Sopronban nemcsak a belváros szép. A természet adta lehetőségeket is – például a páratlan Fertő-tavat – érdemes felfedezni, gyalogosan vagy akár kerékpáron.

Sopron arcai

Kétségkívül egyik nagy előnye Sopron városának az osztrák határhoz való közetlen közelsége. Innen már tényleg csak egy lépés a „Nyugat”. Sokan fesztiváljai és kulturális élete miatt szeretik. Milyen vonzó dolgokat találhatunk még a „leghűségesebb” városban? Derítsük fel a környék természeti szépségeit!

Mit nyújt neked a város?

Sopronban és környékén sétálva nem mehetünk el szó nélkül a páratlan műemlék „választék” mellett. Szinte egymást érik a pompás várak, kastélyok és paloták. Az Esterházy-kastély parkjában még levendulaszüretelési lehetőség is van. A város egyik látványossága a körülsétálható városfal. Remek fotótéma lehet, valamint visszaidézi a régi idők hangulatát. A templomok, múzeumok és kiállítóterek mellett színes programokkal szolgálják ki az ide érkezők kulturális igényeit. Ha az itt megforduló és megszálló turisták számát nézzük, akkor jelentős sikerrel teszik ezt. Számos oldalon találhatunk a város látnivalóihoz ajánlót. Ezt egészítsük ki pár természetjárós részlettel!

Kezdjük a Fertő-tóval!

Magyarország és Ausztria osztozik a különleges méretű és élővilágú Fertő-tavon. Mindkét oldalon nagy hangsúlyt fektetnek a tó bemutatására és védelmére. Mivel a Fertő-tó és az azt körülölelő táj a Világörökség része, nem is lehet félvállról venni ezt a feladatot. A tanösvények és strandok a szórakozáson túl segítenek bepillantást nyújtani a tó életébe is. Szikes, sós vize van, a madarak mégis nagyon szeretik. Sok faj talált magának tartós otthont a környező fák lombajin vagy a nádasban, de vonuláskor érdemes igazán figyelni. Sok költöző madár hosszú útja során itt tartja egyik pihenőjét, így vonulási időszakban a legfajgazdagabb a táj. Mégis a legtöbb élményt talán azzal szerezhetjük, ha körbebiciklizzük az egész tavat. Az út során érintett települések megállásra csábítják az utazókat, hiszen a legtöbb rendelkezik valamilyen történelmi látnivalóval. Mivel egy több mint száz kilométeres kerékpárútról van szó, érdemes mindenféle eshetőségre felkészülni. A különféle szakaszok állapota vagy a határátlépés esetleg tartogathat némi meglepetést. Aki inkább a víz adta lehetőségekkel élne, az válogathat a vízi sportok közül. A Fertő-tó különösen alkalmas vitorlázásra és szörfözésre, de meglovagolhatjuk a hullámokat kajakkal vagy kenuval is. Sportolás közben ügyeljünk mindig arra, hogy a természet békéjét ne zavarjuk szükségtelenül.  A partokon a klasszikus strandjátékokat űzhetjük.

Két keréken és két lábon

Aki körbebiciklizett a Fertő-tó mentén, annak újabb kihívást jelenthet a Soproni Parkerdő erdei kerékpár pályája. A környék más részeit is érdemes bejárni két keréken, erdei vagy aszfalt utakon. A különösen szép részekre kerékpáros túravezetést is kérhetünk. Gyalogosan felkereshetjük a tanösvényeket vagy a kilátókat. Ha jól bírjuk a lépcsőzést, egészen hosszú listát állíthatunk össze magunknak a kilátókból. Különleges rálátást adnak Sopronra és a tájra, így érdemes megmászni őket. Néhány ilyen kilátó például az Ó-Hubertusz kilátó, mely körparonámával vár, vagy a Béke-kilátó, amiről akár a szomszédos Ausztriába is áttekinthetünk. Bár kicsit délebbre van, de az igazi Kéktúrásoknak az Írott-kő miatt lesz ismerős a táj.

Előző cikkEgyünk magokat – de nem mindegy, milyeneket!
Következő cikkIgéző tekintet műszempillával