Európa egyik legszebb és legismertebb természeti csodája a méltán híres Plitvicei-tavak tórendszer. Az egyedülálló látnivaló évente közel kétmillió turistát vonz. Mit érdemes tudni erről a csodás helyről, mielőtt felkeressük?

Ez a fantasztikus képződmény több kis folyó által létrehozott számos tóból, és az azokat összekötő majdnem száz vízesésből áll. Összesen tizenhat tó helyezkedik el lépcsőzetesen az erdővel körülhatárolt mesés völgyben. A látogatót ámulatba ejti a víz munkájának gyümölcse, és ez csak tovább fokozódik, ha megismerjük a barlangokat is. A terület egy nemzeti park része, és felkerült az UNESCO világörökségi listájára is, így nagy figyelmet fordítanak a különleges élővilág megőrzésére. Az ide látogató turistáktól ezt szintén elvárják. A park védelme érdekében naponta csak bizonyos számú látogatót engednek be, így érdemes előre regisztrálni és online jegyet vásárolni.

Két részre van osztva a tórendszer: tizenkét felsőre és négy alsóra. Előre kijelölt útvonalakon lehet haladni, melyhez kapunk segítséget a bejáratnál egy kis térkép és plusz információk formájában. Az utak között vannak rövidebbek és hosszabbak is, például van köztük egy tizennyolc kilométeres az edzettebbeknek. Ösvények és fahidacskák vezetnek végig a csodálatos tájon. Ha szerencsénk van, az itt élő számos különleges állat közül is megpillanthatunk párat; ezek között több is veszélyeztetett. A növényvilágot is érdemes szemügyre venni, hiszen sok közülük csak itt terem az országban. A színek és a víz játéka, a környezet szépsége miatt előszeretettel készít fotót sok idelátogató; mi se hagyjuk otthon a fényképezőgépünket. Ha szeretnénk igazán elmerülni a táj szépségében, szánjunk egy egész napot a tavak körbejárására. Érdemes kényelmes cipőt, egy melegebb felsőt és némi enni-inni valót is magunkkal vinni.

Az ösvények nagy részét be lehet járni gyalogosan, de egyes szakaszokon lehetőség van igénybe venni az elektromos hajó és panoráma vonat nyújtotta kényelmes nézelődést is. Ehhez tartsuk meg végig a belépőjegyünket, melynek ára már tartalmazza a hajó és vonat használatot is; viszont ezek csak bizonyos időszakokban működnek. Bár a nyáron van a legtöbb látogató, és valóban ekkor a legszebbek a kék különböző árnyalatai a napsütésben, azért a többi évszakban is érdemes felkeresni a tavakat. Tavasszal, ősszel és télen kényelmesebben élvezhetjük a rügyező fákat és nagy vízhozamú vízeséseket, az őszi színekben pompázó leveleket, vagy a hó borította mesebeli tavakat. Ezekben az évszakokban néhány útvonal nem elérhető, de a belépő is kevesebbe kerül.

Természetesen megéri csak a Plitvicei-tavak miatt is átugrani Horvátországba, autópályán forgalomtól függőn körülbelül öt óra alatt oda lehet érni Budapestről. Azonban ha lehetőségünk van több napot is itt tölteni, akkor használjuk ki, és fedezzük fel a szintén megkapó környéket is. A nemzeti parktól nem messze található például Rastoke gyönyörű vízi malmokkal, régi hidakkal és szép kis házakkal. A környéken lehet raftingolni és kajakozni is. A tavaktól nem egészen kétórányi útra eljuthatunk a horvát tengerpartra is, például Karlobag városába. Itt sok történelmi épületet nézhetünk meg, vagy túrázhatunk a közeli hegyekben. A tengerpart közelsége pedig ezernyi színes lehetőséget nyújt.

PM

Előző cikkNövényevés tudatosabban, egészségesebben
Következő cikkTedd otthonossá a kertedet is!