A családi mintáink, a megfelelési kényszereink, a kényelem és a körülmények is beleszólhatnak, mire mennyi időt fordíthatunk. Figyelembe véve a munkával eltöltött órákat pedig viszonylag kevés jut magunkra, a szeretteinkre. Lehet, hogy itt az ideje változtatni?

Rohan az idő és mi is

A nap végére majdnem minden eltervezett feladatot elvégeztünk, azonban a jól megérdemelt pihenést kihagytuk a számításból. Kivel ne fordult volna már elő? Aztán már hozzászokunk ehhez a tempóhoz, hogy minden percünk be van osztva és már azon sem alakítunk, hogy a kikapcsolódásnak helyet szorítsunk. Előbb utóbb viszont kimerülhetünk, és az elvégzett feladatainkat sem tudjuk a korábbi minőségben abszolválni.

Tehát a munkánk és a magunk rovására is megy, ha nyomás alatt teljesítenénk hosszú távon. A legbiztosabb jel mégis az, ha érezzük az egyre gyakrabban jelentkező fáradtságot, túlhajszoltak vagyunk és így sem jutunk a teendőink végére. Egy közelmúltbeli felmérés alapján a hazánkban munkával eltöltött idő átlagosan 38,9 óra. Az időbeosztásával a magyarok 15,4 %-a nagyon, 49,4 %-a közepesen elégedett, 35,2 %-a pedig nem elégedett (forrás: eurostat). Ezekből az adatokból kiolvasható, hogy az optimális időmenedzsment hiánya sokak számára okoz problémát. Érdemes lehet foglalkozni vele.

Új módszerrel hatékonyabban

Amikor már nem segít, hogy keményebben és több órát dolgozzunk, taktikát kell váltanunk! Az eredményesség mellett már a lelki egyensúlyunkat is kockáztatjuk ugyanis, ha a mókuskerékben maradunk. Kötelességtudat, bizonyítási kényszer, hosszan sorolhatnánk a háttérben meglévő okokat. Az egészségünk és a szeretteinkkel töltött idő lehetősége azonban szintén erős indokok lehetnek a változtatásra.

  1. Csináljunk „to-do” listát! Ne hagyjunk figyelmen kívül egy dolgot sem azok közül, amiket el kellene végeznünk! Ha egy könnyen áttekinthető listát alkotunk, talán nem veszünk el a napi teendőink között. Hagyjunk helyet a „pipának” is, hogy sikerélményünk lehessen az elintézett ügyek láttán.
  2. Prioritás! Ahogy az emberi kapcsolatainkban, a feladataink között is legyenek elsőbbséget élvező pontok. Van, ami elengedhetetlen a továbblépéshez, és vannak tennivalók, amelyek kihagyhatók vagy néhány napos eltérés nem okoz különösebb gondot az ügymenetben.
  3. Mondjunk nem-et! Ha valaki évtizedeken át mindenkinek meg akart felelni, és abban a hitben élt, hogy ez az érvényesülés vagy „szerethetőség” egyetlen útja, nem lesz könnyű dolga. De tanulható és csak az elején nehéz nem-et mondani! Sok időnk felszabadulhat általa.
  4. Tervezzünk be plusz időt! Késhet a busz, vagy elhúzódhat egy megbeszélés. Ne ezeken a perceken múljon, hogy még nagyobb stresszbe kergetjük magunkat! Hagyjunk időt magunknak, hogy kényelmesen lépkedhessünk az amúgy sem rövid feladatlistánkon.
  5. Nézzük meg, mit miért teszünk! Biztos, hogy a listánkon lévő minden egyes dolgot nekünk kell elintézni? Lehet, hogy más listájára gyűjtjük a pipákat, miközben ez egyáltalán nem is szükséges? Mi történik, ha nem csináljuk meg? Lehet, hogy néhány morcos pillantáson kívül semmi? Egyáltalán miért tesszük, amit teszünk? Ha egyes tevékenységek pedig nem minket szolgálnak, mi késztet arra, hogy mégis megtegyük? Milyen haszna van és kinek a számára? Mekkora az a haszon? Jobban megéri, mint hogy legyen néhány nyugodt óránk? Ha ezeken a kérdéseken elgondolkodunk, máris tisztulhat a tennivalóink listája.

Amint sikerül felépítenünk az új időmenedzsmentünket, találhatunk alkalmat olyan dolgok számára is, amelyekről régóta csak álmodoztunk. Pl. tanulhatunk valami újat, legyen az egy szakmai tanfolyam vagy egy nyelv, amely mindig is érdekelt. Az online tanulási módszerrel ráadásul időt is spórolunk, hiszen az otthonunkban tehetjük magunkévá a tudást. Az egészségesebb életmódra, mozgásra szánt idő önmagában is nyereség, hiszen hosszú távon élvezhetjük az eredményét. De a szeretteinkkel vagy kedvenc hobbinkkal töltött órák is adhatnak akkora feltöltődést, amelyből érzékelhetjük, hogy bőven megérte átdolgozni az időbeosztásunkat.

Wágner Rózsa

Előző cikkA haldoklásról – a hozzátartozó szemével
Következő cikkSzemüveges szülők szemüveges gyereke – így zajlik egy alapos szemészeti vizsgálat