Nőies vonalak, romantikus minták, puffos ujjú ruhák, szép frizurákkal és virágokkal megbolondítva – a regencycore stílussal valódi hölgyekké válhatunk.

Mindent a nőiességért?

Az elmúlt évszázadok hölgyei mindent megtettek, hogy a megjelenésük igazán nőies legyen. A mi szemünkkel talán már túl sokat is. Fűző a vékony derékért, hosszú reggeli készülődés a tökéletes frizuráért, vagyonok egy-egy csillogó ékszerért vagy egy egzotikus anyagú ruháért. Bár valószínűleg a legtöbbünk életébe nem lennének beilleszthetőek ezek az elemek, egy kicsit mégiscsak vágyunk a romantikusan nőies megjelenésre. Szerencsére nem kell az ez irányú vágyunkat teljesen elfojtanunk. Sorozatok, sztárok és divatbemutatók hozták újra vissza az utcákra és trend világába a régi könyvek stílusát.

Finom kis részletek

Ha tetszik nekünk a regencycore és a romantikus stílus, nem feltétlenül kell előkapni a szalagavatóról megmaradt abroncsot, ennél kicsit visszafogottabban is találkozhatunk a trenddel. Mint sok más dologban, ezeknél az öltözékeknél is a lényeg a részletekben rejlik. Néhány korban a túlzó minták, színek és lehetetlen szabások, máskor a leheletnyien finom és visszafogott, de rafinált részletek voltak hivatottak a nőiességet hangsúlyozni. Az utóbbi az, ami egyértelműen kezd egyre szélesebb körben hódítani.

Regencyore stílus – a régi újjáéled

A régi idők szépséges ruhái sokszor méretre készültek, teljesen személyre szabva. Kétségtelen, hogy aki ma is megengedheti magának ezt a „luxust”, annak a vonalaihoz igazított öltözéke maga lesz a megtestesült elegancia. Ha már a szabásnál tartunk, ezeknél a stílusoknál finoman utalhatunk a fűzőre függőlegesen futó varrásokkal, amik szépen követik a felsőtest vonalát. A nyakkivágással is utalhatunk a régi báli ruhák hangulatára. Például egy szögletesebb kivágás hivalkodás nélkül emeli ki a dekoltázst, és teszi egy csapásra különlegessé az egyébként átlagos ruhát is. Szoknyáknál a derekát kihangsúlyozó, A vonalú vagy a mell alatti szabás a jellemző.

Puffos ujjak és minőségi anyagok

Hercegnők és grófnők megjelenését idézi egy egyszerű de látványos részlet: a puffos ruhaujj. Még egy teljesen átlagos felsőt is megbolondít és feltűnővé tesz egy ilyen megoldás. Sokszor a ruha anyagától eltérő, olykor átlátszó szövetből készülnek ezek a puffos ujjak. Olyan kis részletek tehetik meg különlegesebbé, mint az apró kis minták, alján lévő kis szalag, kis masni vagy ötletes szabás. Ez a rész szép tartást igényel, így erre különösen ügyeljünk vasalás közben. Az anyagválasztás szintén meghatározó. Az biztos, hogy ez a stílus jó minőségű, természetes anyagokkal érvényesül a legszebben. Len, pamut, könnyű és szép esésű textilektől lesz autentikus a megjelenés. A komfort érzetünknek is jót tesz, ha nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi anyag választására. Elfelejthetjük, hogy a romantikus korok öltözékei csak halvány pasztellszínekben ölthetnek formát. Persze legtöbbször ezekben a színekben látjuk megjelenni a regencycore öltözékeket, de egy erőteljesebb árnyalat is lehet jó választás. Ahogy a régi időkben is a hölgyek nagy hangsúlyt fektettek az alkatukhoz leginkább passzoló szabásra és a legelőnyösebb szín kiválasztására, a sok vásárlás helyett inkább nekünk is ezen legyen a hangsúly. Egy jól eltalált szín különféle árnyalatiban aztán bátran válogathatunk. A regencycore ékszerek szemet gyönyörködtető darabok, antik régiségeket árusító boltokban nagy eséllyel találunk kedvünkre valót.

Gurúz Boglárka

Előző cikkSzabadka, Szerbia szecessziós ékszerdoboza
Következő cikkTeremts magadnak plusz kihívást: terepfutás és teljesítménytúra