Remek nyár végi családi vagy baráti program lehet a közös állat- és növénykerti látogatás. Mikor voltál utoljára vadasparkban?

Nyáron és ősszel is jó program

Állatkertbe menni az összes évszakban izgalmas, hiszen mindig más-más arcát láthatjuk az ott élő állatoknak. Nyáron a melegben egyébként is jól esik a dús lombú fák alatt sétálgatni. Ősz elején pedig már talán jobban keressük az olyan szabadtéri programokat, amikhez nem szükséges fürdőruha. Ilyenkor már azok az állatok is egy kicsit jobban mocorognak, akik a nyár közepén tomboló hőségben nem szívesen dugták ki az orrukat a barlangjukból vagy odújukból.

Egyedül és társasággal is nagy élmény

Ha egymagunkban megyünk kikapcsolódni, olyan, mintha egy teljesen más szemmel látnánk a  már ismert helyeket. A saját tempónkban haladva más dolgok ragadnak meg minket, más benyomások lesznek ránk hatással. Például egy állatkertben vagy egy növénykertben gyűjthetünk inspirációt a saját kertünkhöz, vagy kereshetünk modellt, ha szeretünk rajzolni, vagy csak békésen elidőzhetünk a mackó kerítése előtt, aki a hátát vakargatja álmosan. Randevú helyszínnek is jó választás egy vadaspark, hiszen végig kényelmesen lehet beszélgetni, és mindig van valami látnivaló, ami közös témát adhat. Klasszikus családi programnak mondhatjuk, mert a felnőtteket és a gyerekeket is könnyen rabul ejti a természet. A gyerekeknek sokat segíthet a tanulásban: valószínűleg sokkal jobban megmarad benne egy ilyen élmény, mint amit az órán hall. Akár inspirációként is működhet, hiszen néhány fiatalt egy ilyen látogatás indít el később a pályaválasztásban. Közös érdeklődési körű baráti társasággal is érdemes állatkertbe látogatni; remek helyszín a közös élmények gyűjtéséhez.

Természet, tudatosság

Vitathatatlan tény, hogy nagyobb összhangba kell kerülnünk a minket körülvevő természettel. Ha állatkertbe látogatunk, akkor az egész család szemtől szemben találkozhat a szűkebb és tágabb környezetünkben élő csodálatos élőlényekkel. Ha többet megtudunk az állatokról és a természetben zajló folyamatokról, talán még inkább tudatosodik bennünk, hogy igenis számít, ha teszünk valamit értük, legyen szó egészen aprónak tűnő dologról is. A vadasparkokban kicsit még természetközelibb élményben lehet részünk, bár ez elmondható mára a legtöbb állatkertről is. Gyakran csatlakozik hozzá növénykert is, hiszen a botanika szintén csodálatra méltó. Néhol illatösvényeken sétálhatunk, vagy pálmaházakban gyönyörködhetünk az egzotikus élővilágban. Sok helyen az állatok és növények bemutatása mellett bepillantást engednek a környezet- és állatvédők munkájába is. Talán mi is kedvet kapunk, hogy később valamilyen hasonló szervezetnek vagy menhelynek segítsünk kicsit.

Járjuk be a hazai állatkerteket!

Sok nagyvárosnak megvan a maga állatkertje, ahol akár egy egész napot könnyen eltölthetünk. Itt sokszor szerveznek különleges programokat, például látványetetéseket vagy különféle bemutatókat. Vannak tematikus parkok is, ahol egy fajra fókuszálnak: például medvepark vagy lepkekert. Apró vidéki településeken is találunk vadasparkokat, ahol családias környezetben ismerhetjük meg elsősorban az őshonos fajokat. Mielőtt elindulunk, mint egy kirándulásnál, érdemes néhány dologgal előre készülni. Ha meleg időre számítunk, akkor kalapra és naptejre is szükségünk lesz, lehet, hogy szúnyogriasztó spray-re is. Enni- és innivaló is jó, ha van nálunk, mert nem mindenhol találunk büfét vagy éttermet. Sokan szeretik a pénztárban kapott kis térképen követni a már bejárt útvonalat. A látogatás alatt ne felejtsük el, hogy mi látogatók vagyunk, hagyjuk pihenni a lakókat. Fedezzük fel hazánk állatkertjeit! Utána jöhetnek a gyönyörű botanikus kertek is.

Gurúz Boglárka

Előző cikkStílusosan a hőségben
Következő cikkVan beleszólásunk – az életmód és az egészség kapcsolata