A beton ékszer készítés újszerű és modern ága a kézművességnek. Hogyan készülnek ezek a minimalista és stílusos kiegészítők?

Sokszínű ékszerek alapanyagai

Ékszert készíteni szinte bármiből lehet: uszadékfából, üvegből, műanyagból, igazgyöngyből, fémből. De van egy modern, masszív anyag, amiből talán eszünkbe sem jutna: ez a beton. Az építkezések állandó szereplője ma már megjelent a képzőművészetben is. Talán szobrokkal már találkoztunk is; de mit szólnánk egy betonból készült képhez? Vannak művészek, akik festékkel kombinálják, és különleges textúrákat, színeket érnek el ezen az egyedi felületen. De nincs szükségünk nagy műteremre és különleges eszközökre, hogy mi is szépet alkossunk betonból. Egyre nagyobb divattá vált a kézműves beton használata, melyet kis tasakokban kapni a hobbiboltokban. Abban különbözik a klasszikus betontól, hogy az összetétele miatt sokkal könnyebb vele dolgozni. A masszív építőalapanyaggal szemben ez jól használható apró, kecses kis tárgyak készítéséhez.

Apróságok betonból

A beton megformálása többféle módon is történhet. Kis formákat kaphatunk hozzá, amibe beleöntve rengeteg dolgot elkészíthetünk. A klasszikus kis tálkákon, a gyertya- és ékszertartón kívül kis virágkaspókat, függő díszeket is készíthetünk. Jól illenek az indusztriális, minimalista, high-tech és más modern lakberendezési stílusokhoz. Ezen felül megalkothatjuk a saját ékszerkollekciónkat is. Ezek az ékszerek különleges anyaguknál fogva újszerű és letisztult hatást érnek el. Aki szívesen mozog ezen a vonalon és kedveli az egyedi megoldásokat, az biztosan örömét leli majd a beton ékszerek készítésében és hordásában.

Egyszerű elkészítés, látványos végeredmény

Érdemes egy külön kis kézműves sarkot kialakítani magunknak az alkotáshoz, ahol nyugodtan koszolhatunk, porolhatunk és festhetünk. A csomagoláson leírtak szerint keverjük ki az anyagot. Csak egy kis víz kell hozzá. Formába öntés után hagyjunk elegendő időt a megkötésre, a rendes kiszáradásra. Akár finom csiszolópapírral is alakíthatunk a végeredményen. A kész formák általában valamilyen sokszöget vagy akár gömböt is formálhatnak. Kinek milyen alak a leginkább kedvére való: téglatest, kocka, gúla, henger, szív, csillag. Egyre szélesebb a formák között a kínálat. A szögletes alakzatok a modernizáció vívmányaira emlékeztetnek.

Festékkel kombinált beton

Ha elkészült a formánk, többféle lehetőségünk is van az utólagos díszítésre. Még a teljes száradás előtt nyomhatunk bele valamit, ami szépen ki fog rajzolódni az alakzatunkon. De meghagyhatjuk simán is a felületet, így letisztult eredményt kapunk. Festékkel is díszíthetjük. Ezek közül a matt, pasztelles árnyalatok passzolnak leginkább a beton szürkés felületéhez. De választhatunk fényes, erőteljes színeket is, akár metálos fényű festékekkel is próbálkozhatunk. Izgalmas végeredményt kaphatunk, ha csak egy részét festjük be a medálnak. Így kilátszik a beton egy kis része; éppen ettől lesz különleges az ékszerünk. Készülhet ezzel a módszerrel nyaklánc, fülbevaló vagy egyéb szépség is. Szereléknek lehetőleg minőségi anyagot válasszunk, hiszen ha valamivel ennyit dolgoztunk, az megérdemli, hogy tartós is legyen. A nemesacél szerelékek például szépek, tartósak, és nem mellesleg a fémallergiások egy része is hordhatja ezeket. Készítsünk magunknak betonékszert, ha valami egyedit szeretnénk. Vagy alkossunk együtt a gyerekekkel, kreatívan töltve a közös időt. Ajándéknak is remek ötlet. Az ismerőseink közül bizonyára sokan örülnének egy ilyen kézműves szettnek.

GB

Előző cikkLondon éke, a British Museum
Következő cikkVeszekedni? Csak kulturáltan!