Furcsának tűnhet, hogy az állandó itthonlét ellenére fáradtnak érezzük magunkat, pedig lehetséges. Nézzünk meg néhány vitamint és ásványi anyagot, mely javíthat a közérzetünkön!

B12

Fáradtság ellen gyakran ajánlják a szakemberek a magasabb B vitamin bevitelt. Ez fedezhető az étrendünkből és táplálékkiegészítőkből is. A B12 vitamin (amelyet kobalaminnak is neveznek) a sejtek működésében és energiaanyagcseréjében kulcsszerepet játszik, szervezetünk önállóan nem képes termelni.

A B12-t általában állati eredetű élelmiszerekből tudjuk magunkhoz venni. A vegetáriánus és vegán diétában előfordul, hogy alacsony marad a szintje, illetve az idősek, felszívódási zavarban szenvedők szervezetében is alacsony a B12 szint. A tartós B12-hiány az úgynevezett megaloblasztos vérszegénység nevű állapothoz vezethet – emiatt fáradtnak és gyengének érezzük magunkat. Ez fordítva is igaz: amennyiben növeljük a korábban alacsony B12 szintet a szervezetben, akkor megnövekszik az energiaszint és növekszik az erőnlétünk.

Vas

A vérszegénység másik olyan típusa, amely fáradtság és kimerültség érzést okozhat, az a vashiányos vérszegénység. A vashiány a világon az egyik legáltalánosabb étrendi hiányosság. Ilyenkor a vérben lévő alacsony vasszint megakadályozza a sejteket és a szöveteket abban, hogy elegendő oxigénhez jussanak – ez pedig krónikus fáradtsághoz és kimerültséghez vezet.

A vas számos álltati eredetű élelmiszerben megtalálható, például a húsokban, de ezenkívül a spenótban, a hüvelyesekben és magvakban is. A vaspótló kiegészítőknek lehetnek mellékhatásai, éppen ezért hasznos, ha rendszeresen ellenőriztetjük a vasszintünket, és egyeztetjük az orvosunkkal a kezelés módját – nem kezdünk saját szakállunkra vasat pótolni.

C-vitamin

A C-vitamin elősegíti immunrendszer megfelelő működését, és megelőzheti a különböző, általános betegségek miatt kialakuló fáradtságot. Ezenkívül elengedhetetlenül fontos segítséget nyújt a szervezetnek abban, hogy megkösse a táplálékban lévő vasat, és így közvetve hozzájárul a vashiányos vérszegénység megelőzéséhez – tehát vaspótláskor C-vitaminra is szükség van.

Kutatási eredmények szerint kapcsolat van a C-vitamin és a késleltetett izomfájdalom között is, a C-vitamin javítja a teljesítőképességet, az energiaszintet és a sporttevékenység hatékonyságát is.

Folsav

Az alacsony folsavszint is okozhat megaloblasztos vérszegénységet (az alacsony B12 vitamin szinthez hasonlóan). Ez is egy B vitamin fajta, gyakran hívják B9 vitaminnak, kulcsszerepet játszik a sejtosztódásban, különösen fontos a várandós, illetve a teherbe esni szándékozó nők számára fontos.

A B12-hoz hasonlóan a B9-et is a táplálkozásunk során kell felvennünk. Folsav a leveles zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonában és a citrusfélékben is található, ám ezek a táplálékok önmagukban általában kevésnek bizonyulnak a napi szükséglet kielégítéséhez! Hosszútávú hiánya zavartsághoz, fizikai fáradtsághoz vezethet, mert a folsav szerepet játszik a sejtek energiatermelési folyamatában.

Magnézium

A magnézium ásványi anyag (mint a nátrium vagy a kalcium), amely sok sejtszintű folyamatban játszik szerepet, különösen az idegrendszerünk és az izomzatunk működésében. Alapvető szerepe van a táplálékkal elfogyasztott energia felszabadításában, optimalizálja a táplálék emésztési és felszívódási folyamatait.

Szerepet játszik az izomzat oxigénfelvevő képességében, ami elengedhetetlenül fontos a testedzés közben, különösen az aerob mozgásformáknál! Ezek miatt ennek az ásványi anyagnak az alacsony szintje a teljesítőképesség és az energiaszint csökkenéséhez vezet. Az elégtelen magnéziumszint miatt kialakuló fáradtságot táplálékkiegészítővel lehet kiküszöbölni, ami összességében jobb erőnléthez és teljesítményhez vezet.

Kéky Kira

Előző cikkTengerszem a Mátrában
Következő cikkHogyan ne akadjunk ki az otthonlét alatt?