Luxemburg kihagyhatatlan látnivalója Vianden vára. Aki kedveli a kastélyokat, biztosan első látásra beleszeret ebbe a sziklák közé épült erődítménybe.

Egy igazi gyöngyszem

Luxemburg egyik mesebeli kis községében találhatjuk Európa egyik legimpozánsabb várát. Méretét, elhelyezkedését és történetét tekintve is nagyon különleges. A vár tövében sétálva az Our-folyó partján olyan érzése van az embernek, mintha valaki összegyűjtötte volna a képeslapok állandó és klasszikus elemeit, majd ezeket összezsúfolta volna egy festői egyveleggé. Hatalmas vár a szikla tetején, melynek tornyait ködfelhő öltözteti fel misztikus hangulatba. Körben meredek hegyoldalak sűrű erdőkkel és lejtős gyalogutakkal, régi mesék képét idézve fel bennünk. A vár alatt a folyón átívelő romantikus hidak kanyargó kis utcácskákat kötnek össze, melyeken egykor Victor Hugo is bolyongott. A helyiek olyan büszkék híres látogatójukra, hogy utcát és éttermet neveztek el róla, több festményét és grafikáját pedig ki is állították. De nem ő az egyetlen híresség, aki megfordult itt. A kastélyban az egyik terem falai az ide látogató uralkodók és színészek fotóinak van szentelve.

Tömény történelem, és még több szépség

Jelenleg Vianden kastély gyönyörűen felújított állapotban tekinthető meg és járható be, mint egy hatalmas múzeum. Bejárása előtt érdemes bemenni a múzeum shopba, mert jóval többet kínál, mint az kívülről nézve sejteni lehetne. Egy modern látogatóközpont nyílik belőle, ami elmeséli a kastély és a hosszú évszázadokon át itt uralkodó koronás fők történetét. Ez a történt elég régre nyúlik vissza, így talán kicsit tömény is lesz a történelemi beszámoló. Luxemburg múltjáról is sok érdekességet megtudhatunk. Leíró szövegek, képek és interaktív elemek adnak háttérinformációkat, amik jól megalapozzák a vár bejárását. Kis térkép segítségével követhetjük, hogy melyik részt láttuk már, és mi vár még ránk. Szükség is van rá, mert nem mindenhol egyértelműek a jelzések. Váltakoznak a nyitott és zárt terek még a kastélyon belül is, így a réteges öltözék igencsak ajánlott. Ha egy hideg hétköznapot választunk a látogatásra, akkor élelemről sem árt gondoskodni, mert ilyenkor nem olyan nagy a választék a nyitva lévő beülős helyek közül a környéken, mint mondjuk nyáron.

A városka, ahol megállt az idő

Vianden vára klasszikusan az a hely, aminek a tövében állva az ember igen aprónak érzi magát. Vastag és magas falai kívülről nem sejtetik a belül lévő szépségeket. Az egyik legmegkapóbb része a hosszú lovagterem, mely kétoldalt csodás nyitott ablakokkal néz a hegyoldalra és a városkára. Egy kicsit fennkölt hangulatunk lehet ebben a teremben; nagyon nehéz innen tovább menni. A számos látnivaló közül még érdemes kiemelni a borospincét, amit bár nem lehet végig bejárni, hatalmas méretével és jellegzetes légkörével szintén lenyűgöző. Ha végeztünk a túránkkal, külső falak mögött találunk egy megbúvó ösvényt, ami egy különleges Harangtoronyhoz vezet. A leleményes látogatóknak számos meglepetést tartogat a környék. A felejthetetlen látványt nyújtó vár és Victor Hugo emlékei rengeteg turistát vonzanak, és nemcsak Luxemburgból. A környék különleges természeti adottságai tovább fokozzák a városka vonzerejét; így a túrázók, kerékpározók, sőt még a horgászok is szívesen látogatnak el ide. Számos apró múzeum, kávézó és étterem található itt, de ne számítsunk télen is állandó nyitva tartásra. Maga a városka is csodaszép a néhol meredek utcáival, ahol a házak szinte ráépülnek a járdára. Az Our folyó partjáról még vethetünk egy pillantást a várra, de csak ha hajlandó kibújni ködruhájából. Valószínűleg az fog a fejünkben járni, hogy mikor lesz lehetőségünk újra idelátogatni, és kinek szeretnénk ezt a csodát élőben megmutatni. GB

Előző cikkSzemüveges szülők szemüveges gyereke – így zajlik egy alapos szemészeti vizsgálat
Következő cikkTündököljünk mi is egy kiállításon!