában